Kék hírek, bulvár

2014.03.05. 13:57

Börtönre ítélték a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelőjét

A Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelője gazdasági bűncselekmények miatt kapott három év tíz hónap letöltendőt.

M.B.

Letöltendő börtönre, három év tíz hónapra ítélte a Pécsi Törvényszék W. Gyulát gazdasági bűncselekmények miatt. Az egyházmegye volt vagyonkezelője nem jelent meg az ítélethirdetésen. A döntés - melyről hamarosan további részleteket is közlünk - nem jogerős.

A pécsi egyházmegyei botrány kapcsán hűtlen kezeléssel, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, adócsalással és a számvitel rendjének megsértésével vádolt W. Gyula pere tavaly januárban kezdődött meg. A vádiratban foglaltak szerint az egyházmegye 2010-ben menesztett vagyonkezelője a felelős többek között azért, hogy munkáltatói kölcsön címén 89 millió forintot fizetett ki az egyházmegye olyan személyeknek is, akik nem álltak alkalmazásban.

A vádirat szerint az egykori vagyonkezelő rendelkezett arról, hogy a pécsi egyházmegye alkalmazottai közül éveken át olyanok is adómentesen jutottak jövedelemhez, akik arra nem lettek volna jogosultak. Az ügyészség szerint W. Gyula a felelős azért is, hogy a pécsi püspökség kft.-je – amelynek a vádlott volt az ügyvezetője – több év alatt 176 millióval több bérleti díjat számlázott egy épület használatáért az egyházmegyének a szerződésben rögzítettnél. Nem fizetette ellenben a kft. a püspökségnek a bérleti díjat egy pince után. Az ügyészség álláspontja szerint lényegében követhetetlen volt az egyházmegye bevételeinek-kiadásainak alakulása. 2010-ben a könyvelt egyenleg 232 millió forint volt, a pénz azonban nem volt meg, és az sem derült ki, hova lett.

A büntetőperben a volt pécsi püspököt is tanúként hallgatta ki a bíróság. Mayer Mihály azt mondta, megbízott W. Gyulában, egyébiránt pedig a pénzügyekkel nem foglalkozott.

Perbeszédében az ügyész letöltendő, öt évnél hosszabb időtartamú börtön kiszabását kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!