Kék hírek, bulvár

2009.11.26. 12:35

Lövöldözés a pécsi egyetemen – összefoglaló

Egy halálos áldozata és három súlyos sérültje van a csütörtöki lövöldözésnek, amely a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán történt. Egy hallgató nyitott tüzet, ismeretlen okból. A 23 éves támadót elfogták, a város megdöbbent a tragédián.

NL (bama.hu)

Kevéssel dél után érkezett a hír: lövöldözés történt a PTE orvosi karán. Mint kiderült, a Biofizikai Kutatóintézet  egyik termében gyakorlaton résztvevő gyógyszerész hallgatókra nyitott tüzet egy 23 éves pécsi fiatalember. A támadó, G. Ákos számos lövést leadva halálosan megsebesített egy 19 éves hallgatót, akit három lövés ért a felsőtestén. A mentők három súlyos sérültet szállítottak el: egy másik hallgató életveszélyes mellkasi sérülést szenvedett, a 37 éves gyakorlatvezetőt a combján érte a lövés, és egy egyetemi alkalmazott is megsebesült, az 54 éves nő hasi lövést kapott. A sérülteket a PTE Traumatológiai központjába szállították, ahol műtéteken estek át.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az esti gyertyagyújtáson több ezren rótták le kegyeletüket (fotó: Laufer László)
[/caption]

A támadó elmenekült a helyszínről, közben a Szigeti úti campust a nagy erőkkel kiérkező rendőrség lezárta, a helyszínre kommandósok is érkeztek. A bevetési egység kevéssel egy óra előtt egy másik épületben, a 400 ágyas klinika 7. emeletén fogta el a fiatal férfit, miután az telefonon jelezte: megadja magát.

Az egyetem hallgatóit és a város közvéleményét megdöbbentette az eset, amely azonnali országos reakciót is keltett: Bajnai miniszterelnök közleményben reagált, a helyszínre érkezett Hiller István oktatási miniszter és Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi miniszter. Mivel megerősített információk szerint a támadó egy helyi lövészklub tagjaként engedéllyel viselt fegyvert, az illetékes miniszter felvetette a fegyvertartási szabályok szigorítását.

Páva Zsolt polgármester és Gábriel Róbert, a PTE rektora a kórházban látogatták meg a sérülteket. Baranya megye közgyűlése nevében Dr. Hargitai János együttérzését fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.

A rektor péntekre oktatási szünetet rendelt el a gyógyszerész szakos hallgatók számára. Pécs városa, továbbá az oktatási minisztérium az áldozatot saját halottjának tekinti.

A tragédiára emlékezve este 8-kor 5-6000-en gyertyagyújtással emlékeztek a PTE ÁOK Biofizikai Kutatóintézete előtt. Az estére a közeli aulába tervezett gólyabált pedig elhalasztották.

Este nyolc előtt nem sokkal kitolták a műtőből a lövöldözés legsúlyosabb sérültjét. Állapota stabil, de az elkövetkező 12-24 óra kritikus lesz.

Olvassa el a nap eseményeiről folyamatosan frissített, részletes beszámolónkat!

Itthon példa nélkül állnak a történtek

Magyarországon eddig soha nem történt ehhez hasonló bűncselekmény. 1991-ben ugyan egy tizenhét éves gimnazista egy bajai gimnáziumban géppisztollyal túszul ejtette öt társát, azonban a kommandósok mindenkit sértetlenül kiszabadítottak.

Az Egyesült Államokban viszont több iskolai vérengzés is volt, ezekben összesen közel kétszázan veszítették életüket. A legsúlyosabb tragédia 2007-ben történt amikor egy ámokfutó fegyveres kezdett lövöldözni egy egyetemen: harminchárman haltak meg.

1999-ben Coloradóban két diák 13 társát ölte meg, további 23-at megsebesített egy hat órán át tartó mészárlásban. 

Ugyanabban az évben Georgiában hat társát lőtte agyon az iskolában egy diák.

Németországban idén márciusban, Winnenden egy fiatal bement az egyik középiskolába, ahol lövöldözni kezdett. A vérengzésben tizenheten haltak meg.

2002-ben egy erfurti gimnáziumban egy 19 éves fiú, akit néhány héttel korábban eltanácsolták az iskolából, álarcot és nindzsaöltözéket öltve tizenhét embert lőtt le, majd önmagával is végzett

Columbine-effektus

Több pszichológust is megkérdeztünk a tragédiával kapcsolatban, azonban valamennyien azt mondták, érdemi információk híján nem bocsátkoznak feltételezésekbe. Általánosságban azt mondták, számos kiváltó ok lehetséges, például a bosszú, a düh, vagy a figyelem iránti vágy is. Az iskolai vérengzések kapcsán egyébkén a pszichológusok Columbine-effektusról beszélnek: 1999-ben tizenkét diákot és egy tanárt lőtt le a coloradói Columbine középiskolában két tanuló – innen származik az elnevezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!