Kék hírek, bulvár

2010.07.13. 12:04

Az autópályán is megjelennek a motoros rendőrök

Négy újabb járművel kilencre bővült a baranyai rendőrmotorok száma. Két kétkerekűvel az autópályák rendjére fog figyelni a hatóság.

Máté Balázs

Négy jó állapotú, használt rendőrmotort állítottak szolgálatba tegnap a megyei rendőr-főkapitányságon, ezzel kilencre emelkedett a motorok száma a testületnél.

– Fürgék, kis helyen is elférnek a kocsik között, a vezetőik mindent látnak, még azt is, telefonál-e valaki az autójában, és a rendőrmotorosok bárhonnan, a belső sávokból is ki tudják emelni a szabálysértőket. Ez utóbbi az autóval szolgálatot teljesítők esetében jóval nehezebben hajtható végre – foglalta össze a motoros járőrözés előnyeit Széll Attila alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság akció alosztályának vezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A BMW K75 RT 750 köbcentiméteres, 75 lóerős motorral van felszerelve. Ezt a modellt speciálisan rendőrségi célokra alakították ki.
[/caption]

Motoros rendőrökkel mostantól egyre gyakrabban találkozhatnak a baranyai utakon közlekedők: tegnap mutatták be azt a négy, használt, de jó állapotú motort, amelyeket most állítottak csatasorba a megyei rendőr-főkapitányságon. A közelmúltban a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól érkezett gépekkel együtt összesen kilenc motorja van már a rendőrségnek.

A BMW-ket vezető rendőröknek a pécsi EKF-programok miatt a városba érkező, védett személyek kísérése, a várhatóan növekvő forgalom kezelése, valamint a Mecsekben száguldozó motorosok féken tartása lesz a legfontosabb feladatuk, a napi járőrözés mellett. Általában párosával teljesítenek majd szolgálatot az utakon. A motorok a tervek szerint nemcsak az EKF évében, hanem azt követően is Pécsett, illetve Baranyában maradnak.

A típus - BMW K75 RT - megjelenésétől kezdve Európa-szerte használják rendőrségi célokra az ilyen BMW-ket. Franciaországban például mind a mai napig ilyen gépeken járőröznek a motoros rendőrök. Az alacsony fordulatszámon is nyomatékos - 750 köbcentiméteres, 75 lóerős - járművek a szabadpiacon jellemzően egymillió forint körüli összegért vásárolhatók meg – természetesen a rendőrségi jelzések, berendezések nélkül.

A járművek közül kettő az autópálya rendőrséghez kerül. A sztrádán eddig egyáltalán nem voltak motoros rendőrök, jelenlétüktől szintén a szabálysértők számának visszaszorítását várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!