Kék hírek, bulvár

2009.07.09. 19:43

Kevesebben manipulálnak a rokkantigazolványokkal

Míg tavaly minden ellenőrzés alkalmával legalább tíz sofőrt értek tetten a rendőrök, akik jogtalanul használták a mozgáskorlátozott-igazolványukat, idén csak elvétve fordultak elő ilyen esetek.

M. B.

2008-ban se szeri, se száma nem volt az olyan ügyeknek, amelyek során jogtalanul használt, többek között ingyenes parkolásra jogosító, mozgáskorlátozottak számára kiadott igazolványok miatt indított büntetőeljárást a rendőrség.

Amint azt Bojtor Bernadett, a Pécsi Városi Rendőrkapitányság sajtóreferense elmondta, tavaly minden egyes, erre „kihegyezett” akciójuk során legalább tíz sofőr esetében derült fény arra, hogy visszaéltek a kártyákkal. Ezzel szemben idén összesen csak kilenc büntetőeljárást indítottak, noha az ellenőrzések 2009-ben sem maradtak el. Bojtor Bernadett úgy vélte, a lényeges javulás egyrészt a rendőrség szigorának, másrészt annak is betudható, hogy a polgárok jogkövetőbb magatartást tanúsítanak a kártyák használata során.

Kétségtelen, roppant kínos élményeket szerezhetett, s szerezhet a jövőben az, aki nem a szabályoknak megfelelően használja az igazolványt. Tekintve, hogy ebben az esetben közokirat-hamisítás gyanúja miatt indul az eljárás, az érintetteket „rabosítják”. Ez a kapitányság egyik helyiségében történik: ujjlenyomatot vesznek a gyanúsítottól, fényképet készítenek róla, és testmagasságát is rögzítik. A bíróság akár három évig tartó szabadságvesztést is kiszabhat, a jellemző büntetés azonban a pénzbírság.

A visszaélések sorában a leggyakrabban az fordul elő, hogy más nevére kiállított igazolványt használnak. Ha a kocsi vezetője, illetve az okmány tulajdonosa a helyszínen van, a helyzet egyszerű, könnyen ellenőrizhetik a rendőrök, az ő nevére szól-e a kártya. Abban az esetben, ha csak egy, az okmánnyal parkoló járműre bukkannak, a nyilvántartásból lekérdezik a kártya tulajdonosának a lakcímét, és a rendőrök oda is mennek. Ha otthon találják az illetőt, az máris bizonyíték, hiszen egyszerre nem tartózkodhat két helyen. A leggyakoribb az, hogy más nevére kiállított igazolványt használnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!