Kék hírek, bulvár

2011.05.20. 07:35

Molotov koktélt dobtak az ismert pécsi vállalkozó házára

Molotov-koktélokat dobtak Bayer József ismert pécsi építőipari vállalkozó házára szerdán késő este, értesült a Dunántúli Napló. Személyi sérülés nem történt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Két Molotov-koktélt dobtak szerdán késő este az egyik legismertebb pécsi építőipari vállalkozó, Bayer József házára. A házilag elkészített gyutacsok a garázsbejáratot találták el, személyi sérülés nem történt. Bayer József csütörtök délután is feldúlt volt még, amikor nyilatkozott a Dunántúli Naplónak. Egyik szomszédja figyelt fel az emeletig felcsapó lángokra, azonnal át is szólt neki telefonon, hogy figyelmeztesse.

A vállalkozó nem látott semmi gyanúsat, és konkrét figyelmeztetést, fenyegetést sem kapott. Biztos azonban benne, hogy üzleti ügy áll a támadás hátterében. Ugyanakkor szűkszavúan nyilatkozott arról, hogy kit gondol a támadás elkövetőjének, vagy felbujtójának. Ötletei vannak, merthogy csak néhány olyan céggel volt kapcsolata az elmúlt három-négy évben, ahol komolyabb vitára került volna sor. Lehetségesnek tartja azt is, hogy olyan valaki támadhatott, aki csak közvetve állt kapcsolatban vele, és nem lát rá pontosan az egyes ügyek hátterére.

Bayer József, aki építőipari cégét 1994-ben alapította, több presztízsberuházásban is dolgozott Pécsett. Legutóbb például a Széchenyi teret építhette át. Közismert róla, hogy az Expo Center építésénél a generálkivitelező budapesti Kipszer Zrt. alvállalkozójaként dolgozott, és az is, hogy az expós munkán vele együtt dolgozó több tucat alvállalkozójának nem tudta kifizetni a szerződésben vállalt összeget, mert ő sem jutott hozzá a rögzített vállalkozói díjhoz.

Ugyanakkor tényfeltáró cikksorozatunkban többször leírtuk, hogy a szinte az egész pécsi építőipari szakmát megrengető botrányban sajnálatos módon a városnak, illetve – a Rendezvényszervező Kht.-n keresztül – az építkezést koordináló PVV Zrt.-nek róható fel nagy felelősség. Az eredetileg 2-300 milliósnak megálmodott beruházás ugyanis a végére 2 milliárd forintot, majd újabb 500 milliót emésztett fel. Sajnos valószínű az is, hogy a város által jelzett különféle minőségi problémák amiatt keletkeztek, mert a Rendezvényszervező mint megrendelő időközben módosíttatta, lebutíttatta a műszaki tartalmat a színfalak mögött.

A városi cég később az eredeti tervtől való eltérésre is hivatkozva sok pénzt vissza tudott tartani a Kipszer Zrt.-től. Akárhogyan is, de a visszatartott pénz miatt a Kipszer nem tudott fizetni a Bayer Centernek, és ők sem alvállalkozóknak, ami több cég bedőlését is eredményezte.

Elhatárolódott a pertársaságot szervező cég

Pertársaságot szervez a „Bayer Center károsultjai” számára a sárvári székhelyű S. Service Kft. az interneten. Kiss György biztonságtechnikai igazgató megdöbbent a támadás hírén, és elhatárolódott tőle. Ugyanakkor elmondta, a Bayer Centerrel két, időben nagyjából párhuzamosan zajló beruházás miatt van elszámolási vitájuk, ahol alvállalkozóként dolgoztak a pécsi cégnek.

Mindkét helyen riasztórendszert szereltek, a végszámlát, 38 millió forintot nem fizették ki nekik. Eddig négy cég jelentkezett náluk, hogy csatlakoznak a pertársasághoz. Bayer József közölte, az S. Service-t kötbérezni kellett késedelmes teljesítés miatt, ami összességében többszöröse a sárváriak által kért összegnek. Ő próbált eddig is megegyezni velük, eddig nem sikerült, de ajtaja ma is nyitva áll előttük. Megjegyezte, a cég felszámolást is kezdeményezett, és büntető feljelentést is tett ellenük, mindkettőt sikertelenül.

Egyeztetni próbált

Bayer József azt mondta, a Kipszertől a csődegyezség alapján a végszámlája 17 százalékánál nem várhat többet. Ennek ellenére ő nem döntötte be a cégét, hanem próbált alvállalkozóival kiegyezni, tízből kilenccel sikerült. Igaz, sokan csak pénzük felét, vagy nem sokkal többet kaptak, ám a 17 százalékhoz viszonyítva ez sem kevés. A közelmúltig, a csődegyezségig még volt esélyük a vállalkozóknak arra, hogy több pénzhez jussanak, mára azonban ez elszállt.

a végszámlája 17 százalékánál nem várhat többet. Ennek ellenére ő nem döntötte be a cégét, hanem próbált alvállalkozóival kiegyezni, tízből kilenccel sikerült. Igaz, sokan csak pénzük felét, vagy nem sokkal többet kaptak, ám a 17 százalékhoz viszonyítva ez sem kevés. A közelmúltig, a csődegyezségig még volt esélyük a vállalkozóknak arra, hogy több pénzhez jussanak, mára azonban ez elszállt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!