Közélet

2015.11.01. 14:23

1995-ben is farkas tört ki a pécsi állatkertből

A Dunántúli Napló archívumát hívtuk segítségül, hogy felidézzük a 20 éve történt farkas szökés eseményeit. Akkor gyorsabban pont került az ügy végére, ám tragikus eset is történt.

Dunántúli Napló, összegyűjtötte: nf, dg

Az 1995. december 29-i Dunántúli Naplóból:

Este hét óra után néhány perccel egy üldözőcsoport kilőtte a műszaki főiskola környékén a több órán át kószáló, szökött farkast.

Az agresszíven viselkedő, egyéves európai farkas december 28-án délelőtt tört ki ketrecéből a Mecseki Kultúrpark állatkertjében, majd elkóborolva négy gyermeket és két felnőttet támadott meg. Egy még ismeretlen idős hölgy (természetes 20 évvel ezelőtt volt még ismeretlen - a szerk.) a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A mentők sérültet vittek el a tévétoronytól, a Dömörkaputól, az állatkert kapuja mellől, egy megmart személyt pedig a helyszínen elláttak. A gyerekeket a Gyermekkórházban ápolják, sérülésük súlyos, életveszélyes.

A farkast állatkerti dolgozók, rendőr mesterlövészek, vadászok, valamint állategészségügyi szakemberek keresték. A fegyveresek azt a parancsot kapták, hogy lőjék le a vérengző állatot.

A Mecseki Kultúrpark igazgatója, dr. Fülöp István elmondta, hogy nem veszett az állat, nem éheztették ki. Magányos farkas általában nem vesz üldözőbe embert, csak csoportban ront áldozatára, és akkor is csak abban az esetben, ha éhes. A megszökött vadállat gondozóit és látogatóit sosem bántotta.

Németh József mérnök a Misinához vezető úton haladt, amikor meglátta a menekülő és vérző kisfiút, akit felvitt a tévétoronyhoz, ahonnan mentőt hívtak. Ezen a részen gyermekcsoportot vett üldözőbe a farkas, az egyik édesanya a kicsinyét mentette, s ekkor marta meg az állat. Ő autóval ment be a 400 ágyas klinikába ellátásra.

Egy biztos, hogy a bolyongó és már vérző állat december 28-án elsősorban volt otthona környékén tűnt fel. A szakemberek úgy vélték, hogy nem fog a városba merészkedni. Kolláricsné Bíró Edit 15 óra körül a Kisréten látta a menekülő farkast, ami a szánkózók kiabálására elszaladt. Az állat szürkés színű, termete, mint egy egyéves németjuhász kutyáé. Helikopterről is figyelték a fegyveresek a parkerdőt, nyomolvasó kuytákat hoztak a helyszínre. A rendőrség már megszervezte a vad éjszakai keresését is, ami végül megnyugtató eredményre vezetett.

Az 1995. december 30-i Dunántúli Naplóból:

Ideiglenesen bezárt az állatkert - Ki a felelős a farkas kiszabadulásáért

Vizsgálatot rendelt el a csütörtöki állatkerti farkaskitöréssel kapcsolatban dr. Farkas Károly (igen, jól látják - a szerk.), Pécs jegyzője és dr. Ernyes Mihány megyei főkapitány a felelősség megállapítására. A szakértők bevonásával lefolytatandó vizsgálat arra is választ keres, történt-e emberi mulasztás, bűncselekmény vagy szabálysértés. Dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere (Igen, ezt is jól látják - a szerk.) pedig tegnap délután (1995. december 29-én) ideiglenes jelleggel - a vizsgálat befelyezéséig - elrendelte az állatkert bezárását.

Az önkormányzat vizsgálóbizottságába szakembereket delegáltak a Városüzemeltetési, a Jegyzői, valamint az Oktatási és Közművelődési Irodákból. A vizsgálóbizottság a helyzetfelmérés után dönt majd, hogy kezdeményez-e fegyelmi vagy büntető eljárást. A rendőrség azonosította azt a pécsi hölgyet, akit halálra mart a vadállat. Az elhunytat saját halottjának tekint a Pécsi Önkormányzat, amelynek tagjai tegnap felkeresték a Gyermekkórházat, ahol most is három kisgyermeket ápolnak. Ketten közülük súlyosan sérültek, de nincsenek életveszélyben. Plasztikai műtétet is hajtottak végre rajtuk, miután arcuk roncsolódott a harapásoktól és a marástól. Két sérült bejár az intézménybe kezelésre. Valamennyi sérült 10 év alatti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!