Kék hírek, bulvár

2010.10.09. 18:41

Terménylopások: sokszor nem a gazdák takarítják be a termést

Hiába szigorodott nyáron a törvény, nem csökkent a terménylopások száma. A rendőrség a civil őrzés megszervezését javasolja.

M. B.

Szeptemberben és októberben menetrendszerűen, szinte napi gyakorisággal érkeznek hírek termény- és falopásokról. A közelmúltban például egy siklósi gazdát előztek meg a tolvajok, akik tizenöt mázsa szőlőt szüreteltek le a tőkékről. A tulajdonos kára háromszázezer forint volt. Mattyon a napokban tíz mázsa akácfát loptak el egy erdőből, százezer forintos kárt okozva.

A törvény nyári szigorítását követően egyelőre nem csökkent az ilyen esetek száma, a jelek szerint a börtönbe jutás lehetősége sem tartja vissza a tolvajokat.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kifejtette, a baranyai erdők negyven százaléka magántulajdonban van, egy részük esetében rendezetlenek a tulajdonviszonyok. A falopás, az illegális fakitermelés mára ipari mértéket öltött. Hangsúlyozta, az erdő-, és földtulajdonosoknak célszerű együttműködni a polgárőr-, az erdő- és a mezőőrséggel, valamint az erdészekkel és vadászokkal, de a tulajdonostársakkal szervezett közös őrség is eredményt hozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!