Kék hírek, bulvár

2015.12.15. 13:55

Nem szomszéd, trükkös tolvaj

Újabb módszer bukkant fel a trükkös tolvajok fedősztorijai közt: a frissen beköltözött lakónak azt mondták, leáztatta az alatta lévő lakást. Míg nem figyelt, kifosztották.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Lassan nincs hónap vagy akár hét, hogy ne bukkannának fel újabb és újabb trükkök, amelyekkel kicsalják a jóhiszemű emberek pénzét. Komlón a következő eset történt meg a minap: miután egy idős nő beköltözött egy lakásba, az „alatta lakó szomszédok” pár nap után megkeresték. Az ismeretlen nő arra hivatkozva kért bebocsátást, hogy közösen megnézzék, hol folyik a víz, mert ő bizony leázik.

Amíg ők a konyhában, fürdőben „ellenőrizték” a csöveket, folyatták a vizet, addig valaki a szobából nagy összegű készpénzt vitt el. Az idős nő csak később fedezte fel a hiányt.

Új módszer van tehát terjedőben a trükkös tolvajok közt (a repertoárból cikkgyűjteményünkben további példákat talál), pedig még csak pár hete, október végén írtunk arról, hogy Pécsett, Komlón és Bólyban ablakcsere-ajánlat címén idegenek kopogtattak idős embereknél, majd hatvanezer forint előleget kérnek, aztán köddé váltak a pénzzel együtt. Több helyen még látszólag hivatalos szerződést, számlát is hagytak.

Előfordult már az is (legutóbb februárban), hogy a Dunántúli Naplóra hivatkozva kerestek meg baranyai családokat ismeretlenek. A csalók a telefonban azt mondták, hogy az újság előfizetőjeként szőnyeg- és kárpittisztítást nyertek, ők pedig szívesen házhoz is mennek érte. Nekik csak annyi a dolguk hogy beengedjék őket. Természetesen lapunknak nem volt ilyen akciója.

Az új szövegek mellett ráadásul a régiek is „tarolnak” még. Ha az ajtón kopogtató idegenek a következő mondatokkal hozakodnak elő: „villanyórát/vízórát/gázórát jöttünk leolvasni” (de nincs se formaruhájuk, se igazolványuk), „a nyugdíj összegét, a nyugdíjszelvényt kell ellenőriznünk”, „nagy címletű pénzt szeretnénk felváltatni”, „egy pohár vizet kérnénk”, „a szomszédnak szeretnénk üzenetet hagyni”, „az orvos küldött”, „a gyerek / az unoka küldött minket, sürgősen pénzre van szüksége” és így tovább, nyugodtan csukjuk be előttük az ajtót.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!