Kék hírek, bulvár

2016.04.26. 19:39

Embercsempészet előkészülete miatt állították bíróság elé

Nem született ítélet abban a baranyai embercsempészési ügyben, amelyben gyorsított eljárásban hoztak volna döntést. A horvát állampolgárságú vádlott megváltoztatta a rendőrségen tett beismerő tanúvallomását.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Tragikomikus eseménysor játszódott le Siklóson kedden. Sajnos azonban egy bírósági tárgyaláson ültünk, pontosabban bíróság elé állítás történt, gyorsított eljárásban próbáltak ítéletet hozni egy 50 éves, horvát állampolgárságú, a magyar határtól néhány kilométerre élő férfi ellen, akit embercsempészés bűntettének előkészületével vádoltak. A férfi a rendőrségen beismerte, hogy migránsokat akart Ausztriába csempészni, illetve e bűncselekményben segédkezni – emiatt lehetett gyorsított eljárást tartani, annak ugyanis feltétele az előzetes beismerő vallomás.

P. M. azonban a bíróságon nemcsak rendőrségi vallomását változtatta meg, hanem a bíróságon elmondottakat is módosította, többször is, néha egészen zavaros magyarázatokat előadva. Legalább négy-öt verziót mondott ugyanazokra a kérdésekre, így többször változtak elbeszélésének részletei.

A vádlott azt elismerte, hogy Illocskán azért várakozott április 7-én késő este, mert egy horvát és egy szerb férfival találkozott volna, és azt is, hogy Ausztriába, Bécsbe mentek volna, de előbb azt mondta, hogy egyáltalán nem tudott migránsokról, majd azt, hogy ha lettek volna az őt követő két autóban migránsok, elkalauzolta volna őket, emberiességből, mert ő is menekült korábban háború elől.

Végül a bíróság arra jutott, hogy a férfi nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, emiatt nem lehet gyorsított eljárásban ítéletet hozni. Ugyanis még az is kérdéses volt, hogy a férfi beismerő vallomást tett-e, ugyanis P. M. ködösített, többször is kitérő választ adott ara, nem mondta azt ki egyértelműen, hogy elismeri, sem azt, hogy nem ismeri el a bűncselekmény elkövetését.

A bíróság emiatt nem hozott ítéletet, és megszüntette a férfi előzetes letartóztatását, így az ügyészség dönt: ha vádat emelnek, a férfiról hagyományos büntetőper végén mondhat ítéletet majd magyar bíróság.

Az utat „tisztító” felvezető autót vezette volna

P. M. azt mondta, csak egy horvát és egy szerb férfira várt Illocskán, hogy mutassa nekik az utat Magyarországon át Ausztriába. Azért segített volna, mert a két férfi munkát ígért neki Bécsben. Sem arra nem tudott értelmes választ adni, hogy ha neki akartak munkát találni, miért Magyarországon, miért nem Horvátországban találkoztak, sem arra, hogyan lehetséges, hogy ő mutatta volna Ausztria felé az utat annak, aki munkát szerez neki Bécsben. Hogy miért bujkált órákon keresztül a bokrokban, úgy válaszolt, cukorbeteg, rosszul lett, emiatt kötött ki a bokrokban. A  rendőrségen mindenesetre úgy vallott, hogy migránsokat is várt, ő vezette volna fel autójával a konvojt, úgymond „tisztította” volna az utat, ha nem kapcsolják le előtte a hat afrikai menekültet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!