Közélet

2006.02.07. 15:36

Egy százalék: változott a határidő

Pécs | Civil szervezetek keresték meg szerkesztőségünket azzal, hogy a korábbi évhez képest módosult a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatok beadási határideje. A civilek attól tartanak, kevesebb felajánlás érkezik hozzájuk.

BAMA

Minden adófizetőnek lehetősége van arra, hogy személyi jövedelemadójának 1+1 százalékát egy-egy kedvezményezettnek felajánlja. Mivel idén változott az 1 százalékról szóló rendelkező nyilatkozatok leadási határideje a civilek attól tartanak, hogy az állampolgárok nem értesülnek időben, így csökken a felajánlások száma. Meglátásuk szerint ez tulajdonképp megtakarítást jelentene az államnak is, hiszen a Nemzeti Civil Alapba eddig az 1 százalékos felajánlásoknak megfelelő összeget folyósítottak a költségvetésből – ha kisebb a polgári felajánlás, kevesebb lesz az állami rész is.
Az APEH Baranya Megyei Igazgatóságától azt a tájékoztatást kaptuk, idén valóban módosult ez a határidő attól függően, hogy a magánszemély a bevallási kötelezettségét milyen módon teljesíti. Ha munkáltatói adómegállapítást választ az illető, idén már február 20-áig le kell adni az 1+1 százalékról szóló nyilatkozatot a munkáltatónak (attól függetlenül, hogy az adóbevallás határideje csak május 22-e).
Ha valaki adóhatósági adómegállapítást választja (ez az úgynevezett ADAM), annak február 15-éig kell a rendelkező nyilatkozatot az adóhatósághoz eljuttatnia.
Az önadózók esetében – azaz ha valaki saját maga tölti ki és adja be bevallását – május 22-e a dátum, a nyilatkozatot az adóbevallással együtt kell elküldeni.
Az 1+1 százalékra kedvezményezett szervezetet két csoportból lehet választani: szervezetek, alapítványok, múzeumok tartoznak egyebek mellett e körbe, míg a másik 1 százalékot egyházaknak vagy az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzatok javára lehet leadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!