Kék hírek, bulvár

2016.02.26. 12:23

Horribilis pénzt fizettek a gyorshajtók

Országosan csaknem nyolcmilliárd forint volt tavaly a gyorshajtás miatt kirótt büntetések összege, de csak Baranyában százmilliós tételt csengettek ki a száguldó sofőrök.

Zsigmond József

Tavaly a rendőrség sebességtúllépés miatt 234 208 esetben szabott ki közigazgatási bírságot az objektív felelősségen alapuló eljárásban, összesen több mint 7 milliárd 908 millió forint összegben – közölte megkeresésünkre az ORFK sajtóosztálya. Baranyában 4254 gyorshajtót fotóztak le a traffipaxok, összbüntetésük 139 millió 245 ezer forint volt. Szerettük volna megtudni, megyénkben melyek azok az útszakaszok, ahol a legtöbben száguldoznak, ám a rendőrségnek erről nincs megfelelő statisztikai kimutatása.

Már nincs toplista

Pár évvel ezelőtt rendszeresen közöltük a megye gyorshajtóinak toplistáját – lakott területen belül, lakott területen kívül, illetve autópályán. A bama.hu és a Dunántúli Napló olvasói is szerették a sorozatot, amelynek talán még visszatartó ereje is volt, ám 2013 júliusától változás történt. A rendőrség már nem közölte a legeket. Indoklás: a rendőrség baleset-megelőzési megfontolásból nem tesz közzé a legnagyobb mért sebességgel közlekedőkről adatokat a médiában. A hatóság szerint bár az ilyen jellegű tartalom alkalmas a figyelem felkeltetésére, ugyanakkor nem szolgál baleset-megelőzési célokat, nem segíti elő a közlekedésbiztonság javulását.

A szupertraffik még nem mérnek

A fix traffipaxok már mindent dokumentálnak: a gyorshajtás kívül a szabálytalan sávváltást, a tiloson való áthajtást, a biztonsági öv használatának elmulasztását is.

Baranyában hét helyszínen (Kozármisleny, 57-es út: 33+725 km-szelvény, Mecseknádasd, 6-os út: 167+636 km-szelvény, Pécs, 6-os út: 193+738 km-szelvény, 193+777 km-szelvény, Sásd, 66-os út: 27+565 km-szelvény, Szigetvár, 67-es út: 3+357 km-szelvény, Szigetvár, 6-os út: 229+282 km-szelvény) helyezték ki a gépeket, ám jelenleg még nem mérnek. A rendőrség két héttel az éles üzem bevezetése előtt közölni fogja a 365 fixen telepített egység működésének kezdő időpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!