Kék hírek, bulvár

2010.05.24. 19:32

Életfogytiglant is kaphat a pécsi ámokfutó

Amint arról beszámoltunk, nemrég elkészült G. Ákos, a pécsi egyetemi ámokfutó igazságügyi elmeorvosi szakértői véleménye, miszerint a fiatalember büntethető.

Babos Attila

A kóros elmeállapot miatti büntethetőséget kizáró rendelkezést nem lehet alkalmazni G. Ákos, a pécsi egyetemi lövöldöző esetében, miután az igazságügyi elmeorvosi szakértői véleményben megállapították, a volt gyógyszerészhallgató korlátozottan beszámítható – mondta érdeklődésünkre dr. Herke Csongor büntetőjogász, egyetemi docens, a PTE Büntető Eljárásjogi és Kriminalisztikai Tanszéke vezetője. Hangsúlyozva, személyesen nem látta a véleményt.

Miután G. Ákos korlátozottan volt képes a cselekménye felismerésére, illetve arra hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék, nem lehet vele szemben felmentő ítéletet hozni, és elrendelni ennek keretében a kényszergyógykezelését. E szakértői vélemény alapján meg kell állapítani a büntetőjogi felelősséget. Ám a korlátlan enyhítés azt jelenti, hogy a büntetőjogi felelősség alsó határa a generális minimumig, azaz két hónapig is lemehet, miközben az elkövetéskor az emberölés minősített esete 10 évtől 15 évig, vagy életfogytiglanig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett.

Herke Csongor szerint nem lehet arra most felelősséggel válaszolni, mennyit kaphat e szakvélemény alapján G. Ákos, amelynek szerinte fő célja az lehetett, hogy megállapítsák, kizárható-e a büntethetőség. Miután nem, életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak rá, hisz az enyhítés csak egy lehetőség. De úgy véli, az ámokfutó sem kap sokkal jelentősebb enyhítést mint más, hasonló súlyú bűncselekmény elkövetője.

Még nem tesz vallomást

Dr. Fellegi Norbert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, a nyomozás vezetője erősítette meg a hírt a Dunántúli Napló számára: elkészült a közelmúltban a pécsi egyetemi ámokfutó, G. Ákos elmeorvosi-igazságügyi szakvéleménye. Azt is hozzáfűzte, hogy ezen a héten szeretnék kihallgatni G. Ákost, aki mindeddig nem szólalt meg, ám most elsősorban amiatt idézik be, hogy ismertessék vele és ügyvédjével a szakértői vélemény tartalmát.

A szakvélemény szerint G. Ákos nem volt teljesen beszámítható tette elkövetésekor, személyiségének kóros elváltozása korlátozta cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében, és abban is, hogy eszerint viselkedjen. Ám csak korlátozta, de nem akadályozta, így büntethető, bár a törvény értelmében a bíró korlátlanul enyhítheti a büntetést.

Dr. Papp Gábor ügyvéd, a pécsi ámokfutó védője lapunknak elmondta, értékelniük kell még az elmeorvosi szakvéleményt, így erről egyelőre nem nyilatkozhat felelősségteljesen. Azt azonban érdeklődésünkre határozottan kijelentette, hogy továbbra sem tesz gyanúsítotti vallomást az ámokfutó, hangsúlyozva, hogy az nem is kötelessége, csupán egy lehetőség, amellyel bármikor élhet, a nyomozati szak lezárulta után is.

Akár első alkalommal a bíróságon is, de ott sem kötelező. Miután eddig nem tett vallomást, hibás lépés lenne addig megszólalnia, amíg a szakértői véleményt nem értékelik ki. Így addig biztosan nem határozzák el, mikor tesz, vagy tesz-e egyáltalán vallomást védence. A szakvélemény kiértékelése után döntik csak el azt is, kérnek-e másik elmeorvosi szakértői véleményt. E lehetőséggel a nyomozati szakot követően is élhetnek, ha már vádemelésre kerül sor. Ha így és akkor döntenek erről, 15 napon belül kötelesek azt elrendelni.

Szerdán áll bíróság elé

Dr. Papp Gábor, G. Ákos ügyvédje árulta el lapunknak, hogy holnap délután Pécsett, bírósági ülésen döntenek az ámokfutó előzetes letartóztatása meghosszabbításáról. Nem különleges esetről van szó, csupán arról, hogy 2009. november végén rendelték el az előzetes letartóztatást, amelyet azóta ugyan többször meghosszabbítottak, fél év után azonban bírósági ülésen kell erről dönteni. A szakértői véleményt a Kaposvári Igazságügyi Szakértői Intézet három orvos-szakértője jegyzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!