Kék hírek, bulvár

2014.10.08. 14:24

Autósok rémálma: mindent látó kamerák Mohácson

Egészen elképesztő dolgokra képes a Mohácson átadott, harminc kamerából álló térfigyelő-hálózat: a másutt alkalmazott rendszerektől eltérően nemcsak a közterületen történő eseményeket képes rögzíteni, hanem a városba érkező kocsik rendszámát is. Annak alapján pedig sok egyebet is.

M. B. (Dunántúli Napló)

A kedden Mohácson átadott kamerarendszer automatikusan kiszűri a lopott vagy más okból körözött járműveket, a különféle programok futtatásával pedig megmutatja azt is, hogy egy-egy autó a város melyik részein bukkant fel, mennyi időt töltött és milyen gyakorisággal a településen, sőt a kamarák által belátott részeken azt is, hogy milyen sebességgel hajtott a vezető. (Ez utóbbi alapján azonban nem büntetnek.)

– Lényegében arról van szó, hogy miután az összes városba vezető úton működnek kamerák, senki nem juthat se ki, se be észrevétlenül a járművével – mondta dr. Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya. – Ha történne például egy pénzintézet elleni támadás a városban, biztos, hogy a rendszámok között ott lenne azé a kocsié is, amelyet a bűncselekményhez használtak, ez pedig óriási segítséget jelenthet a nyomozásban.

Dakos József, a megye rendőrkapitánya ennek kapcsán megjegyezte, ha ilyen rendszer működne másutt is, sokkal gyorsabban megtalálnák például azt a ma még ismeretlen vezetőt, aki feltehetően okolható a vasárnap este a 6-os főúton, a Tortyogónál történt baleset miatt.

Amint azt Szekó József, Mohács polgármestere elmondta, a hálózat kiépítése harminchárommillió forintba került. A közeli jövőben újabb öt kamerát szerelnek fel a városban. A tervek szerint a Bólyi és a Mohácsi járásban minden településen hasonló tudású berendezéseket helyeznek üzembe már a közeli jövőben, a hálózatot pedig összekötik, így több mint negyven helységben tudják nyomon követni a gépkocsik mozgását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!