Kék hírek, bulvár

2010.12.17. 18:40

Az elmeorvosok szerint G. Ákos veszélyes - összefoglaló

Éfolyamtársakat, gimnáziumi és internetes ismerőst, orvosi és elmeorvosi szakértőket hallgattak meg a pécsi egyetemi lövöldözés tárgyalásának harmadik napján.

bama.hu

A pénteki napon is élőben tudósítottunk a tárgyalásról, erről alább készítettünk összefoglalót. A részletes beszámoló ITT olvasható.

A harmadik tárgyalási napon G. Ákos a szokásos őrizetben, láb- és kézbilincsekben jelent meg. Utóbbit ma is levették róla, hogy szabadon jegyzetelhessen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] G. Ákost a harmadik napon már csak ketten őrizték a teremben (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

További egyetemi hallgatók tanúskodtak

A délelőtt során a tegnap délután folytatásaként olyan fiatalokat hallgattak meg, akik G. Ákost az egyetemről ismerték. Ismét szóba került a "maci" becenév (amit gyakori mosdóba járása miatt kapott a vádlott), valamint az az eset, amikor G. Ákos kismotorral úgy hajtott el két lány mellett, hogy azok megijedtek. Utóbbiról az egyik érintett lány azt mondta, nem érezte szándákos ijesztegetésnek. Ismét felmerült a szemüveg kérdése: az ugyanis, hogy a vádlott órákon rendszeresen szemüveget viselt - az ámokfutás közben azonban nem. (Ennek a ténynek a lövések célzottságának kérdésében lehet jelentősége.)

A szokásos tematikából kilógott R. Valter vallomása, melyben a fiú arról számolt be, hogy G. Ákossal csak kétszer beszélt ugyan, de kimondottan közösségi témáról, esetleges közös csajozásról, bulizásról volt szó. A női téma egy további vallomásban is felmerült, miszerint a vádlott egyszer azt mondta, annyira feszült, hogy „már kurváznia kellene”.

----------------------------------------------------------------------------
Segítünk eligazodni - kattintson a részletes háttérinformációkért!
» krónika: főbb események a lövöldözéstől a tárgyalásig
» G. Ákos, a lövöldőző profilja
» az ügy szereplői: ügyvédek, bíró, ügyész 
» a tárgyalás menetrendje
» összefoglaló: a tárgyalás első napja
» összefoglaló: a tárgyalás második napja
----------------------------------------------------------------------------

Ismerősök: internetes beszélgetőtárs, gimnáziumi barát

A bulizás és a lányok azoknak az internetes - többnyire írásos - csevegéseknek is témái voltak, amik G. Ákos és egy pellérdi tanú között zajlottak. H. Zsolt volt a lövöldözés előestéjén is chatelt a vádlottal; ez volt az a beszélgetés (teljes terjedelmében ITT olvasható), melyben a későbbi lövöldöző agydaganatról, halálról és életével való elégedetlenségről beszélt. A pellérdi fiú tudott arról is, hogy G. Ákos a tragédia előtti napon törölte magát az egyik magyar közösségi oldalról.

Felszólalt az a gimnáziumi osztálytárs is, aki G. Ákost és H. Zsoltot bemutatta egymásnak. T. Miklós a Babits Gimnázium beli évekre visszaemlékezve barátjának nevezte a vádlottat, aki már akkor is nagyon tájékozott volt a világ dolgairól, érdeklődött a testépítés, a harcművészet és a fegyverek iránt. Már akkor beszélt arról, hogy fegyverviselési engedélyt szeretne.

G. Ákos ismét szót kért a barát tanúvallomása közben. Azt mondta, hogy azért sem ment el a gyógyszerészhallgatókkal bulizni, mert az egyetemi bulikon sok alkoholt isznak, ő azonban nem ihatott egy kortyot sem, mert sok antidepresszáns gyógyszert szedett.

Már az első lövés halálos volt

A délután során szakértőket hallgatott meg a bíróság. Elsőként a tragédia során elhunyt D. Miklós boncolási eredményeiről volt szó. Az orvosszakértő elmondta: esély sem volt az áldozat megmentéséről, már az első lövés halálos volt.

Az elmeorovosi szakértők szerint G. Ákos veszélyes

Nem adhatta elő a részben általa készített szakvéleményt dr. Huszár András, a PTE Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, mert annak idején ketten hallgatták mert G. Ákost, de a kollégája elhunyt. Az eljárásjog pedig kizárja, hogy egyedül adja elő azt a véleményt, amit ketten készítettek.

Így az üggyel 2010 májusától foglalkozó kaposvári igazságügyi elemorvosi szakértők kerültek sorra. Szerintük a negatív apai minta, családon belüli erőszak is szerepet játszhatott G. Ákos személyiségének kialakulásában. A vádlottat nárcisztikus sérülékenység, paranoid, szociális-beilleszkedési zavarok jellemzik. A külvilág hozzá való viszonyulását túlzottan negatívan, túlzott támadásként éli meg, ami felerősíti az amúgy is benne lévő feszültséget. Jellemző rá az elfojtás, a paranoid beállítódás, és az, hogy az őt ért valós vagy vélt sérelmeket a külvilágra vetíti ki. Bírói kérdésre válaszolva azonban kiderült, hogy e tüneteket nem tartják súlyosnak, vagyis nem akadályozzák meg a külvilág reális felmérését.

A szakértők szerint G. Ákosnál személyiségénél fogva nem zárható ki újabb erőszakos cselekmény elkövetése. Ügyészi kérdésre válaszolva azt is kifejtették, hogy szerintük G. Ákos személyiségzavarából semmiképpen nem következhet a vallomásában szereplő emlékezetkiesés. Az időeltolódásnak, azaz annak, hogy ők 2010 májusában kaptak először G. Ákosról szakmai anyagot, a kaposvári szakértők szerint nincs különös jelentősége vagy negatív szerepe. Szakvéleményükhöz ugyanis mindent figyelembe vettek, az egész nyomozati anyagot, benne a közvetlenül a lövöldözés után készített tanúvallomásokat.

Mi van a gyógyszer elhagyásának mellékhatásaival?

Vita alakult ki annak kapcsán, hogy a gyógyszerek elhagyásának lehettek-e olyan mellékhatásai, amik szerepet játszhattak a bűncselekmény elkövetésében. G. Ákos ugyanis a tragédiát megelőzően 7-8 napig nem szedte a pirulákat. Dr. Papp Gábor védőügyvéd arra utalt, hogy a lövöldözés idején a gyógyszerek elhagyása miatt a vádlottnak mellékhatásként hallucinációi lehettek - ahogy erre az általal szerdán csatolt szakértői vélemény konkrét jogeseteket is említve rámutat. A védőügyvéd szerint pécsi vizsgálatok, és az IMEI-beli megfigyelés során is születtek hallucinációról szóló feljegyzések.

A kaposvári szakértők ugyanakkor a teljes nyomozati anyag ismeretében továbbra is azt állítják, hogy nincs összefüggés a gyógyszer esetleges elhagyása vagy nem elhagyása a cselekmény elkövetésével.

Folytatás feburárban

Mint azt Hajdu Istvántól, a Megyei Bíróság szóvivőjétől munkatársunknak megtudta, a tárgyalás február 4-én folytatódik majd. Ekkorra ismét beidézik G. Ákos szüleit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!