Kék hírek, bulvár

2013.02.08. 14:26

Ismert pécsi fémkereskedőkre csapott le a NAV kommandója

Majdnem 400 millió forint társasági adót csalt el az a fémkereskedő társaság, amely fiktív számlák alapján könyvelt el valótlan költségeket, tudtuk meg a NAV pécsi pénzügyi nyomozóitól. Amiatt kerestük az adó- és vámhatóság régiós igazgatóságát, mert arról értesültünk, hogy Pécs-Hirden a napokban rajtaütöttek egy ismert baranyai vállalkozó családon, s négy személyt őrizetbe is vettek.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Kedd hajnalban a NAV pénzügyi nyomozói akciófilmbe illő rajtaütést hajtottak végre Pécs-Hirden, értesült a Dunántúli Napló. Lapunk már akkor is úgy tudta, hogy egy ismert baranyai, főként Pécsett tevékenykedő baranyai család házánál jártak. Úgy tudjuk, egy elsősorban fémkereskedéssel, másrészt vendéglátással foglalkozó családi vállalkozás tagjaira csaptak le a pécsi pénzügyi nyomozók.

Érdeklődésünkre dr. Álmos László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója megerősítette az akcióról szóló értesüléseinket.

Az ügy részleteiről szólva elmondta, hogy gyanújuk szerint majdnem 400 millió forint társasági adót csalt el az a fémkereskedő társaság, amely fiktív számlák alapján könyvelt el valótlan költségeket. Hozzátette, hogy a családi vállalkozás gyakorlatilag úgy működött mint egy bűnszervezet, és lényegében egy a hatóságok előtt már jól ismert módszert követtek – lapunk is több alkalommal írt hasonló esetekről.

A NAV nyomozói arra jutottak ugyanis, hogy az adócsalást számla nélküli vásárlással követték el, az uniós adószabályokat arra használták, hogy jogosulatlanul igényeljenek vissza adót az egyik oldalon, és ne fizessenek be a másikon.

A vállalkozás magyarországi, számla nélküli vásárlásait csehországi és szlovákiai beszerzéseknek álcázta, miközben a fémhulladék valóban magyar cégektől származott, de nem külföldre, hanem magyar felvásárlókhoz került.

A pécsi székhelyű kft. a hamis számlákkal azt a látszatot keltette, mintha a hulladékfém jelentős részét egy ideig egy cseh székhelyű, szlovák állampolgár által képviselt gazdasági társágtól, később magától a szlovák ügyvezetőtől szerezte volna be. A nyomozás során azonban kiderült, hogy az árut magyar cégektől bizonylatok nélkül szerezték be, hangsúlyozta dr. Álmos László. összegezve a kárt: a hamis számlák révén összesen 378 millió forint társasági adót csalt el a társaság.

A NAV pécsi pénzügyi nyomozói a baranyai bűnszervezet tagjainál olyan jelentős vagyont találtak, és foglaltak le, amely vélhetően a költségvetésnek okozott kárt teljes mértékben ellensúlyozza majd.

A házkutatás során ugyanis csaknem tízmillió forint készpénzt, tízmillió forint értékű arany ékszert, és egy 11 millió forint értékű autót foglaltak le. Ezen kívül biztosítottak egy nagy értékű ingatlant, illetve zárolták a kft., és a gyanúsítottak bankszámláin lévő pénzt.

A pénzügyi nyomozók öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottak közül négy személyt őrizetbe vettek, és indítványozták előzetes letartóztatásukat a Baranya Megyei Főügyészségen. További két személy szökésben van, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. Az akció óta a bíróság már el is rendelte a négy, előzetesbe került gyanúsított harminc napos előzetes letartóztatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!