Kék hírek, bulvár

2010.12.15. 18:17

Fejre célzott, szemtől szembe lőtt az egyetemi ámokfutó

Megkezdődött a tavalyi, halálos áldozatot követelő pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának tárgyalása. A helyszínről tudósítottunk, most összefoglaljuk a hallottakat.

bama.hu

Az ügyészség előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt emelt vádat G. Ákossal szemben.

Kéz- és lábbilincsben vezették a tárgyalásra G. Ákost, a pécsi egyetemen 2009. november 16-én történt, egy halálos és három súlyos sérüléssel járó lövöldözés vádlottját. A bíró kérésére később a kézbilincset levették róla, hogy ha szükségét tartja, tudjon jegyzetelni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kéz- és lábbilincsben vezették be G. Ákost a tárgyalóterembe
[/caption]

A három napra tervezett tárgyalás a vádirat felolvasásával kezdődött. A dr. Tárnoki Olga címzetes főügyészségi ügyész által ismertetett dokumentumból kiderült, hogy G. Ákos szélsőséges nézeteket vallott, sokszor hangoztatta, hogy a külföldi diákok elveszik a helyet a magyar diákok elől, illetve élénken érdeklődött diáktársai esetleges cigány és zsidó származásáról. (A tanúvallomások során az is elhangzott, hogy a német hallgatókat nácinak nevezte a vádlott.) A vádirat beszámolt a lövöldözés részleteiről is.

A vádiratot G. Ákos vallomása követte, amit - rossz állapotára és gyógyszereire hivatkozva - írásban tett meg a vádlott. A dr. Kovács Attila tanácsvezető bíró által felolvasott dokumentum szerint G. Ákos nem emlékszik a lövöldözésre, mindössze egy emlékképe van a földön fekvő - a később a helyszínen életét vesztő - áldozatról. A szirénákat hallva, és a kezében lévő fegyvert látva következtetett arra, hogy ő lövöldözhetett - ezért adta fel magát a rendőrségnek.

A délelőtt során a lövöldözés életben maradt áldozatait hallgatták ki tanúként. Elsőként az öt lövést csodával határos módon túlélő F. Gergő beszélt. A 20 éves csurgói fiú elmondta: valóban heccelték társaival G. Ákost, de soha nem tűnt úgy, hogy ezzel komolyan megsértették volna. Az ámokfutásról tett beszámolójából kiderült, hogy a vádlott három méterről a szemébe nézett, majd rálőtt. Nem látott magán sérülést, érezni is csak az utolsó lövés után érzett valamit, konkrétan azt, hogy zsibbad a jobb lába.

Ezt követően T. Gábor, a biofizika tanár vallomása következett, melyből kiderült, G. Ákos hátulról lőtt rá, majd meglőtt lábával menekült egy szobába, ahonnan kollégája segítségével kihívta a rendőrséget.

Harmadikként G.-né B. Esztert, a PTE laboránsát hallgatta meg a bíróság. Ő volt az, akire a távozó G. Ákos a folyosón lőtt rá. Az áldozat elmondta, hogy a vádlott higgadtnak tűnt, a fejére célozva lőtt - életét csak annak az üvegfalnak köszönheti, amin áthaladva a golyó irányt váltott. B. Eszter azóta térdprotézissel él, 67%-os rokkant lett.

A délelőtt zárásaként G. Ákos védőügyvédje, dr. Papp Gábor szólalt fel, újabb terepszemlére, és a cselekmények ismételt rekonstruálására téve javaslatot. Azt is kiemelte, hogy a tragédia napján tett elmeorvosi vizsgálat - mely szerint nem lehet megállapítani pontosan a vádlott pszichés állapotát - szerinte hitelesebb, mint a G. Ákos büntethetőségét kimondó, későbbi kaposvári vizsgálat. A védőügyvéd egyébként maga is készíttetett elmeorvosi szakvéleményt, mely szerint G. Ákos a cselekmény elkövetésekor kóros elmeállapotban volt, ami súlyos fokban korlátozta tette elkövetésének megítélésében.

A tárgyalás délutáni szakaszában tizenkét tanút, a menekülő G. Ákost kiszúró egyetemi docenst, valamint a vádlott csoporttársait hallgatták ki. A vallomásokban többször szóba került, hogy a csoport fiú tagjai többször heccelték G. Ákost, de ebből nyilvános sértődés, konfliktus sosem volt.

A csoporttársak közül szinte mindenki azt mondta, hogy nem volt kapcsolata a vádlottal, nem tudtak arról sem, hogy fegyvere van. Egyedül egy felvidéki lány említette, hogy néha beszélgetett G. Ákossal, aki a szlovákiai fegyvervásárlási lehetőségekről kérdezte, és arra kérte, hozzon neki lőport.

----------------------------------------------------------------------------
Segítünk eligazodni - kattintson a részletes háttérinformációkért!
» percről percre: a tárgyalás első napjának közvetítése
» krónika: főbb események a lövöldözéstől a tárgyalásig
» G. Ákos, a lövöldőző profilja
» az ügy szereplői: ügyvédek, bíró, ügyész 
» a tárgyalóterem belülről: ki hol ül?
» a tárgyalás menetrendje
----------------------------------------------------------------------------

G. Ákos arcát felidézve többen is arról számoltak be, hogy eltökéltség, bosszú, majd elégedettség kifejezését vélték felfedezni rajta.

Két konkrét - a vádiratban is szereplő - eset merült fel többször is a vallomások során. Az egyik szerint jóval a lövöldözés előtt G. Ákos azt mondta csoporttársainak, hogy „a golyó mindenkin fog”. Ezt a vádlott a délután során tett felszólalásaiban tagadta, és a társalgás konkrét körülményeit tekintve a tanúvallomások is eltértek egymástól.

A másik eset szerint G. Ákos azzal fenyegette meg lány csoporttársát, hogy felpofozza, akármi legyen is ennek következménye. A vádlott ezt a kijelentését szóban elismerte, felszólalása alapján tisztán emlékezett a konfliktusra.

G. Ákos perének tárgyalása holnap további 27 tanú meghallgatásával folytatódik. Vélhetően délelőtt hallgatják azokat a csoporttársakat, akikre ma nem került sor. A ma vallomást tett tanúk közül csak az életveszélyesen meglőtt F. Gergő és a maradandó sérüléseket szerzett T. Gábor biofizika-tanár jelenlétére számít a bíró. A holnapi tárgyalásról is élőben közvetítünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!