Kék hírek, bulvár

2013.05.14. 08:34

A pécsi rendőrség ígéri, mindent megtesz a biztonságérzet növeléséért

Észlelték és komolyan veszik a lakossági igényeket, ennek megfelelően igyekeznek a polgárokhoz közelebb vinni a rendőrség tevékenységét – jelentette ki Dakos József, Baranya megye rendőr-főkapitánya.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– Pécsett és a megyében ugyan csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a felderítési mutatók is kedvezően alakultak tavaly, a hozzánk eljutó jelzések alapján azonban a pécsiek szubjektív biztonságérzete romlott.

– A statisztikai mutatók a bűncselekmények számát illetően javulást mutatnak, ugyanakkor a szubjektív biztonságérzetet számos más tényező is befolyásolja. Ide tartoznak azok az eseti, de jellegüknél fogva nagy közérdeklődést kiváltó események, amelyek a lakosság biztonságérzetére jelentős hatással vannak és a média figyelmét is felkeltik.

A kormányfő szerint kevés a rendőr Pécsett, valamint a közbiztonság erősítését célzó intézkedésekre is szükség van.

– A közbiztonság társadalmi termék, amely az állami szervek hatósági intézkedései, az egyén és a közösség tevékenységei, az állampolgárok önvédelmi képességei, valamint a vállalkozói piac nyújtotta szolgáltatások együtteséből alakul ki. Védelmében alapvető szerepe van a rendőrségnek, de nem nélkülözheti a társadalom tagjainak és a civil szervezeteknek a támogatását. A bűnfelderítés mellett a megelőzésnek is jelentős szerepe van. Több mint ötven olyan kidolgozott és működtetett program van, ami a szezonális veszélyekre, illetve kor- és célcsoportokra fókuszálva segíti a bűnmegelőzést. A napokban Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumokat szerveztünk. Arról is tárgyaltunk, hogyan lehetne a helyben élők biztonságérzetén javítani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dakos József: megvannak az erőforrásaink
[/caption]

– A Páva Zsolt lányának bántalmazásával gyanúsított Ny. Zoltán, illetve a Bándy Kata megölése miatt első fokon elítélt P. László keresése idején rengeteg rendőr volt az utcákon. Ebben az időszakban hány körözött bűnözőt fogtak el?

– A körözési tevékenység eredményeit nem lehet egy-egy ügyhöz mérni. A körözött személyek felkutatása napi rendőri tevékenység. Pécsett külön körözési csoport foglalkozik a hatóság elől rejtőzködő körözött személyek felkutatásával, és ebbe a munkába valamennyi közterületi, közlekedésrendészeti és bűnügyi állomány tevékenyen vesz részt.

– Miért nem kerülhet sor ilyen jellegű razziákra átlagos napokon, „békeidőkben” is?

– A razziák, ahogy ön fogalmaz, nem ad-hoc jellegűek. Egy részük előre tervezett, kockázatelemzésen alapuló bűnüldözési és rendészeti tevékenység, más részük pedig egyedi ügyben, valamilyen konkrét rendőri feladatvégzéshez kötött.

– Igaz az, hogy az Ny. Zoltán utáni hajsza miatt kimerült a rendőrség túlóra-kerete?

– A szükséges források a rendelkezésünkre állnak.

– A lakosság még mindig hiányolja a gyalogos járőröket.

– Pécsett egyidejűleg az állandó négy járőrpáron és a három mozgóőr-páron túl forgalomellenőrző járőrök, valamint baleseti helyszínelők látnak el szolgálatot. A bűnügyi állomány bűnmegelőzési és bűnfelderítési célú közterületi szolgálatot teljesít, a városban harminchat körzeti megbízott szolgál. A közelmúltban négy kerékpáros rendőrjárőr kezdte meg szolgálatellátását, a gépkocsizó járőrök szolgálati idejük meghatározott részét gyalogosan végzik. A lakossági igényeket mi is észleltük és ennek megfelelően a szolgálati tevékenységünket igyekszünk a polgárokhoz közelebb vinni. A folyamatos közterületi rendőri jelenléttel a Pécsi Rendőrkapitányság kiemelt feladatának tekinti, mindent megtesz annak érdekében, hogy a jogsértések száma csökkenjen, a helyi lakosok és a városba érkező turisták biztonságban érezzék magukat.

Konkrét lépésekre készül a kormány

ORBÁN VIKTOR kormányfő a közelmúltban a Dunántúli Naplónak adott interjújában arról is beszélt, hogy Pécs közbiztonságának megerősítése érdekében intézkedési tervet dolgoznak ki. Ez várhatóan június közepére készül el. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Pécsett a jelenlegi rendőri létszám nem elegendő, tehát vélhetően a terv részeként még több rendőrt vezényelnek a baranyai megyeszékhelyre. Kontrát Károly belügyi államtitkár az Országgyűlésben egy kérdésre válaszolva azt mondta, konkrét lépéseket tesznek a közeli jövőben a pécsi közbiztonság erősítése érdekében.

PÉCSETT EGYÉBKÉNT 2008 óta folyamatosan csökken a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, 2008-ban ez a mutató 1787, tavaly 1550 volt. Tavaly az év első hét hónapjában a baranyai megyeszékhelyen 8,7 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a közterületen elkövetett jogsértéseké pedig 9,4 százalékkal.
A MEGYÉBEN az elmúlt négy év során az összes emberölést felderítették, valamennyi tettest elfogták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!