Kék hírek, bulvár

2010.10.22. 16:41

Vasszigor: 15 év csatornafedél-lopásért

Naponta tűnnek el az aknafedlapok a pécsi utcákról. A tolvajok párezer forintért akár 15 év börtönt is kockáztathatnak a lopással.

Forrás: Pécsi Rendőrkapitányság, Tettye Forrásház Zrt.

Idén szeptemberig összesen mintegy 220 aknafedőt kellett pótolnia a Tettye Forrásház Zrt.-nek, ezek több mint fele tűnt el, a többi megrongálódott - derül ki a szolgáltató és a rendőrség közös közleményéből. Egy-egy fedlap pótlása 7.000-25.000 forint költséget és többletmunkát jelent, miközben a tettesek körülbelül 2.500 forintot kaphatnak érte, ha fémátvevő telepen értékesítik.

Az anyagi káron túl a fedlapok hiánya komoly balesetek forrása lehet. Egy fedetlen akna átlagosan 1,5-4 méter mély, belső átmérője pedig 60-80 cm, vagyis könnyedén beleeshet a figyelmetlen járókelő, de a motorkerékpárosok, autósok számára is veszélyt jelent. Az is előfordul, hogy a nem ritkán 50 kilogramm súlyú fedlapot már nem bírja elvinni a tolvaj, csak a kilazításig jut, ez azonban nem mindig észlelhető, így még veszélyesebb a helyzet.

A vízszolgáltató szakemberei rendszeresen ellenőrzik a fedlapokat, emellett a lakosságtól is sok bejelentés érkezik a diszpécserszolgálathoz. A hiányzó fedlap környékét jól láthatóan elkerítik a forgalom elől, és mielőbb megkezdik a pótlást. Azokon a helyeken, ahol műszakilag megoldható, betonra cserélik az eltulajdonított öntvényeket.

A Tettye Forrásház Zrt. a jelentős anyagi kár és a balesetveszély csökkentése érdekében minden esetben rendőrségi feljelentést tesz, ha felmerül a lopás gyanúja. A tolvajok gyakran nincsenek tisztában tettük következményeivel, pedig a lopás alapesetben is szabadságvesztéssel büntethető. Ha a tettes közútról viszi el a fedlapot, közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt is felelősségre vonható, és a legsúlyosabb esetben (halálos tömegszerencsétlenség okozása esetén) akár 15 év szabadságvesztéssel is sújtható. 

A hatóságok rendszeresen ellenőrzik a fémhulladék átvevő telephelyeket, ezek üzemeltetői is felelősségre vonhatóak, amennyiben átveszik ezeket a kétségbevonhatatlan eredetű öntöttvas tárgyakat.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy amennyiben hiányzó fedlapot, de főként fedlap lopást, vagy arra utaló körülményeket észlel, haladéktalanul értesítse a rendőrség ügyeletét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!