Kék hírek, bulvár

2015.03.27. 12:42

Fegyverrel ment iskolába egy ötödikes Kémesen

Fegyverrel ment szerdán egy ötödikes a kémesi általános iskolába, feljebb járó barátja pedig éles lőszert vitt hozzá, értesült a hírről a bama.hu. Szerencsére nem történt baj, az apától elcsent pisztoly gázfegyver volt. Drogok miatt pedig gyakorlatilag hetente kell a baranyai iskolákban intézkedni.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az apjától ellopott fegyverrel ment a kémesi általános iskolába egy diák, egy másik lőszert lopott hozzá. Később kiderült, hogy a fegyver egy gázpisztoly, de a töltények élesek voltak, erről számolt be lapunknak egy aggódó szülő pénteken. Hozzátette azt is, hogy ugyanebben az iskolában néhány hete egy diákot mentő vitt el, mert kábítószert fogyasztott és rosszul lett.

Lapunk a rendőrségtől még nem kapott választ az esettel kapcsolatos kérdésekre, de azt már sikerült megtudnunk, hogy egy ötödikes, tésenfai fiú volt, aki elcsente az apja fegyverét, és egy felsőbbéves cúni barátja volt, aki szerzett hozzá lőszert.

Az eset miatt tegnap az iskolában rendkívüli szülői értekezletet tartottak, az érintett diák fegyelmi tárgyalása ma délután lesz. Úgy tudjuk egyébként, hogy olyan fiúról van szó, akinek korábban nem volt gond a magaviseletével, és életkora szerint is ötödikes diák, nem idősebb gyermek.

Szolykóné Pfeifer Gabriella, Kémes polgármestere is hallott a drogos és a fegyveres esetről is. Előbbinél egy nagyobb felsős fiú lett rosszul, aki Harkányból jött át hozzájuk nemrég, ő akkor próbaidőn volt, azóta már nem a kémesi iskola tanulója. Szülőként is aggasztónak tartja, hogy ilyen esetek előfordulhatnak, de a probléma nagyon összetett, alapos vizsgálatra, közös gondolkodásra van szükség ezek megelőzéséhez, megoldásához. A helyi körzeti megbízottak, ha idejük engedi, az iskolában is ott vannak, de nem biztos, hogy meg tudnák előzni az efféle bajt.

Általánosan vannak problémák

Nem csak a kémesi drogesetről hallottunk, információink szerint a vajszlói általános iskolában is nagyon rossz a helyzet, onnan is többször kellett mentőnek elvinnie gyermeket, de a sellyei szakiskolában is történt hasonló, de addiktológusok szerint gyakorlatilag mindenütt jelen van az olcsón és könnyen beszerezhető úgynevezett dizájnerdrog. Ma már nem csak a városok és nagyvárosok sajátja a tinédzserek drogozása.

Horváth István 2014 ősze óta Vajszló polgármestere, ő is hallott az iskolában történt esetekről, de azt is mondta, hogy a KLIKK felállítása óta a helyi önkormányzatoknak nem sok beleszólásuk van az iskolai ügyekbe. Polgárőrség náluk nem működik, iskolarendőrük azonban van, jó is a kapcsolat velük, szerinte a maguk módján ők teszik a dolgukat, de eszközökben már korlátozottak lehetnek.

Egyre több nagyon fiatal lesz rendszeres drogfogyasztó

Habár az általunk megkérdezett addiktológusok szerint a fegyverügy is hasonló tőről fakadhat, mint az iskolai drogozás, általános nihil, értékválság, cél nélküliség, a figyelem felhívása lehet a háttérben meghúzódó ok.

A drog, elsősorban a dizájnerdrogok sokkal nagyobb, sajnos már általános problémát jelentenek, és már messze nem csak a városokra és a nagyvárosokra jellemzőek. Az nem igaz, hogy korábban nem voltak ilyen fiatal szerhasználók, azonban ami változott, az az, hogy a fiatalabb korosztályokban egyre nagyobb az a szám, aki nem csak kipróbálja, de rendszeresen használja is az anyagot, amit akár maguk is könnyen meg tudnak rendelni az internetről.

Képünk illusztráció.

Címkék#Kémes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!