Kék hírek, bulvár

2011.12.13. 10:03

Pécsi egyházmegyei botrány: gyanúsítottként hallgatják ki a volt gazdasági igazgatót

Több mint egy éven át tartó nyomozás után kedden hűtlen kezeléssel és számviteli fegyelem megsértésével gyanúsította meg a rendőrség W. Gyulát, a Pécsi Egyházmegye tavaly felmentett gazdasági igazgatóját.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Több mint egy éven át tartó nyomozást követően kedden gyanúsítottként hallgatták ki Kaposváron, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon W. Gyulát, a Pécsi Egyházmegye tavaly ősszel felmentett gazdasági igazgatóját. A mintegy két órán át tartó kihallgatást, és az ilyenkor szokásos rabosítási eljárást követően (ennek során ujjlenyomatot vesznek, és lefényképezik a gyanúsítottat) W. Gyula szabadon távozhatott. Védője, dr. Fenyvesi Csaba érdeklődésünkre elmondta, ügyfelét ötvenmillió forintot meghaladó hűtlen kezeléssel és a számviteli fegyelem megsértésével gyanúsították meg.

W. Gyula tagadta az ellene felhozott vádakat, de teljes körűen együttműködő volt a kihallgatás során. Az ügyvéd hozzátette, miután rendelkezésükre bocsátották azokat a szakértői véleményeket, amelyekre a gyanúsítások épülnek, azok áttanulmányozását követően részletes védekező iratot, önvallomást fognak benyújtani.

A szóban forgó két bűncselekményért a bíróságok kettő és nyolc év között terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. A rendőrség a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem adott tájékoztatást.

Amint az ismert, azt követően, hogy többen is feljelentést tettek az egyházmegyével kapcsolatos visszaélések vádjával, a somogyi főügyészség különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt indított eljárást. A nyomozás W. Gyula keddi meggyanúsításával még korántsem zárult le, nem kizárt, hogy további gyanúsításokra is sor kerülhet.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon külön nyomozócsoport foglalkozik a Pécsi Egyházmegyét érintő feljelentésekkel. Úgy tudjuk, eddig több mint száz tanút hallgattak ki, az üggyel öszszefüggésben több mint hetven szervezettel vették fel a kapcsolatot, többek között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, bankokkal, plébániákkal és az adóhivatallal.

A Vatikán is írt

A munkaügyi per során nyilvánosságra került egy tavaly júliusban érkezett vatikáni leirat, amelyben az akkor még hivatalban lévő Mayer Mihály megyés püspököt arra utasították, hogy W. Gyulát minden tisztsége alól mentse fel, mert alkalmatlan feladatai ellátására. Ez azt a feltételezést erősíti, hogy a Szentszék folytatott vizsgálatot az egyházmegyével kapcsolatban, annak dacára is, hogy a pécsi püspökség tavaly ősszel ezt határozottan cáfolta.

Kártérítést követel

A Pécsi Munkaügyi Bíróságon jelenleg is zajlik a Pécsi Egyházmegye volt gazdasági igazgatójának pere, aki azt kérte, a bíróság állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követel volt munkaadójától. A felperes indítványát elfogadva a bíróság elrendelte Mayer Mihály, a tavaly lemondott pécsi megyés püspök tanúkénti meghallgatását. Erre jövő márciusban kerül sor, akkorra napolták el a tárgyalást.

Május végén beszámoltunk róla, hogy házkutatást tartottak W. Gyulánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!