Kék hírek, bulvár

2012.11.20. 10:10

Az összes emberölés gyanúsítottja rendőrkézre került

Ugyan szinte minden hétre jutott egy gyilkosság a megyében az elmúlt időszakban, és Pécset sokan a „bűn városának” tartják, összességében mégsem követtek el több emberölést Baranyában 2012 eddig eltelt részében, mint egy évvel korábban.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– Rossz kimondani, de sajnos vannak előre kódolható gyilkosságok, amelyeket nagy valószínűséggel évről évre el fognak követni, és el is követnek – nyilatkozta lapunknak egy bűnügyi pszichológus. – Ezek általában a tettesek életmódjának egyenes következményei. Hányszor, de hányszor kezdődnek úgy az erről szóló hírek, hogy „közösen italoztak, összevesztek, aztán a vita erőszakba torkollt”.

Vannak viszont ezzel szemben olyan bűnesetek is, amelyek megtörténtére senki sem számít, még maguk az elkövetők sem. Óriási hiba lenne a szörnyűségeket a bűnüldözők nyakába varrni, hiszen nekik nem az a dolguk, hogy kicsavarják a kést, mondjuk, a vacsoraasztalnál őrjöngő családfő kezéből, hanem az, hogy elfogják a tetteseket – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokkoló esetek: a belvárosi szórakozóhelyen meggyilkolt fiatalember ügye is felkavarta a baranyai megyeszékhelyet
[/caption]

És ezt Baranyában meg is teszik a hatóságok. Idén a megyében kilenc emberölést követtek el, és az összes gyanúsított rács mögött van. 2011-ben a legsúlyosabb bűncselekményből tizenegy volt Baranyában, míg egy évvel korábban tizennégy, tehát – bár gyilkosságból egy is eggyel több a kelleténél – bármennyire ellenkező is a látszat, az adatok alapján nem növekedett a gyilkosságok száma a megyében, legalábbis az év eddig eltelt hónapjaiban.

Ha eljön a karácsony

Nemcsak „népi megfigyelések”, adatok is igazolják, hogy decemberben, különösen a karácsonyi ünnepek idején emelkedik a bűncselekmények száma. Ebben az időszakban az úgynevezett családon belüli bűncselekmények száma is nő. A pszichológusok szerint azért, mert ebben az időszakban a családtagok több időt töltenek egymással, mint máskor, s ilyenkor az indulatok is előbb felszínre törnek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!