Kék hírek, bulvár

2011.01.02. 18:51

Ítéletek nagy bűnügyekben 2010-ben

Az elmúlt év több, nagy port felvert büntetőperben és polgári eljárásban is ítéletet hozott. Idén is számos kiemelt ügy lezárása várható.

Máté Balázs

A tavalyi polgári perek sorában az élre kívánkozik a kaposvári diákgyilkossággal összefüggésben hozott döntés, amely szakértők szerint precedens értékű.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A 2010-es nagy ügyek után után idén hamar folytatódnak a perek: szerdán már ítélet is születhet a meszesi gyilkosság perében
[/caption]
 
Nyolcmillió a meggyilkolt kaposvári diák családjának

Jogerősen nyolcmillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a 2008 májusában brutális kegyetlenséggel megölt kaposvári gimnazista szüleinek a Pécsi Ítélőtábla. Az összeget – a perköltséggel együtt – a két tettesnek, illetve szüleiknek kell megfizetniük a házaspár számára.

Sem 40-et, sem 9 milliót nem ítéltek meg az EKF-igazgatónak

Döntés született tavaly a volt EKF-főigazgató, Mészáros András kártérítési perében is, aki menesztését követően negyvenmillió forintot követelt. A sokáig húzódó eljárás első fokon májusban zárult le, akkor a megyei bíróság kilencmillió forintot ítélt meg számára. Ezzel szemben az ítélőtábla egyetlen forintot sem tartott jogosnak.


 
Életfogytig tartó börtön a pécsdevecseri bűnözőknek

Az ítélőtábla hét évre ítélte azt a férfit, aki 2008 végén Pécsett nem hívott orvost magatehetetlen nagymamájához, aki rövid időn belül elhunyt. Az unoka ezután nyolc hónapig együtt élt a holttesttel, miközben a nyugdíját felvette.

Ugyancsak bűnösnek találta a Pécsi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettében W. Árpád építészt, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2008-ban lemondott irodavezetőjét. Tíz hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel, és kétmillió forint pénzbírsággal sújtották.

Jogerősen tizenhat év börtönre ítélték azt a fiatalembert, A. I.-t, akit a gyorskölcsönöket folyósító Provident Zrt. 2008 nyarán eltűnt egyik képviselőjének megölésével vádoltak meg.

Ítélet született tavaly a beremendi cementgyár pénztárát 2002-ben kirabló két férfi perében is: a Pécsi Ítélőtábla kilenc, illetve nyolc évig tartó fegyházbüntetést szabott ki.

Életfogytig tartó büntetést kapott az a két férfi, akik agyonverték és kifosztották egyikük nevelőapját 2008-ban Pécsdevecseren.
 
Meg akarta erőszakolni, megölte: végül felmentették

Felmentették első fokon azt az emberöléssel vádol pécsi, középkorú férfit, aki a vádirat szerint 2009 augusztusában egy másik férfi halálát okozta annak lakásán. A vádlott szerint vendéglátója meg akarta erőszakolni. Ő ellenállt, majd támadásba ment át, többek között rátérdelt a mellkasára. A vádlott azzal védekezett, hogy nem tudott mást tenni, ezért kényszerült erőszakra. A bíróság indoklása szerint a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, amikor visszautasította ismerőse homoszexuális közeledését, majd próbálta kivédeni annak támadásait.

Folytás 2011-ben: több különleges per jön

A legnagyobb érdeklődéssel kísért jelenlegi baranyai tárgyalás a pécsi egyetemi lövöldözőé. G. Ákos pere február negyedikén folytatódik a megyei bíróságon.

Várhatóan az év elején ítéletet hirdetnek Mohácson a tizenöt rendbeli szemérem elleni erőszakkal, megrontással vádolt rajztanár, B. Mihály perében. A pedagógus házi őrizetét októberben megszüntette a bíróság, akit így már semmi sem korlátozza a szabad mozgásában.

Rövidesen ítélet születhet a Pécsett 2008-ban kézigránáttal elkövetett merénylet négy vádlottjának ügyében is, a tárgyalásuk januárban folytatódik.

A „meszesi gyilkosságként” elhíresült eset büntetőperében – a vádlottak 28 késszúrással végeztek idős áldozatukkal –, pedig nem kizárt, hogy már most szerdán kihirdetik az első fokon hozandó döntést.

Ugyancsak a végéhez közeledik a Pécsi Városi Bíróságon az uzsorakölcsönök adásával vádolt Gy. László pere. Egy másik hasonló büntetőper is zajlik, abban az ügyben egy mohácsi férfit vádolnak ugyanilyen jellegű bűncselekményekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!