Kék hírek, bulvár

2011.11.30. 10:08

Lövöldözés a PTE-en: az új szakértők szerint is büntethető G. Ákos

Az új, harmadik elmeorvosi szakértői vélemény szerint G. Ákos büntethető - de a védőügyvéd kérésére ezt nem veszik figyelembe, és elnapolják a tárgyalást.

B. A. (Dunántúli Napló)

Szerdán délelőtt folytatódott G. Ákosnak, a pécsi egyetemi lövöldözőnek a büntetőpere a Baranya Megyei Bíróságon. Amint azt néhány napja megírtuk, a központi téma egy harmadik,  igazságügyi elmeorvosi szakértői csoport véleményének ismertetése volt, ami után akár a perbeszédeket is megtarthatták volna, hogy a következő tárgyaláson, még idén ítélet születhessen. A szerdai ülés végül nem ezen tervek szerint alakult.

A dr. Kovács Attila vezette büntetőtanács által kirendelt újabb, szegedi orvos szakértőknek a korábbi elmeorvosi szakértői véleménykülönbségek lehetséges okait feltárva kellett volna azt kimondaniuk, melyik csoportnak lehet igaza, vagy épp azt, hogy esetleg egyiknek sincs tökéletesen igaza. A nyomozás során ugyanis a rendőrség által kirendelt kaposvári szakmai csapat szerint G. Ákos büntethető, de elmeállapota gyenge fokban befolyásolta tette valós súlyának és következményeinek megítélésében. Ezzel szemben a lövöldöző ügyvédje, dr. Papp Gábor által felkért – majd az eljárásba hivatalosan bevont – budapesti igazságügyi szakértők azon a véleményen voltak, hogy G. Ákost elmeállapota súlyosan korlátozta.

Jóllehet az új, Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézete által készített igazságügyi elmeorvosi szakvélemény a kaposvári kollégáknak adott igazat, Dr. Papp Gábor azt indítványozta, hogy ezt a véleményt ne vegyék figyelembe. G. Ákos védőügyvédje szerint ugyanis a szegedi társaság nem tett eleget az eredeti felkérésnek, és nem elemezte a korábbi elmeorvosi vizsgálatok közötti eltérés lehetséges okait, csak állást foglalt az egyik mellett. Azt javasolta, hogy a bíróság utasítsa a szakértői társaságot az eredeti megbízás teljesítésére.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tegnap újra bíróság elé vezették G. Ákost
[/caption]

Az indítványnak dr. Kovács Attila tanácsvezető bíró helyt adott, s azzal a vádat képviselő dr. Tárnoki Olga címzetes főügyészségi ügyész is egyetértett. Sőt, saját indítványában kérte, hogy mindhárom - a kaposvári, a budapesti és a szegedi - szakértői csoportot hallgassák meg párhuzamosan a következő tárgyaláson. G. Ákost legközelebb december 15-én vezetik bíróság elé.

Miért fontos a véleménykülönbség?

A fő különbség a két hivatalos és a nem hivatalos vélemény között abban áll, hogy szerintük milyen fokban korlátozta G. Ákost tette megítélésében akkori elmeállapota. A korlátozás foka elsősorban abból a szempontból érdekes a per kimenetelét tekintve, hogy milyen mértékben enyhíti a bíró a kiszabandó börtönbüntetést. Az enyhítés mértéke bírói mérlegelés tárgya, ám nyilvánvalónak tűnik, hogy minél enyhébb a befolyásoltság, annál kisebb mértékű lesz a büntetés csökkentése is.

---------------------------------------------------------------------------
Olvassa el a 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetemen történt halálos kimenetelű lövöldözéssel és a bírósági tárgyalással kapcsolatos cikkgyűjteményünket!
---------------------------------------------------------------------------

Tegnap újra bíróság elé vezették G. Ákost -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!