Kék hírek, bulvár

2009.11.27. 08:53

A pécsi ámokfutó - G. Ákos profilja

Mindeddig nem tett vallomást G. Ákos, aki a pécsi egyetemen lövöldözve egy diáktársát megölte, három személyt pedig súlyosan megsebesített. Ismerőseinek nyilatkozatai és a szakértői vélemények alapján készítettünk személyiségrajzot az elkövetőről.

NL (bama.hu)

„Én mészároltam az egyetemen” – ezekkel a szavakkal hívta fel a rendőrséget csütörtökön délben G. Ákos 23 éves, elsőéves pécsi gyógyszerészhallgató miután elkövette a támadást az egyetemen.

"Valami nem stimmelt vele"

A Dunántúli Napló ismerősöktől úgy értesült, G. Ákos korábban kémia szakos volt, majd idén jelentkezett át gyógyszerész szakra. Elmondásuk szerint rendkívül különös fiú volt, nehezen teremtett kapcsolatot. Mivel rendkívül szélsőséges nézeteket vallott, nem is szívesen beszéltek vele - mondták. G. Ákos sokszor feszült volt, ám ha valakivel szóba elegyedett, szívesen beszélt a küzdősportokról, a testépítésről, a fegyverekről és kicsapongó életviteléről is.

Több társa úgy fogalmazott, szeptember óta ismerték, s látszott, hogy valami nagyon nem stimmel vele, az utóbbi napokban pedig különösen ideges volt. A fiúról állítják, rossz tanuló volt, az egyik oktatótól éppen csütörtökön kapott volna elégtelent két dolgozatára.

G. Ákos a csoporttársai szerint sokszor viselkedett ellenségesen. Egy csoporttársának anyja szerint többször megfenyegette a vele egy gyakorlatra járókat, hogy agyonüti vagy megfojtja őket.

Örökletes betegség a háttérben?

Egy korábbi, kémia szakos csoporttársa az Indexnek roppant feszült, ideges alkatként írta le G. Ákost. A csoporttárs szerint a fiú erősen izzadt, ezért gyakran, akár órákon is befújta magát dezodorral. "Kevesen beszélgettek vele, mert világosan látszott, hogy nem volt százas. Talán velem beszélgetett a legtöbbet" - fogalmazott a csoporttárs.

A neve elhallgatását kérő hallgató szerint G. Ákos említette neki, hogy Gilbert-szindrómája van. Ez az örökletes betegség befolyásolja a máj működését, egyebek közt az alkohol lebontásában is zavarokat okoz.

Bár a rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást G. Ákosról, Dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora megerősítette, hogy a diák részesült pszichiátriai kezelésben, és kapott gyógyszereket is.

Fegyver, engedéllyel

A nyilatkozó diáktársa szerint a mackós testalkatú fiatalember évekkel ezelőtt már beszélt arról is, szeretne egy fegyvert, és az ahhoz szükséges vizsgákat is letenné. G. Ákos később az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja lett, ahová másfél-két éve járt, idén tavasszal szerzett fegyvertartási engedélyt. "Egy csehszlovák gyártmányú, kilenc milliméteres maroklőfegyvere volt" - mondta el Gadó György, a lőegylet vezetője, aki szerint a fiú közepesen tehetséges lövész volt, versenyeken nem ért el kiemelkedő eredményt.

Gadót lesújtotta, hogy a klubtagok közül került ki az elkövető. Szerite náluk nem tűnt úgy, hogy a fiatalember zavart lett volna. "Volt, hogy heti rendszerességgel járt, máskor csak egy hónapban egyszer, de soha semmilyen fura magatartást nem tapasztaltunk nála. Több éve járt egyetemre, és több nyelven beszélt. Arról azonban nem tudok arról, hogy barátkozott volna valakivel a klubból" - tette hozzá.

Lövészet: egyszer már alkalmatlannak bizonyult

Egy lövészklubnál korábban már alkalmatlannak találták G. Ákost, aki ezután egy másik egyletben kezdett sportlövészettel foglalkozni - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára. G. Ákos szituációs lövészetben (IPSC) sportolt, ami kívül esik a Magyar Sportlövők Szövetségének látókörén, ezért juthatott fegyvertartási engedélyhez - mondta Kovács Tibor. A főtitkár szerint a 23 éves gyógyszerészhallgató évekkel ezelőtt jelentkezett a Pécsi Városi Lövész Klubhoz, ám hamar kiderült, hogy nem alkalmas, ezért onnan eltanácsolták. Miután elküldték a klubtól, keresett egy másikat - az Első Pécsi Polgári Lövészegyletet - ahol a szituációs lövészetet űzik.

Kovács Tibor  hozzátette: a sportlövőknek kötelező évente sportorvosi vizsgálaton részt venniük. Mivel ezek alkalmával a sportolók idegállapotát is ellenőrzik, az ilyen problémáknak ki kell derülniük - mondta.

Rendkívül különös, zárkózott fiúról beszélnek

A 24 éves pécsi G. Ákos a városban nevelkedett, korábban kémia szakra járt, majd 2009-ben jelentkezett a gyógyszerész szakra. Rendkívül különösnek nevezték, aki nehezen teremt kapcsolatokat. Édesapját munkája sokat szólította külföldre, édesanyja egy állami hivatal munkatársa volt.

Ákos gyakran volt feszült, és szélsőséges nézeteket vallott, ezért sokan nem álltak vele szívesen szóba. A küzdősportokról, a testépítésről, a fegyverekről és állítólagos kicsapongó életviteléről örömmel beszélt. Szeretett lőni, de nem volt kiemelkedő tehetség. Korábban járt pszichiáternél, depressziós, szorongásos, részben kényszeres tünetek miatt.

Jól ismerte a fegyvert

G. Ákos 2009 tavaszán, a Pécsi Városi Lövész Klub 25 méteres szabadtéri lőpályáján, saját fegyverével lőtte meg a számára előzőleg szabályszerűen kiadott fegyvertartási engedély 2010-es meghosszabbításához szükséges szintet. Lapunk információi szerint egy 9 milliméteres, szekrénytáras, úgynevezett Parabellum-lőszeres, használt, csehszlovák Ceska Zbrojovka (CZ 85) típusú maroklőfegyvert vásárolt Pécsett, egy vadászboltban, 40–50 ezer forint közötti áron. Ugyanolyan fegyvert választott, mint amilyennel 2008-ban meglőtte a fegyvervásárláshoz szükséges szintet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!