Kék hírek, bulvár

2009.07.26. 18:59

Bűnözői toplista: volt aki magát buktatta le

A megyei rendőr-főkapitányság közzétette a frissített, baranyai körözési toplistát. A szökésben lévők többségét börtönbüntetésük le nem töltése miatt, illetve lopások miatt keresik.

M. B.

A megyei, most ismertetett top10-es listán szinte kivétel nélkül kevésbé súlyos bűncselekmények miatt keresett személyek szerepelnek. Legtöbbjük ellen börtönbüntetésük le nem töltése, illetve vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt rendelték el a körözést.

Persze, azért nem mindenki „kispályás”. Farkas István ellen például nem kevesebb, mint nyolc körözést adtak ki, a pécsi, a siófoki, a ráckevei, és két budapesti bíróság is keresi lopások és kábítószerrel való visszaélés miatt.

A keresettek döntő többségét egyébként rendre elfogják – ez a magyarázata, hogy időről időre szinte teljesen kicserélődik a baranyai lista. Volt, akit – ahogy a rendőrök mondani szokták – „aprólékos adatgyűjtést” követően találtak meg, sokuknak az okozta a vesztét, hogy egy járőr vagy körzeti megbízott felismerte. A körözött bűnözők lebuktatása egyébként igen gyakran tudható be az utóbbinak. Az utcákat járó rendőrök ismerik a keresettek fényképét, és sokszor „emlékezetből” is felismerik őket.

Persze az is megtörténik, hogy néha szinte megmagyarázhatatlan viselkedésükkel maguk a körözöttek buktatják le saját magukat.

Pécsett a közelmúltban például nem mindennapi módon akadt horogra egy keresett bűnöző. A férfi Ladája mellé a 6-os főúton, egy piros lámpánál beparkolt egy járőrkocsi a szomszéd sávban. A ladásra ránézett a „csíkosban” ülő rendőr, és a szemkontaktus hatására pánikba esett a bűnöző. Padlógázzal kilőtt, az áper laktanya közelében letért az útról, majd gyalog menekült tovább. Mindeközben a szemüvegét is elhagyta, így szinte vakon próbált kereket oldani az enyhén szólva is gyanús viselkedése miatt a nyomába eredő rendőrök elől. Sikertelenül.

Ennél viccesebb eset is történt. Egy pécsi férfi nemes egyszerűséggel telefonon érdeklődött a rendőrségen az iránt, körözik-e. Azt a választ kapta, hogy csak személyesen mondják meg neki. A férfi megadta a címét, a járőrök pedig kimentek a helyszínre, és begyűjtötték. Ugyanis valóban körözték.

Hárman megyénkből az országos első tízben

Az Országos Rendőr-főkapitányság Top 100-as bűnözői listáján ezúttal is találhatók baranyai bűnözők az első tízben. A lista harmadik helyét elfoglaló Hamvas Gábor komlói születésű, harminchét éves. A férfi 1998-ban emberölésben vett részt Pécsett. A lista negyedikje, Suljovic Ismet 1999-ben egy pécsi étteremben rálőtt egy külföldire – tíz éve nem találják. A szintén baranyai, a 7. helyet elfoglaló Dobor Gábort Európa-szerte is keresik, mert sokéves börtönbüntetését nem töltötte le.

A körözés a büntetés elévüléséig érvényben marad

Körözést akkor rendelnek el, ha valaki nem kezdte el büntetése letöltését, vagy a tárgyaláson nem jelent meg, illetve a büntetőeljárás során a tartózkodási helye ismeretlen. A körözötteket elfogásuk után őrizetbe veszik. Ezt követően elszállítják arra a kapitányságra, amely kereste az illetőt, vagy bíróság elé állítják, vagy – ha már van ítélet ellene – börtönbe zárják. A körözés a büntetés elévüléséig van érvényben. Ez legkevesebb három év, egyébként pedig az adott bűncselekmény büntetési tételének felső határa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!