Kék hírek, bulvár

2009.07.30. 07:04

A motorokat is meg kell zabolázni

A statisztikák szerint még legalább húsz motoros balesetre kell számítani idén Baranyában. Eddig egy motoros vesztette életét ebben az évben a megyében.

Árvai Tünde

Az elmúlt héten kedden Kozármislenyben egy felelőtlenül motorozó apuka bukott fel kislányaival, míg Pécsett a Mártírok útján autóval ütközött egy motorkerékpár. A papírforma szerint idén még vagy húsz, beláthatatlan következményekkel járó hasonló baleset várható a megyében. Eddig egy motoros vesztette életét ebben az évben Baranyában.

Évek óta rendre 60 és 70 közé tehető a baranyai motoros balesetek száma, és ezt nem sikerült visszaszorítani az országos megelőzési akciókkal sem. Magyarországon 2008-ban a zéró toleranciának, a magasabb pénzbírságoknak, és a gyakori ellenőrzéseknek köszönhetően a balesetben elhunytak száma a felére csökkent. Az összes személyi sérüléses eset még így is 17000 feletti, és ezek bő tizedét a motoros balesetek adják.

Motorozás szempontjából a Dél-Dunántúl a legbiztonságosabb vidék, mégis 2005 óta 300-nál több baleset történt csak Baranyában. A baj szinte mindig emberi mulasztásból fakad: leggyakrabban a sebességtúllépés, a relatív gyorshajtás, az előzési, kanyarodási és elsőbbségi szabályok megsértése okozza a balesetet.

A baranyai rendőrség számos akcióban működik együtt a motoros társadalommal, balesetmegelőzési szakemberek, motoros oktatók tartanak speciális előadásokat.

Számos civil szervezet, köztük a pécsi régiós központtal bíró Motorosok a Motorosokért Alapítvány (MotaMot) is zászlajára tűzte a tragédiák megakadályozását és a bajba jutottak megsegítését. Az általuk rendezett vezetéstechnikai programok alapvető célkitűzése a tapasztalatszerzés, a biztonságos motorozás alapjainak elsajátítása. A MotaMot csekély tagsági díj fejében még az országúti őrangyal szerepet is vállalja, vagyis huszonnégy órás műszaki ügyeletet biztosít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!