Kék hírek, bulvár

2016.01.14. 19:53

Újabb megdöbbentő állatkínzás Baranyában?

Miközben az ország a Borsod megyei Detekre figyel, ahol az alpolgármester fia baseballütővel agyonvert egy kiskutyát, Baranya megyében is egyre több eset kerül nyilvánosságra, ahol állatkínzás gyanúja merült fel.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Több állatkínzással kapcsolatos hír is borzolja mostanában a kedélyeket. Napokkal ezelőtt egy vak bernáthegyit hagyott valaki sorsára egy Szigetvár melletti szeméttelepen, szerda este pedig egy ennél is „vadabb” eset miatt hívták az állatvédőket.

Egyes információk szerint egy Pécs melletti településen kutyafejet találtak egy családi ház udvarán, és az állat többi testrésze is az udvarban hever szétszórva. A helyszínre érkező állatvédők, miután megbizonyosodtak a bejelentés valóságtartalmáról, értesítették a rendőrséget, valamint a hatósági állatorvost, akik intézkedtek, hogy a temetet elszállítsák. A tulajdonos állítólag nem tudott pontos magyarázatot adni az elhullott ebre: homályos történetet adott elő a szomszéd kutyájáról, amelyik mérgezésben elpusztult, de arra nem adott egyértelmű választ, hogyan került ilyen állapotba az állat.

Szerettük volna megtudni, pontosan mi állhat az ügy hátterében, ezért megkérdeztük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, valóban jártak-e kint a háznál rendőrök állatkínzás gyanúja miatt. A BMRFK szűkszavú közlésében annyi állt, hogy volt rendőri intézkedés 2016. január 13-án 18 óra körüli időben Pécsett, mert állatkínzás gyanújáról tett bejelentést egy pécsi állatvédő. Mivel azonban az eset körülményeinek vizsgálata folyamatban van, egyelőre bővebb tájékoztatást nem kívánnak adni.

Amennyiben bebizonyosodik az állatkínzás gyanúja, a felelős bűncselekmény miatt állhat bíróság elé. Az Országgyűlés ugyanis évekkel ezelőtt elfogadta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást. Az addig legfeljebb 50 ezer forintos bírsággal sújtott állatkínzást azóta akár kétéves börtönnel is büntethetik, sőt, a tiltott állatviadalok rendezőire akár hároméves börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Szeméttelepről új gazdákhoz

Baranyában csak az elmúlt egy évben hét olyan eset is nyilvánosságot kapott, ahol állatkínzás miatt vontak felelősségre valakit. Egy komlói férfi évekig túl szoros övvel kötötte meg kutyáját, egy pécsi nő magára hagyta állatait egy bezárt lakásban, egy mohácsi ebtulajdonos pedig szenvedései ellenére sem vitte orvoshoz kutyáját. Legutóbb pedig egy Szigetvár melletti szeméttelepen hagyott bernáthegyi életét mentették meg az állatvédők – az ügyben ismeretlen tettes ellen indult eljárás. Brúnó, az eb egyébként azóta átesett egy szemműtéten is, és már új gazdáknál lábadozik. A megyében dolgozó, civilekből álló és adományokból működő állatvédő szervezetek évente több száz állat életét mentik meg.

Kevesen kerülnek börtönbe

Éppen a napokban publikálták az adatokat, amely szerint évente 200–250 eljárás indul a bíróságokon állatkínzás miatt, de csak kevesen kapnak letöltendő börtönbüntetést. Az Országos Bírói Hivatal által kiadott információk alapján 2011-től tavalyig összesen 48-an kerültek rács mögé állatkínzás miatt. 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is 11 embernek kellett börtönbe mennie, míg 2013-ban kilenc, a tavalyi első fél évben pedig hat embert ítéltek letöltendő börtönbüntetése.

Az állatvédő szervezetek folyamatosan harcolnak azért, hogy az állatkínzók szigorúbb büntetést kapjanak, egy-egy eset alkalmával akár aláírásokat is gyűjtenek, de gyakran bizonyítékokat (így fotókat) is adnak a hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!