Kék hírek, bulvár

2013.12.30. 11:01

Bűnügyek: sokkoló gyilkosságok 2013-ból

Több olyan bűncselekményt is elkövettek Pécsett és Baranyában ebben az évben, amelyek sokkolták a közvéleményt. Ezek valamennyi gyanúsítottja rács mögött várja a büntetését.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Bár ez az áldozatokon nyilvánvalóan nem segíthet, a legsúlyosabb, gyilkossági ügyekben a baranyai zsaruk idén is kiemelkedően jól teljesítettek, egyetlen feltételezett tettes sincs már szökésben.

Az esztendő egy „csúcsbűnöző” elfogásával és hazaszállításával indult: tavasszal Pécsre hozták H. Gábort, az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt. Az Angliában elfogott komlói férfi tizennégy éven át bujkált. Egy 1998-ban Pécsett különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal gyanúsítják. Az áldozatra, egy 28 éves vokányi férfi holttestére Pécs közelében, az Abaligeti úton találtak rá. A férfivel igen kegyetlenül végeztek: tizennyolc helyen megszúrták, több csontját is eltörték. A gyilkosság másik gyanúsítottját rövid időn belül elfogták.

Úgy tudjuk, H. Gábor egy másik, máig megoldatlan pécsi gyilkosság miatt is „képben van” a rendőrségen: nem kizárt, hogy köze lehetett a kilencvenes évek közepén egy pécsi éjjel-nappali boltban dolgozó eladó brutális meggyilkolásához. A férfi hazaszállítása sem ment egyszerűen: a repülőtéren előbb rosszullétet színlelt, majd őrjöngeni kezdett, ezért a gép kapitánya megtagadta a felszállást H. Gáborral a fedélzeten. Utóbb a magyar terrorelhárítók mentek érte Angliába.

Idén április ötödikén percek alatt elterjedt a hír Pécsett, hogy megtámadták Páva Zsolt polgármester lányát. Mint később kiderült, a huszonhárom esztendős Ny. Zoltán a Kálvária úti alagútnál támadt a hazafelé tartó húszéves lányra, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A férfi elmenekült, valóságos hajtóvadászatot indítottak utána, sikertelenül. Végül. Ny. Zoltán feladta magát, besétált egy boltba, s kérte, hogy hívják a rendőrséget – amíg várakozott, elkortyolt egy üveg sört. Az ügyészség nemi erőszak, súlyos testi sértés, személyi szabadság korlátozása és kifosztás miatt emelt vádat ellene, a bíróság pedig decemberben valamennyi vádpontban bűnösnek mondta ki, s 12 évre ítélte. A döntés a fellebbezések miatt nem jogerős.

Májusban egy elképesztő kegyetlenséggel végrehajtott gyilkosság történt Pécsett: egy férfi lemészárolta volt feleségét, annak élettársát pedig súlyosan megsebesítette. A korábban hatósági állatorvosként dolgozó férfi és későbbi áldozata 2012-ben elváltak. Az asszony új párjával a pécsi Kertvárosban lakott albérletben. A volt férje több alkalommal elment a lakásukhoz, ahol figyelte őket. Május 23-án reggel a vádlott elhatározta, hogy leszámol volt feleségével, ezért magához vett egy rugós kést, egy tőrt, illetve egy gázspray-t.

A lépcsőház ötödik emeletére ment, ahol megvárta, míg a lakásból volt felesége, illetve társa kilép. Először a férfire támadt, akit több alkalommal megszúrt. Miután a férfi a földre került, a volt feleségére támadt, őt is többször megszúrta. Mikor a megsebesített férfi megpróbált párja segítségére sietni, újra és újra megszúrta, majd folytatta a földön fekvő volt feleségének késelését. Összesen 106 alkalommal szúrta meg. A várandós asszony a helyszínen meghalt, élettársa súlyosan megsebesült. A gyilkost a rendőrség a lakásán fogta el. Az ügyészség már vádat emelt ellene, tényleges életfogytig tartó büntetés kiszabását kérve a bíróságtól.

Egy teljesen kiégett autót találtak szeptember 10-én este a 67-es út mentén, Mozsgó közelében, benne egy elszenesedett holttesttel. Másnap reggelre kiderült, hogy az autó Kuba Károlyé, Almáskeresztúr polgármesteréé, és a kocsiban őt azonosították. A közismert szigetvári vállalkozó halálát meg nem erősített információik szerint nem a tűz, hanem egy fejlövés okozta. Egyesek azonnal bűncselekményre gyanakodtak, mások az öngyilkosság lehetőségét vetették fel. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az ügyet, és a jelenlegi adatok szerint nem történt bűncselekmény. Hozzátették: a hatályos jogi szabályozás alapján a rendőrség nem adhat felvilágosítást közigazgatási eljárásról.

November végén egy újabb, nagy port felvert gyilkosság történt Pécsett: Hársfa utcai házában holtan találtak egy 75 éves asszonyt. A rendőrség hat óra alatt találta meg a feltételezett tettest. Az ötvenéves, büntetlen előéletű nő mintegy 150 méterre lakott az idős áldozat egykori lakhelyétől, a rendőrség itt bukkant rá. A gyanú hamar ráterelődött, ugyanis arcán és teste egyéb részein olyan friss sérülések voltak, amik arra utaltak, hogy valakivel a közelmúltban összetűzésbe került.

A sebek jellegéből a rendőrség arra következtetett, hogy védekeztek vele szemben. A későbbi áldozat és a feltételezett tettes ismerték egymást. Utóbbi elmondása szerint hétfő délelőtt azért ment át az idős hölgyhöz, hogy magánéleti dolgokról beszéljenek. A későbbi áldozat ugyanis azt szerette volna, hogy a nő élettársát otthagyva költözzön hozzá. Ennek a megbeszélése közben alakult ki a két nő között a vita, ami végül gyilkosságig fajult.

Bándy-gyilkosság, romonyai emberölés

A bíróságok idén több olyan ügyet is jogerősen lezártak, amelyek kiemelt figyelmet kaptak. A legsúlyosabb kiszabható büntetést kapta a romonyai kettős gyilkosság vádlottja, a ma negyvenes évei közepén járó férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra. A férfi volt barátnője romonyai családi házába bemászva végzett előbb a férfival, majd az udvaron a menekülő ügyvédnővel is. Tizenegy lövést adott le a két emberre, mindkettőjüket fejbe is lőtte, amikor már nem tudtak védekezni.

Másodfokon enyhítette viszont P. László tényleges életfogytiglanig szóló jelentő büntetésén a Pécsi Ítélőtábla. Bándy Kata gyilkosa 40 év után feltételesen szabadon bocsátható. Az enyhébb ítélet kiszabását többek között azzal indokolták, hogy a vádlott nem tudott róla, legalábbis nem bizonyíthatóan, hogy be kellett volna vonulnia a börtönbe a gyilkosság elkövetését megelőzősen, másrészt nem teljesen bizonyítható a gyilkosság egyenes szándéka. Vagyis P. László nem azért ment feltétlenül a fiatal nő után, hogy megölje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!