Kék hírek, bulvár

2010.12.16. 17:32

Egyetemi lövöldözés: a tárgyalás második napja - összefoglaló

Csoporttársak, oktatók, lövészek, fegyverkereskedő és pszichiáter tanúskodtak, a vádlott szülei nem jelentek meg a pécsi egyetemi lövöldözés tárgyalásának második napján.

bama.hu

A pécsi egyetemen tavaly történt halálos lövöldözés tárgyalásának második napján is a helyszínről közvetítettünk. Alább összefoglaljuk a nap eseményeit – ha minden részlet érdekli, olvassa el részletes tudósításunkat. (A tárgyalás első napjának összefoglalóját itt találja.)

Tanúk: a csoporttársak

A tárgyalás a lövöldözés helyszínén lévő egyetemi csoporttársak meghallgatásával folytatódott. Köztük volt olyan, aki csak fedezékből volt fültanúja az esetnek, volt olyan, aki látta a kezében fegyverrel járkáló G. Ákost, de olyan is volt, akire a lövöldöző rá is szegezte pisztolyát. Többségük szerint - a tegnapi tanúvallomásokkal összhangban -, G. Ákos arca határozott, eltökélt és nyugodt volt. Csak egyikőjük számolt be arról, hogy a vádlottat dühösnek látta. G. Ákos ma is aktívan részt vett a tárgyalásban: jegyzetelt és keresztkérdéseket tett fel volt csoporttársainak.

A vádlott cikizésével kapcsolatos, visszatérő szál ma egy újabb történettel bővült. E szerint mackónak, barnamackónak gúnyolták háta mögött G. Ákost, amiért az előadásokról feltűnően gyakran ment ki a mosdóba.

Tanúk: az oktatók

Egyetemi oktatók tanúvallomására is sor került, olyanokéra, akik a tragédia helyszínének közvetlen közelében tartózkodtak. Egyikőjük a vészjósló hangokat hallva nézett ki a folyosóra, és látta a teremből kirohanó hallgatókat, valamint G. Ákost, amint nyugodtan sétálva rálőtt a laboránsra. Az az oktató is tanúvallomást tett, aki a lövöldözés után rátalált a meglőtt laboránsra. Miután vért nem látott, a terembe ment, ahol meglátta a földön fekvő D. Miklóst. Azonnal újraélesztéssel próbálkozott, amíg a mentők a helyszínre nem értek.

----------------------------------------------------------------------------
Segítünk eligazodni - kattintson a részletes háttérinformációkért!
» krónika: főbb események a lövöldözéstől a tárgyalásig
» G. Ákos, a lövöldőző profilja
» az ügy szereplői: ügyvédek, bíró, ügyész 
» a tárgyalás menetrendje
» összefoglaló: a tárgyalás első napja
----------------------------------------------------------------------------

Tanúk: a lövészek, a fegyverkereskedő

A mai napon került sor a G. Ákos által látogatott lövészklubok vezetőinek meghallgatására. Elsőként Gadó György, az Első Pécsi Polgári Lőegylet titkára tanúskodott. G. Ákos nála azután jelentkezett, hogy otthagyta a Pécsi Városi Lövész Klubot. Mint mondta: nem tapasztalt a fiúnál szokatlan viselkedést, lőni is átlagos gyakorisággal járt. Azt azonban határozottan tagadta, amit G. Ákos vallomásában állított: hogy az egyetemi lövöldözés napjára lövészetet beszéltek volna meg. November 26-án ugyanis Budapesten volt, és Ákos mindig az ő jelenlétében lőtt. A vádlott felszólalásában ezzel szemben azt mondta: volt lövészeten a titkár távollétében is.

Herbai János, a Pécsi Városi Lövész Klub vezetője ezt követően számolt be arról, hogy lövészetvezetőként klubjánál csak ő foglalkozott a vádlottal, ahol G. Ákos 2007 januárjában jelent meg, csak légpisztollyal lőtt, és néhány alkalom után szó nélkül otthagyta őket.

Annak a pécsi, Király utcai vadászboltnak a tulajdonosa is vallomást tett, ahol G. Ákos a gyilkos fegyvert vásárolta, a megfelelő engedélyek birtokában. A férfi elmondta: a boltba többször visszatérő vádlott idegesnek tűnt, és izzadt a tenyere.

Nem tanúk: a vádlott szülei

Az is kiderült, hogy G. Ákos szülei mégsem jelennek meg a tárgyaláson délután. Dr. Papp Gábor védőügyvéd elmondta: az édesapa külföldi munkavégzés, az édesanya egészégi állapota miatt nem képes erre. A bíróság utólagos orvosi igazolást kért.

Tanú: a pszichiáter

Ma hallgatták ki azt a pszichiátert is, akinél édesanyja tanácsára 2007 nyarán jelentkezett magánrendelésre G. Ákos. A szakember elmondta: a vádlottat akkor feszültnek, szorongónak látta. Enyhe depressziót állapított meg a nehezen oldódó, perfekcionista, érzékeny és környezetével szemben bizalmatlan fiúnál. 2009-ben találkoztak gyakrabban is. Augusztusban G. Ákos boldog volt a sikeres felvételi miatt, októberben hangulatjavító gyógyszereket iratott fel nála; ezek hiányában a vádlott rosszul érezte magát.

A pszichiáterhez mind G. Ákos, mind az elhunyt áldozat családjának jogi képviselője, mind a vádlott védőügyvédje kérdéseket intézett. G. Ákos azt állította, hogy beszélt arról a szakembernek, hogy attól tart, megmérgezték, és hogy figyelik, üldözik. A pszichiáter elmondta: nem zárja ki, hogy a vádlott beszélt ilyenekről, de sem jegyzeteiben, sem emlékezetében nem leli ezeknek nyomát. Hozzátette: a vádlott tesztjei nem utaltak arra, hogy érzékcsalódásai lettek volna.

Dr. Marosvári Tamás, az elhunyt áldozat csaldjának képviselője kérdésére a szakember elmondta: emlékezetkiesésről a G. Ákos nem beszélt neki.

Dr. Papp Gábor védőügyvéd megjegyezte: a vádlottnak felírt gyógyszer nem skizofrénia kezelésére szánt szer. A pszichiáter ezt megerősítette, hozzátéve, hogy a gyógyszert skizofrén betegeknél is alkalmazzák.

A bíró felolvas és kérdez

További csoporttársak meghallgatása után, az tárgyalási nap zárásaként Dr. Kovács Attila bíró felolvasta azt a telefonhívást, amellyel G. Ákos a lövöldözés után feladta magát:
„ - Én vagyok az elkövető, és fel szeretném adni magam. Az ötödiken vagyok a 400 ágyasban... nem, bocsánat, a hetediken vagyok.
- Önnél van a fegyver?
- Igen, nálam.
- Menjen ki a teraszra, tegye jól látható helyre a fegyvert, viselkedjen nyugodtan, és addig is maradjon vonalban.”

A bíró ezt követően a vádlott számítógépén talált, november 25-i esti böngészési előzményeket ismertette, azokat a tartalmakat, amikeg G. Ákos a tragédia előestéjén olvasott:
- Szélsőségesekkel állt kapcsolatban a texasi ámokfutó
- Belehalt sérüléseibe a holland ámokfutó
- google keresés: ámokfutó Magyarország
- google keresés: ámokfutó Magyarország flobert
- Vipera és flobert a fáklyás felvonuláson
- Jéghideg egyenruhás profik gyilkolják a romákat

A bíró végül G. Ákost kérdezte arról, hogy az ötvenes csomagból miért hiányzik egy lőszer (nyolc leadott lövés után 42 lőszernek kellett volna maradnia, ám a helyszínelők csak 41-et találtak). A vádlott a kérdésre nem kívánt válaszolni.

A meglőtt laboráns perli az egyetemet

Az események ma nem csak a tárgyalóteremben zajlottak. Tudósítónk a helyszínen megtudta, hogy a mozgáskorlátozottá vált laboráns, B. Eszter kártérítési pert indít a Pécsi Tudományegetem ellen, miután munkavégzés közben érte a lövés.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja a hírre reagálva elmondta: a legfontosabb, hogy bíznak munkatársunk mielőbbi felépülésében, és remélik, hogy egészségügyi állapota lehetővé teszi, hogy hamarosan visszatérjen az egyetemre. A Pécsi Tudományegyetem emelett jogosnak tartja G.-né kártérítési követelését, a tragédiát követően jelentős mértékű gyorssegélyben is részesítették a laboránst. A kártérítésről több ízben tárgyaltak, a felajánlott összeget azonban G.-né nem fogadta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!