Kék hírek, bulvár

2014.10.16. 14:37

Megtévesztő riasztás: mélyen a zsebébe nyúlhat az illető

Egy tűzesethez riasztották a megyei tűzoltókat, ám a megadott helyen nem lángolt semmi. 90 ezret fizethet a telefonáló.

zsj

A közelmúltban egy telefonáló azzal hívta fel a tűzoltókat, hogy egy lakás lángol Pécsen. A helyszínre kiérkező tűzoltók a megadott házszámnál nem találták semmi jelét a tűzesetnek. Kiderült, hogy a bejelentő csak szórakozott. 

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság feljelentésére, a Pécsi Járásbíróság végzéssel kötelezte a katasztrófavédelem felé szándékosan megtévesztő bejelentés szabálysértését elkövető személyt ötvenezer forint szabálysértési bírság és negyvenezer forint vonulási költség megfizetésére.

Nem érdemes szándékosan megtévesztő bejelentést tenni - a katasztrófavédelem közleménye

A hivatásos rendvédelmi szervek, így különösen a katasztrófavédelem helyzetét nehezíti meg, amennyiben – feltehetően tréfa kedvéért – szándékosan megtévesztő bejelentést tesznek, mely alapján a tűzoltó egység a helyszínre vonul, ahol azzal szembesül, hogy a bejelentő által állított tűzesetnek nyoma sincs. A bejelentő amellett, hogy jelentős költséget okoz a katasztrófavédelem számára, adott esetben ennél sokkal nagyobb kárt is okozhat, ha éppen a valótlan bejelentésére történő vonulás idején valós káreset is történik, melytől így beavatkozó erőket vonhat el.
A jogalkotó a szándékosan megtévesztő bejelentés társadalomra való veszélyessége miatt a tevékenységet szabálysértésként rendelte büntetni.

A rendőrség az elkövetőt a katasztrófavédelmi igazgatóság feljelentése alapján felderíti és a bíróság szabálysértési bírság megfizetése mellett a több tízezer forint összegű vonulási költség megfizetésére is kötelezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!