Kék hírek, bulvár

2016.08.29. 17:12

Lassan egy hónapja vár statikusra a kishajmási család

Az ígéretek egyelőre ígéretek maradtak, így továbbra sem tudni, visszaköltözhet-e valaha a kiégett házba a többgenerációs család.

Katus Eszter

Mennek a hetek, a kiégett ház azonban még most is kormos. Az udvar üres, az ajtókat lelakatolták. Már senki nem lakik a házban, csak a családfő jár még vissza néhány naponta, hogy ellenőrizze, a megmaradt dolgok rendben vannak-e. Ami elégett, azzal nincs mit tenni, a falakkal pedig nem is tudják pontosan, mit kellene tenniük. A korábban segítségül felajánlott statikus szakvélemény ugyanis a mai napig nem készült el, így továbbra sem dőlt el, hogy felújítás után vissza lehetne-e költözni a házba, vagy az épületre már csak a lebontás vár.

– Kaptunk egy hivatalos levelet Pécsről, elvileg szeptember elsején nézi meg a házat egy statikus – árulta el Orsós Zoltán nagyapa. – Az előzetes vélemények alapján talán még menthető lenne a ház. Persze, kellenének anyagok az építkezéshez, és főleg szakember. De pénz nélkül? Miből? Az önkormányzatnál megígérték, hogy segítenek majd, de hogy ez valóban így lesz-e, azt nem tudni.

Mindenük elégett a tűzben

Ahogy arról akkor lapunk beszámolt, ismeretlen okokból kigyulladt egy kishajmási ház egyik szobája augusztus hetedikén. Mire a tűzoltók kiértek, a lángok már továbbterjedtek, és két szoba teljes terjedelmében égett. Szerencsére a tűz a tetőtérre és az épület más helyiségeire nem terjedt át, de a korom mindent beterített. A ház lakhatatlanná vált, a család szinte minden vagyona bennégett. Mivel a többgenerációs családban négy óvodás-kisiskolás gyermek is van, az ő átmeneti szállásukról azonnal gondoskodtak, a felnőttek pedig egy ideig a kiégett ház konyhájában és egyik szobájában aludtak. Később aztán rokonok segítségével Somogyhatvanban kaptak egy bérházat, ahová a jószágokkal együtt mára mindenki átköltözött.


Sokat segítenek az adományok

A tragédia hírére sokan megmozdultak. A közeli Oroszló polgármestere felajánlotta, hogy a faluban elszállásolják a gyerekeket, Cserdiből pedig még rögtön másnap több zsák zöldséget vittek. A hetvehelyi általános iskolában, ahol az egyik unoka tanult, gyűjtést indított a gyerekek részére, és a Dunántúli Napló olvasóitól is több felajánlás érkezett. Főként ruhákat, tanszereket és játékokat küldtek az adományozók, de egy szekrénysort is felajánlott már valaki. Háztartási kisgépekre, téli ruhára és tartós élelmiszerre azonban továbbra is szüksége lenne a családnak, hiszen a bevételeik nagy része jelenleg az átmeneti ház bérleti díjára megy el, így az elégett holmikat (biztosítás híján) nem tudják pótolni.

Címkék#Kishajmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!