Kék hírek, bulvár

2015.01.08. 18:10

Baranyába is megérkeznek januárban az automata „csodarendőrök”

Lapunk információi szerint január végén a megyében is elkezdhetik használni a rendőrök azokat a mobil berendezéseket, amelyekkel a gyorshajtás mellett számos egyéb szabálytalanságot is dokumentálni tudnak. Aztán jönnek a fix telepítésű, hasonló eszközök is.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Hol találkozhatunk majd a berendezésekkel?

Lapunk információi szerint a fix telepítésű berendezéseket az 57-es főúton a kozármislenyi elágazó közelében, a 6-os főúton Mecseknádasdon, szintén a 6-os főúton Botykapetereden, a 67-es főúton Szulimánnál, valamint Komló–Pécs között, a Mecsek-pihenőnél állítják fel.

A hat mobil berendezés közül egyet az autópálya-rendőrök, egyet a pécsi rendőrök használhatnak majd, s ugyancsak egy-egy kerül a mohácsi, a komlói, a siklósi és a szigetvári kapitányságra. Jellegükből adódóan ezeket tulajdonképpen bárhol, bármikor bevethetik majd, a rendszerbe állításuk után telepítésükhöz nincs szükség technikai előkészületekre.

Bevetés előtt az autósok rémálma

Olyan eszközöket állítanak hamarosan csatasorba a megye útjain, amelyek képessége a filmbeli szuperzsarut idézi: ha a berendezés gépszeme csak „ránéz” egy rendszámra, máris tudja, hogy a kocsi lopott-e vagy sem, s azt is jelzi, ha a tulaj rossz fiú, azaz körözött bűnöző. És sok egyéb mást: többek között forgalomszámlálást végez, jelzi a torlódásokat, regisztrálja a záróvonal átlépését, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány megszegését, az autópálya leálló sávjának vagy a buszsáv jogosulatlan igénybevételét, a biztonsági öv használatának elmulasztását. A készülék alkalmas útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély meglétének ellenőrzésére is. És persze a sebességmérés alap.

A masinát, amiből 730 millióért 160 darabot vett a rendőrség, hivatalosan „változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrző pontnak” hívják. Ennek megfelelően a berendezések mobilak, lényegében bárhol bevethetők, ahol azt szükségesnek gondolják. Az eszközök tesztelése már befejeződött, a hitelesítésüket is elvégezték, így még januárban kikerülhetnek az utakra.

Baranyába információink szerint hat mobil egység érkezik. Mindezt hivatalosan nem erősítették meg, a rendőrségen korábban azt közölték, hogy „a projekt lebonyolítása közben annak részleteiről nem kívánnak tájékoztatást adni”.

Ez azonban csak a kezdet: amint arról már beszámoltunk, a megyébe további hat fix telepítésű, hasonló berendezést is telepítenek, ugyancsak a közeljövőben, ennek pontos dátuma azonban még nem ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!