Kék hírek, bulvár

2009.07.01. 15:54

Életfogytiglan a hullát furikázó gyilkosoknak

Előre megfontoltan, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek a megyei bíróság azt a két férfit, akik tavaly Pécsdevecseren agyonverték, kifosztották egyikük nevelőapját.

bama.hu

Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly augusztusban két, húszas éveik elején járó fiatalember Pécsdevecserre ment egyikük nevelőapjának házához, ott elbújtak, megvárták míg hazaérkezett az idős ember, majd agyonverték.

A két tettes összeszedte a házban található műszaki cikkeket, és egy gázpisztolyt, áldozatukat saját kocsija csomagtartójába tették, majd elhajtottak a járművel. Még aznap Szigetváron lebuktak.


Szerdán lezárult büntetőperükben a gyilkosság részletei is nyilvánosságra kerültek.


Kiderült többek között, hogy a pénzszűkében lévő, egymással baráti viszonyt ápoló fiatalok többször beszéltek arról, hogy a pécsdevecseri férfitől pénzt lehetne szerezni. A későbbi áldozat nevelt fiát – elmondása szerint – bosszúvágy is fűtötte, ugyanis édesanyja és a férfi között korábban számos vitára került sor, amelyekben ő mindig az anyja mellett állt. Társának szintén kellett a pénz: barátnője gyermeket várt, és mindeközben az áram, víz kikapcsolásával fenyegették őket a szolgáltatók.

A vádlottak elmondása szerint először trükkös lopásra, illetve rablásra gondoltak, a férfi házához mégis egy basaball-ütővel és egy vésővel felszerelkezve fuvarozta el őket a terhes, fiatal leány. A férfi még nem volt otthon, ezért meglapultak az udvaron. Mikor megjött, s behajtott a garázsba, a nevelt fiú barátja ököllel, majd a baseball-ütővel rátámadt. A másik fiatal ezt követően szintén ütlegelte – bár ezt a nyomozóknak elismerte, a bíróságon már tagadta –, majd „amikor már nem mozgott”, betették a csomagtartóba.

Zsákmányukkal és a holttesttel furikázni kezdtek, felvették a gyermekét váró lányt is, majd az elrabolt pénz egy részét elköltötték egy üzletben Pécsett. Ismét kocsiba szálltak, hogy Nagyvátyra menjenek, ahol a dögkútba akarták dobni áldozatukat, de ezt már nem tehették meg, mert egy közúti igazoltatás során lebuktak.

A bíróság előre megfontoltan, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek őket, és nem jogerősen életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélte a két fiatalt azzal, hogy legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak.

„Nem ijedtek meg”

A bíró, Kovács Attila az ítélet indoklása során kifejtette: a két fiatalember akkor sem ijedt meg, vagy esett pánikba, amikor a férfi már halott volt. Továbbra is hidegvérrel hajtották végre tervüket. Kiemelte azt is, az orvos szakértő megállapítása szerint, ha a számos ütést elszenvedő férfihoz időben érkezett volna segítség, esetleg meg tudták volna menteni az életét, de erre esélyt sem kapott. A bíró az ítélet kapcsán megjegyezte, „ez egyben üzenet a társadalom felé is, hogy súlyos következményekkel kell számolniuk az ilyen bűncselekmények elkövetőinek.”

„Megérte volna”

Mindkét fiatal és védőjük fellebbezett a döntés ellen. A nevelőapja megöléséért felelősségre vont vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, amit tett, azt beismeri, de kitartott amellett, hogy közvetlenül a gyilkosságban nem vett részt. Társa azt mondta, nagyon félt attól, hogy elveszik tőlük születendő gyermeküket az anyagi körülményeik miatt. Ezért úgy véli, hogy ha a rablásnál megáll a bűncselekmény, akkor az megérte volna, és nagyon sajnálja, ami történt. Az eljárás ősszel a Pécsi Ítélőtábla jogerős döntésével fejeződik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!