Kék hírek, bulvár

2014.05.07. 18:28

Nem lett öngyilkos az ismert pécsi ügyvéd - baleset volt

Tavaly tragikus körülmények között elhunyt egy ismert pécsi ügyvéd, Répás Roland. Egyes hírforrások akkor tényként közölték, hogy öngyilkosságot követett el, a rendőrségi vizsgálat ezt azonban nem támasztotta alá.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– Azért fordulunk a nyilvánossághoz, mert Roland már nem tudja megvédeni magát – mondta Répás Balázs, a 34 éves korában elhunyt ügyvéd, Répás Roland testvére.

A pécsi jogász helyi sztárügyvédnek számított, számos komoly büntetőperben képviselte megbízott vagy kirendelt védőként ügyfeleit.

Halála előtt nem sokkal egy kellemetlen ügyben merült fel a neve: a pécsi börtönben az egyik ügyfelének átadott egy lezárt borítékot, amiben utóbb kábítószergyanús anyagot találtak. Lapunkban nevének közlése nélkül hírt adtunk erről; Répás Roland akkor azt mondta, hibázott, mert nem ellenőrizte a borítékot, de arról fogalma sem volt, hogy esetleg drog lehetett benne.

A férfi három héttel később motorjával teherautóval ütközött, s életét veszítette. Több hírforrás tényként közölte, öngyilkos lett.

– Ezt mi sohasem hittük el, s a vizsgálat is azt állapította meg, hogy vezetéstechnikai hiba okozta a balesetet – jelentette ki Répás Balázs. – A teherkocsi vezetője először azt állította, hogy Roland áttért az ő sávjába, a szemébe nézett, intett neki, majd meghúzta a gázt. Ez biztosan nem történt így. Roland fekete plexis bukósisakot viselt, amiben nem látszhatott a szeme. Később módosította is a vallomását a sofőr, aki – amint a vizsgálat során kiderült – más kártyájával használta a menetíró berendezést, amit az ütközés után azonnal kicserélt. Tény – folytatta Répás Balázs –, hogy Roland gyorsan, száz és százhatvan közötti sebességgel hajtott, de az is, hogy nem frontálisan ütköztek, hanem a teherautó bal elejének csapódott a motor, miként az is, hogy a kamion féknyomai az aszfalton csak jóval az ütközés után jelentek meg.

Répás Balázs elmondta azt is, Roland tudta, hogy etikai vizsgálat vár rá a „kábszeres” ügy miatt, de azt is, hogy emiatt a praxisa nem forog kockán.

Halálát követően Répás Roland irodáját is átnézték, megtalálták az esedékes perek aktáit összerendezve, vagyis készült a tárgyalásokra – a hírekkel ellentétben viszont búcsúlevélnek nyoma sem volt, sem ott, sem a lakásában.

Kizárták a szándékosságot az eljárás során

 A balesetet követően közúti veszélyeztetés gyanújával nyomozás indult Répás Rolanddal szemben, az eljárás – a lapunk birtokában lévő határozat szerint – viszont azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény. A határozat indoklása szerint a baleset vezetéstechnikai hiba miatt következett be. Közigazgatási hatósági eljárás is indult, később azonban ezt is megszüntették.

Ennek a határozatnak az indoklásában többek között az szerepel, hogy a tanúk kihallgatása során beszerzett adatok alapján nem merült fel az öngyilkosság szándéka Répás Roland részéről. Lapunk információi szerint a „kábszeres ügyben” fejlemény, hogy a szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy a borítékban lévő anyag nem szerepel a tiltott szerek listáján.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!