Kék hírek, bulvár

2016.02.18. 14:36

Börtönbe megy a kutyát ásóval agyonverő állatkínzó

A szakértők szerint is ritkaságszámba menő ítélet született csütörtökön egy állatkínzási ügyben, amelyben tavaly nyáron egy lánycsóki férfi ásóval vert agyon egy kistestű kutyát a háza kertjében.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

Ítéletet hozott a Mohácsi Járásbíróság egy 2015. július 11-én történt kegyetlen állatbántalmazás ügyében. A vádlott B. A. a jogerős ítélet értelmében különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntette miatt öt hónap, börtönben végrehajtandó szabadságvesztést és egy év közügyektől való eltiltást kapott. Emellett kötelezték az eljárás költségének megfizetésére is – közölte a Pécsi Törvényszék.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A kegyetlenségért viszonylag ritkán szabnak ki letöltendőt (képünk illusztráció)
[/caption]

Az eset részletei megrázóak: a középkorú férfi egy hajnalban a háza udvarán találkozott össze a kistestű, keverék kutyával. A vádlott ásóval többször megütötte, majd az elkábult kutyát – amely egy meg nem nevezett sértett háziállata volt – a lábánál fogva madzaggal felkötözte egy ólajtóra. A fellógatott kutyát ismét megütötte, az állat többszörös csonttöréseket és belső sérüléseket szenvedett, amelybe belepusztult.

A minisztérium tovább szigorítana

Az ítélethirdetés különös apropója egy csütörtök hír, amely szerint az állatkínzás bűncselekménnyé nyilvánítását kezdeményezheti a kormány. A parlamentben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott, bár nőtt a felderített esetek és a vádemelések száma is, szükséges a szigorítás. A minisztérium ezért kezdeményezi, hogy az állatkínzás alapesetét az eddigi vétség helyett nyilvánítsák bűntetté, és növeljék a büntetések tételkereteit is.

Európai elmélet, hazai gyakorlat

Ritka pozitívumként értékelte a lánycsóki eset ügyében hozott ítéletet Farkas Tamás, a pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke. A szakember úgy emlékszik, Baranyában eddig nem volt példa arra, hogy letöltendő börtönbüntetést szabjanak ki ilyen tett miatt, de országosan is ritka ez a végeredmény. Más állatvédő szervezetekkel tanácskozva a közelmúltban készítettek összegzést, amely szerint az elmúlt öt évben 250 súlyos állatkínzási esetből 50 végződött azzal, hogy az elkövetőt elítélték.

Az állatvédelmi szakértő szerint idehaza nem a törvényi szigor hiányzik: a jogszabályok megfelelnek az európai normáknak, de a betartás és a betartatás, az elkövetők kézre kerítése már nehezebben megy. Gyakran a bizonyítás is problémás, így pedig alacsony az elméletben szigorú büntetések visszatartó ereje.

Szigorú fellépés Mohácson

Rendszeresen találkozik ilyen esetekkel dr. Kovács Mirella, aki Mohács jegyzőjeként illetékes az állatokkal szembeni kegyetlenkedések eljárásaiban. Megkeresésünkre úgy fogalmazott: maga is állatbarát és sok energiát fektet abba, hogy a felelős állattartás mindenkiben tudatosodjon. Ezért ha szükséges, a törvények lehetőségeivel élve szigorúan lépnek fel az állatokat bántalmazókkal vagy elhanyagolókkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!