Kék hírek, bulvár

2015.11.04. 08:28

Adócsalással vádolják Fodor Ibolyát

A Pécsi Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi önkormányzati képviselő ellen.

G. E (Dunántúli Napló)

Frissítve: A Pécsi Újság.hu értesülése szerint Fodor Ibolyáról van szó. Lapunk megkereste a képviselőnőt, aki egyelőre csupán annyit mondott, hogy semmilyen hivatalos iratot nem kaptak a vádemelésről, sem ő, sem az ügyvédje, dr. Katzirz Béla, így most nem kíván, mert nem is tud részletesen nyilatkozni, ám ha valóban ez a vád, akkor meg fogják védeni az igazukat a bíróságon, és még őt is megilleti az ártatlanság vélelme.

Információink szerint a szóban forgó cég a 2009 szeptemberében jött létre és 2012 januárjában függesztették fel az adószámát. A cég felszámolása 2013-ban kezdődött és a legutóbbi önkormányzati választások előtt nem sokkal ért véget. Közben Fodor Ibolya egy másik cégen keresztül 2012 novembere óta működtetett büfét az Apáczai Nevelési Központban. Ezen cég ellen egy korábbi dolgozó 2014-ben munkaügyi pert is nyert, mivel Fodor azért bocsátotta el alkalmazottját, mert az nem volt hajlandó aláírni a fizetési papírját úgy, hogy munkabérét nem kapta meg.

Magától kellene lemondania

A legutóbbi közgyűlésen már Fodor Ibolya is részt vett. Ezen a képviselők – köztük a volt fideszes frakciótársak is – nagy része láthatóan meglepődött. A Facebookon botrányai után továbbra is igen aktív és láthatóan jó kedvű képviselőnőt kísérői fotózták is, majd a képet feltöltötték a közösségi oldalra. A visszatérés időpontja azért is érdekes, mert a hatályos törvény szerint a képviselő mandátuma megszűnik, ha egy éven át nem vesz részt a képviselőtestület ülésein. Ettől már nem kell tartania.

A pécsi jegyzőtől Lovász Istvántól megtudtuk, hogy méltatlansági eljárás útján is megszüntethető a mandátum, amit jogerős, szabadságvesztésről szóló ítélet alapozhat meg, de vádemelés nem.

A Pécsi Járási Ügyészség közleménye

A vádlott által irányított gazdasági társaság 2010-2012. évben takarítási tevékenységet végzett elsődlegesen társasházak, illetve egy pécsi iskola számára.
A kft-nek ezen tevékenységéből közel 10 millió forint bevétele származott, azonban a cég 2010. és 2011. évben az adóhatóság felé a fizetendő áfa tekintetében valótlan tartalmú nyilatkozatot tett, míg 2012. évben adóbevallást egyáltalán nem nyújtott be.

A vádlott így összesen 3,1 millió forint adóhiányt okozott 2010-2012. évben áfa és társasági adónemben.
Emellett a képviselő mint a gazdasági társaság számvitelért felelős vezetője a számviteli törvény számos rendelkezését megszegte, mellyel a kft. pénzügyi, vagyoni helyzetének áttekintését meghiúsította.
A vádlott cselekménye többek között a költségvetési csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!