Kék hírek, bulvár

2014.04.10. 07:28

Tolvajok garázdálkodnak a pellérdi szőlőhegyen

Elkeseredett gazdák keresték meg szerkesztőségünket a pellérdi szőlőhegyről, akik szerint két tolvaj tartja „rettegésben” a környéket.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Mint mondják, semmi sincs tőlük biztonságban, amire szemet vetnek, előbb-utóbb biztosan eltűnik.

– Szinte nincs olyan zár vagy lakat, ami akadályt jelentene a számukra – panaszkodik az egyik gazda –, néha az az érzésem, hogy már csak hobbiból is betörnek és elviszik magukkal amire szükségük van, vagy amit eladhatnak. Ha megszomjaznak, kinéznek egy pincét és hamarosan egy ötliteres demizsonnal a kezükben térnek vissza.   

– Már háromszor törtek be a hétvégi házamba – panaszolja egy másik tulajdonos –, leginkább szerszámokat vittek el, illetve élelmiszert. Az első két alkalommal „az elkövető ismeretlen” besorolással zárult le a nyomozás. A harmadik esetben viszont tetten értem a tolvajokat, a rendőrség be is vitte őket az őrsre kihallgatásra, majd nem sokkal később hazaengedték őket. Én dühöngtem, hogy már semmi sincs biztonságban miattuk, ők pedig csak mosolyogtak.

– A mi házunkból régi és értékes családi emléktárgyakat loptak el, amelynek néhány darabját később a kutatásomnak köszönhetően meg is találtam – kapcsolódik a beszélgetésbe a harmadik szomszéd. – Sajnos már feldarabolták és úgy értékesítették azokat. A lakók és a rendőrség is ismeri az elkövetőket, több esetben már kihallgatták őket, jegyzőkönyvek készültek. Sajnos érdemben nem történt semmi változás, sőt még inkább elszemtelenedtek és provokálták a kerttulajdonosokat, mondván, az ingatlanok előtti közterületről nem zavarhatjuk el őket. Nagyon gyakran innen követik figyelemmel, hogy ki, mikor, hova megy, melyik ház marad őrizetlenül – tudtuk meg a kerttulajdonosoktól, akik a jövőben szorosabb együttműködést terveznek a településen élő polgárőrökkel is, akár a közös járőrözés, megfigyelés, egyéb területeken.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatása szerint Pellérdi hétvégi ház feltörések kapcsán a Pécsi Rendőrkapitányság Uránvárosi Rendőrőrse folytat eljárást többrendbeli lopás és egyéb bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt három férfival szemben. A gyanúsítottak az eléjük tárt bizonyítékok után beismerő vallomást tettek.

– A rendőrség a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezései alapján bizonyos feltételek megléte esetén állíthatja bíróság elé a gyanúsítottakat, sorozat jellegű bűnelkövetés esetén ezek a feltételek nem állnak fenn. Ezen felül a büntetőeljárási törvényben nevesített különös feltételek, melyek az előzetes letartóztatást megalapoznák, sem állapíthatók meg – derül ki a válaszból. 

A rendőrség megelőzési célból rendszeresen, visszatérő jelleggel ellenőrzi a szőlőhegyen is a hétvégi házas területeket.

Címkék#Pellérd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!