Kék hírek, bulvár

2009.11.27. 19:46

Szituációs lövészetre járt az egyetemi ámokfutó

G. Ákos az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja volt, ahol szituációs lövészetet, úgynevezett IPSC-t sportolt. Ebben a sportban, amelyből világbajnokságot is rendeznek, életszerű helyzetek biztonságos fegyveres megoldását szimulálják.

B.A.

Ákosnak volt fegyvertartási engedélye, ám ezt kizárólag sportolási célra kapta, miután több mint fél évet eltöltött a klubban, rendszeresen versenyekre járt, és megfelelő minősítést is szerzett. Sportlövőknek külön pszichológiai vizsgálaton nem kell részt venniük, a kötelező sportorvosi, és általános, háziorvosi egészségügyi alkalmassági vizsgálat azonban az elmeállapotot is vizsgálja. Mindemellett a fegyvertartási engedély megszerzéséhez szükség van fegyveralkalmassági vizsga megszerzésére, és arra, hogy az adott személy otthonában megfelelő, biztonságos körülmények közt tudja tartani a fegyvert.

A pisztolyt elzárva, lecsavarozott széfben kell tartani, külön a fegyvert, és külön a lőszereket. Ezt az engedélyt kiadó rendőrhatóság évente ellenőrzi, vizsgálja. Évente meg kell újítani a sportorvosi alkalmassági vizsgálatot is. G. Ákos lőfegyverét kizárólag otthona, és a lövész egylet gyakorlóhelyisége közt vihette volna ki az utcára, akkor is külön elzárva a fegyvert és a lőszereket. A fegyvert ráadásul így is csak a helyszínen, lövészetvezető felügyelete mellett élesíthette volna be, majd csak szétszedve, kitárazva, és az alkatrészeket újra külön elzárva, elcsomagolva távozhatott volna. Aki nem így tesz, fegyverrel való visszaélés bűncselekményét követi el, függetlenül attól, hogy van enegdélye a pisztolyra, vagy puskára. G. Ákosnak egy 9 milliméteres félautomata, szekrénytáras Parabellum maroklővegyvere volt.

Tekintse át a pécsi egyetemen történt lövöldözésről készített, folyamatosan frissülő cikkgyűjteményünket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!