Kék hírek, bulvár

2010.12.14. 14:50

Lövöldözés a pécsi egyetemen - kronológia

A Pécsi Tudományegyetem orvosi karán 2009. november 26-án történt támadás - és az utána következő események a 2010. decemberi tárgyalásig.

bama.hu

2009. november 26.Lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen. Egy halálos áldozata és három súlyos sérültje van annak lövöldözésnek, amely a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán történt. Egy hallgató nyitott tüzet, ismeretlen okból. A 23 éves támadót elfogták, a város megdöbbent a tragédián. A bama.hu percről percre követte négy napon át az eseményeket.

2009. november 26. – Idegösszeomlást kapott a G. Ákos édesanyja, aki a munkahelyén az interneten nézte a híreket, amikor rádöbbent, hogy fia az elkövető.

2009. november 27. – Nem vall az ámokfutó, felébredt a legsúlyosabb sérült. Megtagadta a vallomást a pécsi ámokfutó diák, aki egy 19 éves társát megölte. Az egyik sérült, az életveszélyesen meglőtt fiú reggelre felébredt.
Elkészült az első elmeorvosi szakértői vizsgálat. A látens skizofrén diák betegsége feltehetőleg aktiválódott, amikor társai megszólták.

2009. november 28. – Előzetesbe helyezték a pécsi lövöldözőt. A Pécsi Városi Bíróság szombaton harminc napra szóló, előzetes letartóztatásba helyezte G. Ákost, aki csütörtökön az egyetemen lelőtt egy hallgatót, három embert pedig súlyosan megsebesített.

2009. december 2. – Elmegyógyintézetbe szállították G. Ákost. Elmarad a csütörtökre tervezett kihallgatás, mivel G. Ákost egészségügyi állapota miatt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kellett vinni.

2009. december 3. – Kiengedték a meglőtt tanárt. A pécsi lövöldözés egyik áldozata, a 36 éves biofizika-tanár elhagyhatta a kórházat, a több golyót is kapott diák állapota is javult, az 54 éves hivatalsegédre pedig újabb műtét vár.

2009. december 3. – Eltemették a pécsi lövöldözés áldozatát. Félezeres tömeg kísérte utolsó útjára a múlt héten Pécsen lelőtt kaposvári diákot csütörtökön. Dékány Miklós temetésére diáktársai mellett egyetemi vezetők és polgármesterek is érkeztek, hogy osztozzanak a család gyászában és leróják kegyeletüket.

2009. december 8. – Hazamehetett a kórházból a hivatalsegéd is. Kiengedték a kórházból kedden azt az 54 éves pécsi hivatalsegédet, aki egyik sérültje volt a november végi egyetemi vérengzésnek.

2009. december 12. – Hazatérhetett a lövöldözés legsúlyosabb sérültje. Kiengedték a kórházból a pécsi egyetemen történt halálos lövöldözés legsúlyosabb sérültjét is, aki több lövést is kapott.

2009. december 17. – Továbbra sem beszél a pécsi ámokfutó. Nem tett vallomást a pécsi lövöldöző, akit csütörtökön próbáltak meg kihallgatni a Baranya megyei nyomozók Budapesten, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

2009. december 19. – Lemondott G. Ákos védelméről a pécsi ügyvédje. „A mai nappal felmondtam a megbízást G. Ákos családjával, így tehát innentől kezdve nem vagyok a védője, és ő nem a védencem többé” – mondta el dr. Visegrády Zoltán. Az új ügyvéd Dr. Papp Gábor, akit még 16-án este bízott meg a gyanúsított családja.

2009. december 28. – Meghosszabbították a pécsi lövöldöző letartóztatását. A Pécsi Városi Bíróság döntése értelmében legkevesebb további három hónapig, március 28-ig előzetes letartóztatásban marad G. Ákos, az egyetemi lövöldöző.

2010. január 12. – Továbbra is hallgat a pécsi ámokfutó. A baranyai főkapitányság nyomozói kedd délután újabb kísérletet tettek kihallgatására - sikertelenül. A gyanúsított harmadszor tagadta meg a vallomástételt, a rendőrök tovább már nem próbálkoznak.

2010. február 22. – Titok marad az elmeorvosi vélemény. G. Ákos elmeállapotának megfigyelése lejárt, de titok marad az orvosi szakvélemény. Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya ezt személyiségi jogokkal indokolta.

2010. március 29. – Tovább marad előzetesben G. Ákos. Május 28-ig meghosszabbította az előzetes letartóztatást a Pécsi Városi Bíróság.

2010. május 19. – Kiderült: büntethető a pécsi egyetemi lövöldöző. Az az elmeorvosi-igazságügyi szakvéleményből annyi kiderül, hogy bár tettének elkövetésekor G. Ákos nem volt teljesen beszámítható, ez nem akadálya a büntethetőségnek.

2010. május 26. – Ismét hosszabítják az előzetest, börtönben a gyanúsított. G. Ákos megjelenik a Pécsi Városi Bíróságon, ahol kihirdetik: augusztus 28-ig meghosszabbítják előzetes letartóztatását. Addig a pécsi börtönben tartják fogva, ahová néhány hete szállították át.

2010. május 27. – Súlyosabb a vád. Már nem több emberen elkövetett emberölés kísérletével, hanem előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják G. Ákost, ismét megtagadta a vallomástételt.

2010. július 16. – Lezárult a nyomozás. Előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt javasol vádemelést a rendőrség a 2009. november 26-án kezdett büntetőeljárás nyomozati szakaszának lezárásaként. Az iratanyag megközelíti a háromezer oldalt. G. Ákos a nyomozás legvégén, az iratismertetésen is hallgatott, viszont kérte az összes nyomozati irat másolatát. Ha bűnössége bebizonyosodik a bíróságon, életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat.

2010. augusztus 3. – Vádemelés. Az ügyészség előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt emelt vádat G. Ákossal szemben.

2010. október 11. – Kitűzték a tárgyalás időpontját. A megyei bíróság december 15-re tűzte ki a pécsi egyetemi lövöldöző, G. Ákos tárgyalásának első napját. 55 tanút hallgatnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!