Közélet

2006.11.07. 09:21

Az Ormánságban minden hatodik ember vesebeteg

Baranya | Egy nemrégiben befejeződött szűrővizsgálat eredményei szerint az Ormánságban legalább minden hatodik ember vesebetegségben szenved.

BAMA

Magyarországon minden kilencedik-tizedik ember krónikus vesebeteg, vagyis a számok tanúsága szerint komoly népbetegségről van szó. Mindehhez hozzátehetjük, amit az orvosi szakma jól tud: a vesebetegek nagy része szív- és érrendszeri problémákkal is küzd, mintegy kísérőjelenségként. Ezért gyakorta fordul elő, hogy mielőtt valaki veséje felmondaná a szolgálatot, az illetőt elviszi az infarktus.

Mindezek ismeretében még megdöbbentőbb a hír, miszerint egy tavasszal indított átfogó veseszűrés kiderítette: az Ormánságban az átlagosnál is sokkal roszszabb a helyzet. Dr. Csiky Botond, a PTE Nephrológiai Klinikájának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a veseszűrésen részt vett minden öt-hat ember közül egy fennakadt a rostán. A kísérőjelenségként vizsgált vérnyomásmérés azt is kiderítette: csupán minden harmadik embernek van rendben a pulzusa a térségben. S mivel a hazai halálozások több mint a fele szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható, az Ormánság nem éppen az egészségtől kicsattanó kistérség a megyénkben.

Rövidesen újabb egészségügyi szűrőprogram kezdődik a Sellye és Vajszló körüli kistelepüléseken. Néhány héten belül beindul a Pécsi Tudományegyetem még épülő Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központjának szeptemberben átvett szűrőkamionja. Dr. Battyáni István, a radiológiai klinika igazgatója lapunknak elmondta, hogy ők is azokra a falvakra, illetve lakóikra kíváncsiak, akiket a hazai egészségügyi szűrőrendszer a legritkábban ér el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!