Próbariasztás

2018.10.13. 09:55

Veszélyes anyag szivárgott az M6-os egyik alagútjában

Az alagút egy speciális helyszín, a kedd esti gyakorlat azért jött létre, hogy egy esetlegesen bekövetkezett baleset felszámolását minél hatékonyabban tudják kezelni a tűzoltók, valamint a társszervekkel történő együttműködés is gördülékeny legyen.

bama.hu (forrás: Katasztrófavédelem)

Fotó: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlaton Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője, valamint az esetleges veszélyhelyzetek elhárításában résztvevő szervezetek – katasztrófavédelem, az alagutak kezelője, biztonsági tisztje és diszpécserei, a rendőrség és a mentőszolgálat – képviselték magukat, természetesen a beavatkozói állomány mellett.

Mint az a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható, a gyakorlat este tíz órakor vette kezdetét, ekkor érkezett a bejelentés az autópálya-kezelő bátaszéki diszpécserétől a katasztrófavédelem ügyeletére, hogy a „C” jelű alagútban egy Budapest irányából Pécs felé haladó veszélyes anyagot szállító tartálykocsi a gépjárművezető rosszulléte következtében az alagút falának ütközött, valamint a mögötte haladó két személygépjármű szintén az alagútnak falának hajtott. A sérültek állapotáról nem volt információ.

A műveletirányítás azonnal riasztotta a szükséges erőket, amelyek két megyéből indultak útnak a baleset helyszínére: a bátaszéki, véméndi, mohácsi, szekszárdi és bonyhádi hivatásos tűzoltók, a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a Tolna- és Baranya megyei katasztrófavédelmi mobil labor egységei dolgoztak a káreset felszámolásán.

A tűzoltó egységek vegyvédelmi ruhában hajtották végre az életmentést és megszüntették a veszélyes anyag szivárgását. A mentők feladata a kimentett, sérülést szenvedett személyek kivizsgálása, ellátása és kórházba szállítása volt, a rendőrség pedig a csomópontok lezárására illetve a forgalom irányításáért ügyelt. A sérültek szerepét a mohácsi Radnóti Szakközépiskola diákjai vállalták magukra.

Képünk a gyakorlat során készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!