Kék hírek, bulvár

2011.10.26. 19:50

Első fokon felmentették az Expo-ügy vádlottjait

Felmentette a Baranya Megyei Bíróság azt az öt férfit, akiket az Expo Center építésében résztvevőként bűnszövetségben elkövetett csalással vádoltak meg.

Babos A. (Dunántúli Napló)

A döntés nem jogerős, mert a pótmagánvádat benyújtó vállalkozó, Mehlhoffer Albert fellebbezni fog. A vád szerint Mehlhoffer cége, a Copymed Kft. – mely alvállalkozó volt az Expo-építésen – azért nem jutott pénzéhez, mert az építést megrendelő egykori Pécsi Rendezvényszervező Kht. akkori vezetője, és az Expo Center építését elnyerő generálkivitelező, a Kipszer FT Zrt. négy munkatársa már a vállalkozói szerződés megkötésekor tudták, nem fogják kifizetni a Copymedet.

A bíróság szerint a károkozás egyértelmű, hisz a Copymed nem kapott meg 145 millió forintot, és a vállalkozói és engedményezési szerződések kapcsán a vádlottak többségéről is elmondható, megtévesztették Mehlhoffert. Csakhogy nem bizonyítható, hogy azért tévesztették meg, hogy később ne fizessék ki. Azaz: nem igazolható az ok-okozati összefüggés, ami a bűncselekmény megállapításának feltétele. Az a vád sem állt meg, hogy eleve nem lettek volna képesek, s ne akarták volna kifizetni az alvállalkozót. Merthogy sokáig rendesen fizettek mindenkinek.

A bíróság szerint csak amikor minőségi kifogásokra hivatkozva nem fizetett tovább a Kipszernek a megrendelő rendezvényszervező, akkor indult el egy olyan lavina, ami sok alvállalkozót érintett súlyosan. Ezt viszont nem lehetett előre látni. Megjegyezzük: a minőségi kifogások nem a tudomásunk szerint nem a Copymed munkájára, hanem más, az Expo-építés egyéb részeit illetően fogalmazódtak meg a rendezvényszervező részéről.

Dr. Tatár László, Mehlhoffer Albert ügyvédje közölte, szerintük önmagában az, hogy egy munka elején és közben rendesen fizetnek az építőiparban, és csak később, a végszámlák idején „apadnak el a források”, nem jelenti azt, hogy a szereplőknek tényleg szándékukban állt rendesen fizetni.  

A vállalkozó és ügyvédje azért fellebbeznek, mert szerintük egyértelmű ok-okozati összefüggés van a megtévesztés és a kár bekövetkezése között.

Babos A. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!