Kék hírek, bulvár

2016.01.19. 10:51

Töréskárok, tettes nélkül

Gyakran hagyják ott az okozott kárral az autósokat egy észrevétlen ütközés után, de akadnak lehetőségek a jóvátételre.

K. E. I. (DN)

Napok alatt több száz megosztást kapott egy fotó, amit egy komlói férfi tett közzé a Face­bookon a minap. A képeken egy ezüstszínű személyautó látszik, eléggé rossz állapotban. A vezetőoldali ajtó benyomva, az ablak darabokban. A férfi abban kérte ismerősei segítségét, hogy találják meg azt a sofőrt, aki a kárt okozta. Az illető ugyanis vélhetően beletolatott az ő járművükbe, majd anélkül, hogy bármilyen elérhetőséget hátrahagyott volna, elhajtott.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, "script", "facebook-jssdk"));
">Keressük azt a személyt, akinek sikerült tegnap este összetörnie az autónkat és szó nélkül továbbállni. Az elkövető...

Márpedig abban az esetben, ha nem lesz meg a hibás fél, és az összetört autóra nincs casco biztosítás kötve, a tulajdonosnak kell állnia a javíttatási költséget. Igaz, egy általunk megkérdezett biztosítási szakember szerint akkor sem térül meg teljesen a kár, ha van casco az autón. A szerződésben foglaltak szerint ugyanis vagy százalékos arányban (10 százalék), vagy egy maghatározott fix összegű (általában 100 ezer forintos) önrésszel a tulajdonosnak is hozzá kell járulnia a helyreállítási díjhoz. Így ha mondjuk 150 ezer forintos kár keletkezik a tulajdonos hibájából, 50 ezret áll a biztosító, és 100 ezret pedig a gépjármű gazdája.

A hagyományos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén, amennyiben a másik fél elismeri a károkozást, az ő biztosítója állja az okozott kárt. Ennek következtében természetesen a károkozó biztosítási díja valamennyivel növekedni fog, hiszen visszaesik két osztályt a bonus-malus rendszerben.

Minden esetben érdemes kihívni a rendőröket, akik jegyzőkönyvet vesznek fel. Akkor is, ha vita van a felek között, és akkor is, ha a károkozó már nincs a helyszínen. Az autóra felkenődött festék, kamerafelvételek és esetleges szemtanúk segítségével ugyanis van esély a károkozó előkerítésére. Fontos, hogy parkoláskor, ajtónyitáskor, tolatáskor fokozottabban figyeljünk, és indulás előtt ellenőrizzük a saját autónkat is.

Egy lehetőség a kiegészító biztosítás

A kötelező felelősségbiztosítás mellett több kiegészítő biztosítást is köthetünk. Lehetőség van például vadkár, lopás, gumiabroncs- és kátyúkár vagy parkolás biztosításra is. Ez általánosságban azt jelenti, hogy bizonyos összeg havi befizetése mellett az adott kategóriába tartozó kárt (meghatározott összegig) a biztosító állja, akár önrész nélkül is. A feltételek megtalálhatóak többek között a biztositas.hu weboldalon, ahol online ügyfélszolgálat is segít az eligazodásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!