Kék hírek, bulvár

2012.11.02. 19:36

Csőszök lesik a fatolvajokat

A hideg idő beköszöntével nő a fatolvajlások száma. Egyesek ilyenkor biztonsági emberekkel járják erdeiket.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Siklós környékén van erdeje Erdősi Csabának. Az egykori erdész ismeri a fatolvajok szokásait, de időnként őt is megrövidítik. Különösen az év ezen időszakában, amikor beköszönt a hideg, mert ilyenkor rendre megnő a falopások száma.

Nemrég erdeje közepéről vágtak ki kétszáznégy égerfát, jelentős kárt okozva neki. De érzelmi veszteség is érte, mert a fák, amelyeket ő nevelt, a szívéhez nőttek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Itt a falopások szezonja (illusztráció: AS)
[/caption]

A tolvajok valószínűleg – ez a módszerük – csak másnap mentek vissza a kivágott fáért, a maguk vágta ösvényen.

Erdősi az év ezen szakában, ha csak teheti, az erdőt járja, s tudja, más tulajdonosok is így tesznek. Sőt, vannak, akik biztonsági emberekkel járnak ki, vagy megbíznak ilyeneket akkorra, amikor ők nem érnek rá.

A legtöbb fatolvajlást Siklós és Szigetvár környékéről jelentik, de az egész megyét érinti, az önkormányzati erdőket is.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Hogyan lehetne megelőzni a falopásokat?
------------------------------------------------------------------------

Mohai László kozármislenyi mezőőr azt mondta, náluk inkább a kis értékben elkövetett lopások a jellemzőek, nemrég négy olyan tolvajt is tetten ért, akik biciklivel, vagy gyalog vitték a fát, amelyet baltával, vagy kézifűrésszel vágtak ki.

A maga erdejét

Hallottunk olyanról, amikor a gyanú szerint erdőtulajdonosok úgy jelentettek be lopást, hogy valószínűleg maguk adtak megbízást a vágására. Mert olyan időszakban, vagy annyit vágtak ki, amikor, vagy amennyit nem lehetett volna. Hozzáértők szerint, ha volt is ilyen, rég és csak elvétve, a jelentős erdővédelmi bírság miatt ilyen időszakokban neki sem állnak a fák kivágásának.

Minden fát szállító autót megállítanak a rendőrök

Óriási a fatolvajok lebukásának az esélye Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint. Ebben az időszakban ugyanis a rendőrök minden fát szállító, vagy gyanús járművet megállítanak, s elkérik a szállítási papírokat. Aki pedig nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, honnan származik a rakomány, azt előállítják. Ehhez jön, hogy gyorsan beazonosítható, honnan lopták a fát. Persze nem csak azokra fordítanak különös figyelmet, akik autóval szállítják a fát, sőt. Nagy elkövetési értéket tudtak több olyan személyre is rábizonyítani, aki alkalmanként csak keveset vitt el, mindig biciklivel. Ráadásul miután immár a kis értékű tolvajlást elkövetőket is elzárással sújthatja, s sújtja is az igazságszolgáltatás, sokat kockáztat az is, aki csak néhány rönk fát lop.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!