Kék hírek, bulvár

2010.12.16. 07:53

Romagyilkosok, texasi mészárlás - az egyetemi lövöldöző utolsó éjszakája

Csütörtökön délelőtt tizenkét tanú kapott idézést, délután tizenöt tanút szeretne meghallgatni a bíróság. A lövöldöző már a második tanúhoz kérdést intézett.

bama.hu

15:16 - Egy volt kémia szakos csoporttárs emlékezik
 
G. Tímea a következő tanú, ő még kémia szakról ismerte G. Ákost, aki akkoriban csoporttársa volt a PTE Természettudományi Karán. Egy esetet felelevenített, amikor G. Ákos robogójával úgy érkezett az egyetemre, hogy egy barátnőjével egy kissé félre is kellett ugraniuk az útból, akkor erről az esetről nem gondolták, hogy szándékos lett volna.

Ő azt nyilatkozta a rendőrségi tanúvallomásakor, hogy a tragédia után hallomásból úgy értesült, hogy G. Ákos kimondta azt a mondatot, hogy a "Golyó mindenkin fog" . Ő úgy hallotta, hogy G. Ákos ezt a mondatot volt gyógyszerész hallgató csoporttársának, Sz. Zsoltnak mondta. Sőt ő azt is hallotta valakitől (nem emlékezett rá, hogy kitől), hogy G.Ákos azt is mondta, hogy "És egy golyó juthat Sz. Zsoltnak is". Most erre már nem emlékezett, de fenntartotta a múlt novemberi vallomását. Arra is emlékezett, hogy annak idején, a TTK-n hallott arról, hogy G. Ákosnak urológiai panaszai vannak.
 
Az utolsó mai tanú dr. B. Tímea. Nem tartotta fent azt a korábbi kérését, hogy G. Ákos ne legyen személyesen jelen a vallomástételkor. Az őrökön megkönnyebbülés látszott. Dr. B. Tímea elmondta, hogy akkor ment át a Biofizikai Intézet előtt, amikor a tragédia történt. Hallotta a durranásokat, majd a sikoltozást. Ő hívta a rendőrséget, akkor már egy lány utolérte, és elmondta, hogy itt nagyon nagy baj van.
 
A bíró idézett abból a rögzített rendőrségi telefonbeszélgetésből, amelyet G. Ákos a 400 ágyas klinika hetedik emeleti laborjából intézett a rendőrségre.
" - Én vagyok az elkövető és fel szeretném adni magam. Az ötödiken vagyok a 400 ágyasban, nem bocsánat a hetediken vagyok.
- Önnél van a fegyver?
- Igen nálam.
- Menjen ki a teraszra, tegye jól látható helyre a fegyvert, viselkedjen nyugodtan, és addig is maradjon vonalban."
 
Ámokfutókra keresett rá az interneten G. Ákos a tragédia előtti este
 
Dr. Kovács Attila bíró felolvassa G. Ákos lefoglalt otthoni számítógépének tartalmát. E szerint G. Ákos 2009. november 25-én este, a tragédia előestéjén többször rákeresett az interneten ámokfutókkal kapcsolatos cikkekre, nézegetett ilyen képgalériákat. Olyan címekkel mint:
 
Szélsőségesekkel állt kapcsolatban a texasi ámokfutó.
Belehalt sérüléseibe a holland ámokfutó
ámokfutó Magyarország - google keresés
ámokfutó Magyarország flobert - google keresés
Vipera és flobert a fáklyás felvonuláson.
Jéghideg egyenruhás profik gyilkolják a romákat.
 
A bíró közvetlenül G. Ákosnál kérdez rá egy dologra, amit nem ért. Mégpedig azt, hogy 41 lefoglalt lőszer volt G. Ákosnál és összesen a teremben és a folyosón nyolc lövést adott le, ám összesen elvileg ötven lőszernek kellett lennie nála. Kérdezi, hogy hol az ötvenedik, avagy a kilencedik lőszer, esetleg nem találták meg, de az udvaron kiürítette-e a tárból, de G. Ákos nem kívánt erre válaszolni.
 
Véget ért G. Ákos második, csütörtöki tárgyalási napja.

----------------------------------------------------------------------------
Segítünk eligazodni - kattintson a részletes háttérinformációkért!
» krónika: főbb események a lövöldözéstől a tárgyalásig
» G. Ákos, a lövöldőző profilja
» az ügy szereplői: ügyvédek, bíró, ügyész 
» a tárgyalóterem belülről: ki hol ül?
» a tárgyalás menetrendje
----------------------------------------------------------------------------

14:55 - Firtatta egy barátnője esetleges zsidó származását
 
A 19 éves K. Antónia a következő tanú G. Ákos büntetőperének második tárgyalási napján. Ő is elsőéves gyógyszerészhallgató volt tavaly a PTE-n. Bírói kérdésre elmondta, hogy  G. Ákos egy alkalommal egyik barátnőjére azt mondta, hogy zsidó, mire ők azt válaszolták, hogy szerintük nem lehet az. De G. Ákos azt mondta, hogy ő ebben nem biztos. Nem volt szerinte eközben gyűlölködő, de erősködött, hogy őszerinte zsidó az e beszélgetéskor jelen nem lévő lány.

14:44 - Maciról mások is hallottak
 
P. Kata is hallott arról, ám csak közvetve, később hogy G. Ákos mondta valamikor azt, hogy "a golyó mindenkin fog". Egy alkalommal beszélt csak G. Ákossal, nevetett valamiért, amikor ott volt G. Ákos is, aki odalépett hozzá és megkérdezte, hogy miért nevet, a részletekre azonban nem emlékezett.
 
B. Viktória a következő tanú, ő úgyszintén évfolyamtársa volt gyógyszerészhallgatóként G. Ákosnak, akivel emlékei szerint soha életében nem beszélt. Arra személyesen emlékszik, amit szerinte mindenki tud (vélhetően az egyetemen), hogy egy előadáson, amikor egyébiránt előtte ült, és idegesítően dobogott a lábával a pad alatt. Ő is hallott arról, hogy G. Ákos beceneve Maci volt, hogy ki ragasztotta rá, nem tudja, de úgy gondolja, nem gúnynév volt, hanem becenév, amilyen legalább egy mindenkinek van.
 
Sz. Gyöngyi a következő tanú, ő is évfolyamtárs, néhány órája volt közös G. Ákossal. S. Dalma és G. Ákos közti konfliktusra emlékszik, és arra, hogy hangosan veszekedtek. Úgy emlékszik az volt az előzmény, hogy G. Ákos rácsapta a lány lábára az ajtót vagy a szekrényajtót, amit S. Dalma nehezményezett.

14:25 - G. Ákos arra gondolt, hogy megmérgezhették
 
Rendszeresen kellett hangulatjavító gyógyszereket szednie az orvos szerint G. Ákosnak. Ha ez elmarad, szédülést, zsibbadást, akár rossz közérzetet is okozhat, viselkedésben kevésbé látszik viszont e gyógyszerek elmaradása. Azt is elmondta a pszichiáter, hogy G. Ákos maga akarta a gyógyszereket újra kezdeni, mert rosszul érezte magát, miután elhagyta a gyógyszereket..
 
G. Ákos élt ismét hozzászólási jogával. Megjegyzést tett, hogy beszélt arról a pszichiáternek, hogy figyelik, hogy úgy érzi, üldözik, s arról is, hogy arra gondolt, amikor rosszul volt, hogy megmérgezhették. Az orvos azt mondta, hogy nem emlékszik arra, hogy ilyen elhangzott volna, ám az biztos, hogy nem rögzített ilyen nyilatkozatot a páciens részéről, de nem zárja ki, hogy esetleg mondott valóban ilyet neki. Tudni kell, hogy a páciensei minden egyes szavát nem rögzítik, nagyon sok mindent mondanak, például olyat is, hogy "Doktor úr, megőrültem". Azt azonban hozzátette, hogy ezekről, ha beszélt is G. Ákos, azok nem valós érzékcsalódások voltak, és ilyen megjegyzést már rögzített is, illetve, hogy a rajta elvégzett tesztek egyértelműen jelezték volna ha érzékcsalódásai lettek volna, és ilyenre semmilyen jel nem utalt.

Dr. Marosvári Tamás, az elhunyt D. Miklós családjának jogi képviselője, a perben sértetti képviselő kérdésére a pszichiáter elmondta, hogy emlékezetkiesésről G. Ákos biztosan nem beszélt neki.

Dr. Papp Gábor azt hallotta, hogy az a gyógyszer, amelyet G. Ákos kapott, nem  legmegfelelőbb a skizofrénia kezelésére. Erre a pszichiáter azt mondta, hogy valóban nem a skizofrénia kezelésére alkalmas ez a gyógyszer, de szokták alkalmazni skizofrén betegeknél is. 
 
A 19 éves P. Kata a következő tanú, volt. G. Ákos évfolyamtársa, ám ugyancsak elsős gyógyszerész hallgató volt 2009-ben a Pécsi Tudományegyetemen.

14:12 - Pszichiáter a következő tanú

Dr. Papp Gábor szerint és a bíró szerint is érthetetlen az a mód, ahogy az orvos felmentést kapott rendőrségi tanúvallomásához az ügyészségtől az orvosi titoktartás részleges feloldásához. Az orvos elmondta, hogy a Pszichiátriai Gondozó Intézetben dolgozik. 2007 nyarán jelentkezett nála magánrendelésen G. Ákos, édesanyja tanácsára. Előtte már járt egy pszichiáternél korábban Pécsett, a Citrom utcában. Az akkori gyógyszereket dícsérte neki. Elmondta, hogy hajhullással is vizsgálták korábban G. Ákost, annak is lelki okokat nyílvánították.

G. Ákost feszültnek, szorongónak látta, amit enyhe depressziós betegségként jelzett, melyhez kapcsolódóan visszatérő tünetei vannak. Nehezen oldódó, perfekcionista személyiségvonások, érzékenység, környezettel szembeni enyhe bizalmatlanság jellemezte. Találkoztak később is, állapotával kapcsolatban javulásról számolt be. Érdeklődő, a világ dolgaira nyitott fiúként jellemezte, aki azonban a személyesről az általános felé terelte a szót.

2009 augusztusában találkozott hosszabban vele. G. Ákos boldog volt a sikeres felvételi miatt, azt követően 2009 októberében kétszer járt a rendelésén, gyógyszereket iratott fel G. Ákos.

13:58 - Tanúskodik az oktató és a vadászbolt-tulajdonos

A negyedik délutáni tanú csütörtökön, dr. H. Gábor oktató, aki a tragédia napján ott volt a Biofizikai Intézetben. Ő talált rá a meglőtt laboránsra, amikor kiment a folyosóra, mert hallotta a lövéseket. Nem látott vért, úgy látta nincs életveszély. Egy kollégája elküldte a termek felé, hogy ott segítsen, mert ott nagyobb lehet a baj. Bement, meglátott egy fiút a földön, lövésekkel (nyilvánvalóan D. Miklóst) azonnal megkezdte az újraélesztést, és megkért egy diákot, hogy számoljon, majd kb. öt percen belül megérkeztek a mentők, akik átvették tőle a fiút.

A. Vince a következő tanú, annak a pécsi, Király utcai vadászboltnak a tulajdonosa, amelyikben G. Ákos 2009. május 21-én megvásárolta a gyilkosságnál használt maroklőfegyvert. Mint mondta, G. Ákos a fegyvervásárláshoz szükséges engedéllyel rendelkezett. Kiegészitőként később vásárolt egy sportirányzékot nála, amelyet később visszavitt, mivel többször volt vele gond, vissza is vette tőle. Kicsit feszültnek tűnt, arra emlékszik, hogy izzadt a tenyere G. Ákosnak, mert le kellett törölnie annak a fegyvernek a nyelét, amelyet kézbe vett. Dr. F. László a következő tanú. Aki kezelőorvosa volt G. Ákosnak.

13:32 - G. Ákos szülei ma mégsem tanúskodnak

Összesen 27 tanút idézett be mára a bíróság, de csak 23-an jelennek meg - tudtuk meg Hajdu Istvántól, a Baranya Megyei Bíróság szóvivőjétől. Egy délelőtti tanú orvosa tanácsára maradt távol, amit előre szabályszerűen jelezett is, ugyanígy járt el egy másik, délutánra idézett tanú is. A másik két délutáni távolmaradó G. Ákos édesanyja és édesapja. Ők nem jelezték hiányzásukat előre írásban, dr. Papp Gábor védőügyvéd szóban mentette ki őket. Az édesapa külföldi munkavégzésre, az anya rossz egészségi állapotára hivatkozott. A bíróság a bejelentést elfogadta ugyan, de utólagos orvosi igazolást kér az édesanya tanúvallomásra való alkalmatlanságáról.

13:24 - Kártérítést kért az egyetemtől a laboránsnő

A tárgyalás helyszínén tartózkodó munkatársunk megtudta, hogy a lábon lőtt laboránsnő, G.-né B. Eszter kártalanítást kért az egyetemtől, mivel munkvégzés közben érte őt a lövés, amyel mozgáskorlátozottá tette. Ebben a kérdésben nem sikerült megállapodniuk, így a hölgy kártérítési pert fontolgat a PTE-vel szemben.

12:27 - Befejeződött a tárgyalás délelőtti szakasza

A tárgyalásban most szünet következik. Ahogy azt ígérte tegnap, dr. Papp Gábor, G. Ákos ügyvédje a szünet kezdetén nyilatkozott munkatársunknak. Mint mondta, még korai arról beszélni, hogy mire számít. Azt azonban elmondta, hogy szerinte bizonyos, hogy nem előre kitervelten követte el a gyilkosságot G. Ákos. Az ügyvéd közölte azt is, hogy szerinte az bizonyítja ezt, hogy a gyakorlat után lőni szeretett volna. Ezt - hogy lövészetre akart menni - a híváslisták bizonyítják. November 16-án Gadó Györggyel, november 20-án pedig Herbai Jánossal beszélt telefonon.

Az ügyvéd azon viszont csodálkozott, hogy a nyomozóhatóság nem vizsgálta meg G. Ákos híváslistáját.

Dr. Papp Gábor bízik benne, hogy a bíró nemcsak egy egyszerű okiratként fogja kezelni azt az orvosi szakvéleményt, amit tegnap benyújtott a bíróságnak, és amely arra mutat rá, hogy G. Ákost betegsége súlyosan korlátozta tette megítélésében. Bízik továbbá abban is, hogy a most különböző véleményen lévő elmeorvos szakértők megvitathatják majd ezt az 50 oldalas anyagot.

12:17 - A másik pécsi lövészklub vezetője tesz vallomást

Herbai János, a Pécsi Városi Lövész Klub vezetője tesz vallomást. Elmondta, hogy G. Ákossal, lövészetvezetőként csak ő foglalkozott, és náluk csak légpisztollyal lőtt G. Ákos. Náluk 2007 januárjában jelent meg, de csak néhány alkalommal lőtt, szó nélkül otthagyta őket. Csak később tudta meg, hogy Dr. Papp Gábor bemutatott egy híváslistát, miszerint 2009. november 20-án háromnegyed egykor 48 másodpercig beszélt Herbai János G. Ákossal. Herbai János nem emlékezett erre a telefonra most sem.

G. Ákos elmondta, hogy azért hívta fel november 20-án Herbait, mert lövészvezetőnek szeretett volna jelentkezni. 

12:04 - G. Ákos ismét szót kért

Hosszasan beszélt G. Ákos, megjegyzéseket fűzve Gadó György szavaihoz. Azt mondta, hogy többször alakult úgy, hogy Dr. Papp Gábor bemutatott egy híváslistát, amely bizonyítja, hogy G. Ákos felhívta Gadó Györgyöt 2009. november 16-án, este nyolc utan, és 146 másodpercet beszéltek. Gadó György azt mondta, nem emlékszik a hívásra. Megírtuk, hogy G. Ákos állította, hogy november 15-e után megbeszélt egy újabb lövészetet Gadó Györggyel.

A lövöldöző azt is elmondta Gadó Györgynek, hogy nemcsak akkor lőtt, ami a hivatalos lövészeti jegyzőkönyvben szerepel. Volt ugyanis olyan, hogy nem került jegyzőkönyvbe, hogy lőni volt. G. Ákos elmondta azt is, hogy nemcsak Gadó György jelenlétében lőtt a lövészegyletben.

12:01 - A tragédia napján nem volt megbeszélve a lövészet a lőegyletben

Gadó György azt is elmondta, hogy G. Ákos mindig egyedül ment lőni, és emlékei szerint egyedül is lőtt mindig az ő jelenlétében, mindig a klub előtt, a Sétatéren találkoztak. A tragédia napján Budapesten, egy konferencián volt.

A körúton, egy villamoson csörgött a telefonja délután, a rendőrség hívta, kérdezték, ismeri-e G. Ákost. Aznapra nem beszéltek meg lövészetet, és nem tud róla, hogy bárki mással az egyletből ilyet megbeszélt volna. Nem tapasztalt G. Ákosnal rendellenes viselkedést, átlagos számban lőtt egyébként.

11:42 - A lőegylet titkára a következő tanú

Gadó Györgyöt, az Első Pécsi Polgári Lőegylet titkárát szólította a büntető tanácsot vezető bíró, dr. Kovacs Attila. G. Ákost 2008 tavaszán ismerte meg, felhívta, hogy érdekli a sportlövészet, megbeszéltek egy találkozót a Szent István téri lőtérre. G. Ákos hivatkozott arra, hogy lőtt már a másik pécsi lőtéren, ennek Gadó György megörült, csak az utcáról beesőket nem igazán fogadnak. Igazolást nem kért G. Ákostól, Herbai Jánost, a Pécsi Városi Lövész Klub vezetőjét hívta fel, ő megerősítette, hogy G. Ákos lőtt már náluk.

11:32 - Azt hitte felrobbant valami

Dr. E. Péter András egyetemi adjunktus a következő tanú a Biofizikai Intézettel szomszédos intézet dolgozója, de aznap délelőtt a Biofizikai Intézetben dolgozott, s nem sokkal azelőtt végzett ottani munkájával, hogy a lövéseket hallotta volna. Azt hitte az órán felrobbant valami, elindult megnézni, mi történt, majd hallotta a laboránst segitségért kiáltani.

11:18 - A szomszédos teremben tanító adjunktus látta a folyosón lőni G. Ákost
 
A 37 éves dr. R. László egyetemi adjunktus a következő tanú, aki aznap a másik, szomszédos teremben tartott órát. Először arra gondolt, hogy valami baleset történt, majd embereket látott kiszaladni a teremből, köztük kollégáját T. Gábort, és diákokat is. Majd látott egy embert (G. Ákost), aki nem szaladt, csak sétált, majd felemelte a kezét a folyosón, és átlőtt az üvegajtón. Ő ekkor behúzta a terem ajtaját, várt egy percet, majd kinézett, hogy segíthet-e. Ekkor már G. Ákos nem volt a folyosón, a laboráns G.-né B. Eszter mellett pedig akkorra már egy másik kollégája, H. Gábor térdelt.

11:11 - Az elhunyt fiúval dolgozott R. Zsófia
 
R. Zsófia is abban a teremben volt, ahol az elhunyt D. Miklós tartózkodott, olyannyira, hogy ő volt D. Miklós társa a biofizika gyakorlat feladatainak megoldásában. Azt hitte az első lövésre, hogy esetleg a gépük felrobbant, aztán meglátta a fegyverrel a kezében a terembe belépő G. Ákost. Ő összesen 3-4 lövésre is emlékszik.

D. Miklóst akkor érte az első találat, amikor elment becsukni az ajtót. Nem kérte rá senki, ő maga határozott úgy, hogy becsukja az ajtót aznap már másodszorra, egy táskával a teremből kilépő G. Ákos mögött. Az ajtót kívülről nem lehetett kinyitni, D. Miklós megjegyezte, hogy ha kiment, már ne is jöjjön vissza. R. Zsófia a lövöldözés közben látta G. Ákost, aki számára nagyon dühösnek tűnt, és arra is emlékszik, hogy összeszorította az állkapcsát.

10:51 - Hamarosan a pécsi lövészklubok vezetői tesznek vallomást
 
Úgy tűnt S. Alexandrának, hogy G. Ákos koncentrál, dühöt, ingerültséget nem látott a szemében a lövöldözéskor. Egy alkalommal rá is rátartotta a fegyvert, de nem lőtt rá, akkor is ránézett és a szobában tartózkodó többiekre, amikor távozott a helyiségből. R. Zsófia a következő tanú, ő is egy volt csoporttárs. Úgy tudjuk, hogy a délelőtt folyamán a későbbiekben R. Zsófia után már csak a két pécsi lövész klub vezetőit hallgatja meg a bírói tanács.

10:44 - G. Ákos belelőtt a földön fekvő D. Miklósba
 
A délelőtt hatodik tanúja is egy volt csoporttárs, a 20 éves S. Alexandra. Az utolsó pillanatban esett be az órára. Ő az első teremben volt, abban, amelyben a két lövés következtében elhunyt D. Miklós is tartózkodott. A tegnapi tárgyaláson D. Miklóssal kapcsolatosan elhangzott, hogy olyan sérüléseket szerzett, amelyek következtében akkor sem lehetett volna megmenteni az életét, ha a mentők még korábban a helyszínre érnek.

Illetve az is elhangzott tegnap is, hogy D. Miklós  S. Alexandra egy lánnyal, P. Andreával dolgozott közösen a gyakorlaton. Ő azt hitte az első lövés hangjára (amit durranásként jellemzett), illetve azt követően, hogy látta D. Miklóst összeesni, hogy a fiút megrázta az áram, esetleg egy műszer romlott el. De aztán megjelent G. Ákos fegyverrel a kezében, és belelőtt a földön, a hátán fekvő D. Miklósba, fegyverét a bal kezében tartva (G. Ákos bal kezes, jegyzetelésnél is bal kezében van a toll).

10:14 - Macinak hívták G. Ákost
 
Tegnap is említette már a tanácsvezető bíró kérdésére egy lány, a mai negyedik tanú Stephanie Alexandra K. is megerősítette, hogy G. Ákost maguk közt Macinak hívták, amit lehetséges, hogy meghallhatott, ám ők ezt a nevet nem gúnnyal ragasztották rá. A tanácsvezető bíró, dr. Kovács Attila idézett a tanú rendőrségi vallomásából, amelyről a lány később, a bíró kérdésére azt mondta, hogy fenntartja ma is.

Alexandra szerint többször is előfordult, hogy G. Ákos kikéretőzött az óráról a mosdóba, amit élénk röhögés kísért, mert azt dedó dolognak tartották, ami nem való az egyetemre. Miután az megismétlődött többször, sőt volt, hogy szó nélkül is felállt és kiment az óráról, a maci, a barnamaci nevet kapta társaitól. Egy-egy ilyen kimenetelnél gyakorta megjegyezték, hogy "na, a maci megint kiment".

09:54 - G. Ákos ma is jegyzetel
 
G. Ákost ma is megszabadították csuklóbilincsétől, miután a bírói kérdésre, hogy kér-e papírt és tollat, óhajt-e jegyzetelni a tárgyaláson, igennel felelt. G. Ákos ma is öt férfi, három BV-őr, és két rendőrségi kommandós gyűrűjében ül. A BV-őrök ugyanazok, mint tegnap. Amikor eloldották a csuklóbilincset, a két, közvetlenül mellette ülő BV-őr felállt. Egyikük nyakában géppuska lóg, a másik halkan, nem érthetően mondott valamit G. Ákosnak, mikor levette a bilincset a kezéről, valószínűleg figyelmeztette és nyugtatta.

G. Ákos ma is jegyzetel, ha jól látjuk, felírja a tanúk keresztnevét, aláhúzza, s akinél olyat hall, amelyhez megjegyzése van, röviden ír valamit. Az első két név látszik. Az első alatt üres a sor, a második alatt egy sort végig írt. A következő, a nap negyedik tanúja is egy csoporttárs, Stephanie Alexandra K.

09:50 - Hallásvizsgálatot végeztek a lövések előtt
 
Egy újabb volt csoporttárs a nap harmadik tanúja kezdi meg beszédét. K. Andrea elmondása szerint háttal állt a gyakorlaton G. Ákosnak, a teremnek tehát abban a részében tartózkodott aznap, ahol G. Ákos. Később hallott egy aznapi konfliktusról G. Ákos és a vele egy munkacsoportban dolgozó P. Orsolya közt. A probléma az volt, hogy G. Ákos zajongott, miközben a csoport hallásvizsgálatot végzett volna.

09:44 - G. Ákos a második tanúig bírta szó nélkül

A tegnapi naphoz hasonlóan G. Ákos ma is élt kérdezési lehetőségével. Most sokkal jobban lehetett érteni szavait, mert a tanácsvezető bíró, dr. Kovács Attila kérésére a mikrofonba beszélt. A lövöldöző volt pécsi egyetemista két BV-őr kíséretében ment a mikrofonhoz, ám így is közelebb volt a tanúhoz, mint bárki máshoz korábban. A volt csoporttárs látszólag nem rettent meg, amikor azonban a helyére ment, úgy látszott, megviselte a nyilatkozat.

G. Ákos azt kérdezte tőle, hogy miért mondja most, hogy személyesen hallotta azt a neki tulajdonított kijelentést, miszerint egy latin órán azt mondta volna fiú csoporttársainak, hogy "a golyó mindenkin fog", miközben a rendőrségi tanúvallomásában azt mondta, hogy erről csak közvetve hallott. G. Ákos ma is nyugodtan, tisztán, érthetően beszélt, logikus kérdést feltéve. Dr. Papp Gábor, G. Ákos ügyvédje többször is megkérdezte a lánytól, hogy mi a konkrét oka annak, hogy megváltoztatta a vallomását. A tanú azt mondta: mert személyesen hallotta. Papp Gábor erre azt mondta, hogy még egyszer nem teszi fel a kérdést, amire úgy látszik, nem kaphat választ, és hogy a lány ezzel nem győzte meg arról, hogy személyesen hallotta volna védence állítólagos kijelentését.

09:32 - "G. Ákos eltökélt volt és nyugodt"

A nap második tanúja is egy volt csoporttárs, egy 19 éves hölgy, aki H. Krisztinával ellentétben a teremnek abban a részében volt, ahol az első lövések eldördültek.

A nap második tanúja elmesélte, hogy amikor G. Ákos másodszorra kiment a teremből, nem sokkal a gyakorlat kezdete után, a később meggyilkolt D. Miklós azt mondta Ákosnak, hogy "Mi van, már vége a gyakorlatnak?". Amiatt kérdezte ezt, mert Ákos táskával ment ki. Amikor visszajött, azonnal lőtt, egyenesen D. Miklósra, és látszott, hogy fegyver van a kezében. A tanú szerint G. Ákos nyugodt, arca eltökélt volt.

09:21 - A lőegylet vezetője állítja, nem beszélt időpontról G. Ákossal

G. Ákos tegnapi, írásban benyújtott vallomásában arról mesélt – tagadva, hogy előre kitervelten követte el a gyilkosságot –, hogy maroklőfegyverét azért vitte magával az egyetemre, mert a délután lőni szeretett volna menni. Azt is hozzáfűzte, hogy eredetileg november 15-én ment volna gyakorolni, de akkor nem ért rá, és azt beszélte a lövész egylet vezetőjével, hogy a tragédia hetének második felében megy majd lőni.

A Dunántúli Napló tudósítójának sikerült beszélni a tárgyalás előtt a tanúként beidézett Gadó Györggyel, aki elmondta: amint azt a rendőrségi tanúvallomásában is elmondta, valóban lemondta G. Ákos a november 15-i időpontot, ám nem beszéltek arról, hogy a tragédia hetének második felében menjen lőni. Mindössze arról beszéltek, hogy majd egy későbbi időpontban menjen. Gadó György hozzátette, hogy ő november 26-án nem is volt Pécsett.

09:20 - "Észrevettem, hogy szinte mindenki az asztal alá bújt"

Dr. Papp Gábor, G. Ákos ügyvédje azt kérdezte a nap első tanújától, H. Krisztinától, hogy ha nem látta G. Ákost és a fegyvert (sőt később is csak a cipőjét látta), és előtte csak csattanásokat hallott, amiről nem tudta, hogy lövések, akkor miért bújt el az asztal alá. Igaz, H. Krisztina előtte közölte, hogy látta, hogy szinte mindenki az asztal alá bújik, és biztatták is erre csoporttársai. Majd a kérdésre elmondta, hogy társai biztatására bújt az asztal alá, hogy miért is fontos ez, azt nem tudta, ő egy ideig egyáltalán nem gondolt lövöldözésre, azt hitte egy műszer romlott el.
 

09:03 - "És akkor megláttam bejönni egy pár cipőt"

A nap első tanúja, H. Krisztina is hallott arról, hogy G. Ákos egyik volt csoporttársa bőrszínével volt elfoglalva többször. Megemlített egy eddig a tárgyaláson nem hallott esetet is, miszerint ennek a lánynak egyszer szándékosan rávágta az ajtót a lábára. Hozzátette: ő a történetet csak hallomásból ismeri.

H. Krisztina is felidézte a tragédia napjának történéseit: "hallottunk két csattanást, majd a többiekkel együtt a padok alá bújtunk, aztán egyszer csak azt hallottam, hogy a Gergő ordít, és fogja a jobb lábát, illetve, hogy T. Gábor, a gyakorlatvezető tanár fogja a két fülét, és ijedt arccal kimegy a teremből. És megláttam egy pár cipőt, ami átjön a terembe. Aztán valakit, aki azt mondja, hogy: Ákos, ne, beszéljük meg, majd hogy a pár cipő kimegy a teremből. Aztán kintről hallottam egy csattanást, amit üvegcsörömpölés követett, és láttam Sz. Zsoltot kiugrani az ablakon. Az után próbáltam Gergőn segíteni, mert láttam, hogy nincs jól".

08:50 - Elkezdődött a tárgyalás

Megkezdődött a pécsi egyetemista lövöldöző perének második, csütörtöki tárgyalási napja. A nap első tanúja egy volt csoporttárs.

A délelőttre beidézett tanúk közül egy lány nem jelentkezett, egy másik lány pedig előre kérte távollétét, orvosai szerint nem alkalmas még a vallomástételre. A délelőtti tanúk közt Herbai János és Gadó György is helyet foglalt. Herbai János a Pécsi Városi Lövész Klub vezetője  Gadó György, az Első Pécsi Polgári Lőegylet vezetője.

Ma délelőtt tanúk meghallgatásával folytatódik a pécsi egyetemi lövöldöző tárgyalása. A szerdai nap összefoglalóját itt találja.

bama.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!