Kék hírek, bulvár

2009.08.13. 19:36

Példátlan szigor: félhavi fizetés egy sárga lámpáért

A rendőrség tájékoztatása szerint a szabálysértés megállapítása videóról, és nem képekről történik. Egy közlekedési szakjogász szerint megéri fellebbezni, ha az autós úgy érzi, nem hibázott.

Katus Eszter I. (DN)

A sárga lámpán való áthaladásért járó ötvenezres bírságok elszaporodása kisebb lavinát indított el olvasóinknál. Számos panasz, észrevétel érkezett a témával kapcsolatban lapunkhoz, amelyek főként az összeg magasságát és jogosságát, valamint a szabály életszerűségét vitatják.

A kérdésre, hogy vajon a sárga jelzésen való áthajtásért kiróható bírság minden esetben indokolt-e, dr. Nagy László pécsi ügyvéd, közlekedési szakjogász próbált választ adni.

– Miután elfogadták a jogszabályt, hogy a sárga jelzésen való áthaladás szabálysértésnek minősül, és ezért egy fix összegű, ötvenezer forintos bírság jár, a büntetés törvényes. Más kérdés, hogy a szabálysértésről készült felvétel mennyire megbízható.

Dr. Nagy László szerint ugyanis a KRESZ 9. paragrafusának 4. c pontja kimondja, hogy a folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi, amelyet észlelve meg kell állni; ha azonban ezt biztonságosan (és most ezen van a hangsúly) nem lehet megtenni, akkor az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. Ha egy sofőr például 50 km/órás sebességgel halad, és tíz méterre van a lámpától, amikor az sárgára vált, akkor – a reakcióidőt és a fékutat is figyelembe véve –  vészfékezés nélkül már nem tud megállni. Ehhez ugyanis 35-40 méterre lenne szükség.

Dr. Nagy László, aki maga is számos ilyen üggyel foglalkozott már, azt javasolja a magukat vétlennek tartó sofőröknek, hogy fellebbezzenek, hiszen ez esetben a szabálysértés tényét a rendőrségnek kell bizonyítania a felvételek alapján.

– A kérdés tehát inkább az, hogy a rendőrség által készített felvételekből megállapítható-e, hogy a jármű milyen sebességgel haladt és milyen messze volt a lámpától, amikor észlelte a sárga jelzést – hangsúlyozza dr. Nagy László.

Felkerestük a Baranya megyei főkapitányságot azzal a kérdéssel, hogy pontosan milyen adatok szerepelnek a felvételeken, illetve, menynyiben lehetnek ezek bizonyíték erejűek. Bojtor Bernadett, a Pécs Városi Rendőrkapitányság sajtóreferense tájékoztatásul annyit közölt, hogy a szabálysértéseket videofelvételek és nem állófotók alapján állapítják meg, így félreértésekre nem kerülhet sor. Az elemzés pontos technikai részleteibe azonban nem avatták be lapunkat.

Extrém helyzetek

Az olvasói észrevételek többsége szerint a bírság azért sem tisztességes, mert a városban több olyan csomópont is van, ahol a balra kanyarodást szinte lehetetlen szabályos körülmények között kivitelezni. A Nagy Lajos Király útja és a Szabadság út kereszteződésében például a telezöldnél balra kanyarodónak meg kell várnia a szemből jövő kocsisort, így akkor is sárgára vagy pirosra válthat felette a lámpa, ha zöld jelzés mellett hajtott bele a kereszteződésbe. Egy pécsi anyagbeszerző pedig arra hívta fel
a figyelmet, hogy naponta többször áthalad a belvároson, és biztosan előfordul vele egyszer-kétszer, hogy áthajt a sárgán. Ha csak két alkalommal fotózzák le, akár egy nap alatt is elveszítheti a teljes fizetését, holott nem veszélyeztetett senkit, és a forgalmat sem akadályozta.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!