Kék hírek, bulvár

2012.04.11. 11:53

Mohácsi uzsorásper: elölről kezdik

Eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezte a Pécsi Törvényszék az elsőfokú ítéletet annak a két mohácsi férfinek az ügyében, akik a vád szerint a Duna-part városban uzsorakölcsönök adásával foglalkoztak.

Máté Balázs (Dunántúli napló)

Több rendbeli zsarolás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyolc, illetve kilenc évig tartó szabadságvesztésre ítélte tavaly a Pécsi Városi Bíróság azt a két mohácsi férfit, akik a vád szerint uzsorakölcsönök adásával foglalkoztak - ezt a döntést hatályon kívül helyezte a   Pécsi Törvényszék. Az indoklás szerint az első fokon eljáró Pécsi Városi Bíróságon megsértették az eljárási szabályokat azzal, hogy az ítéletet nem az az összetételű tanács hozta meg, mint amelyik a tárgyalást tartotta. (A tanácsban az ülnökök személye változott.)
Mindez azt jelenti, hogy a pert elölről kezdik. Annak során az egyszer már kihallgatott tanúkat nem idézik be újra, vallomásukat a jegyzőkönyvekből olvassák fel. A bíróság döntése szerint mindkét vádlott előzetes letartóztatásban marad. Ez utóbbi ellen a védők fellebbeztek.

A tárgyaláson csak a másodrendű vádlott, G. Tamás jelent meg, társa, Sz. Sándor ugyanis gyógykezelés alatt áll. Információink szerint állapota súlyos, leukémiában szenved, a tököli rabkórházban ápolják.

A Pécsi Városi Bíróság megállapítása szerint a vádlottak 2007-ben és 2008-ban több tucat nehéz helyzetű, a bankoknál hitelképtelennek számító embernek adtak kölcsön néhány ezertől néhány százezer forintig terjedő összeget, heti negyven-ötven százalékos kamatra.
Amennyiben az érintettek nem tudtak törleszteni, tartozásukat „feltőkésítették”, és így a követelés egy idő után az eredeti összeg sokszorosát is elérte esetenként. A nem fizetőket megfenyegették, volt, akiket bántalmaztak is.

Azt követően buktak le 2008-ban, hogy egyik adósuk feljelentést tett.
A vádlottak a korábbi tárgyaláson a pénzkölcsönzést beismerték, azt ellenben tagadták, hogy fenyegették, zsarolták volna „ügyfeleiket”. A tanúk közül az eljárás során többen is visszavonták a rendőrségen tett vallomásukat. Az egyik vádlott édesapja egy levél mellékleteként egy olyan iratot is átadott a bíróságnak, amelyben a két férfire terhelő vallomást tettek már azt állították, nem fenyegették meg őket, ha elmaradtak a tartozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!