Közélet

2006.12.15. 12:14

Iskola helyett „plázáznak”

Pécs | Tíz-tizennégy éves gyerekek tucatjai lógnak naphosszat a pécsi bevásárló-központokban, iskola előtt, után, és gyakran helyette is.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az üzletközpontokban csellengők közül sokan minden szabadidejüket itt töltik (Fotó: bezdán K.)
[/caption] Talán az ünnepek közelségéből eredő „lazaság”, vagy más okok miatt, de tény, az utóbbi időszakban egyre több gyerek eltűnését jelentették be a rendőrségen. Volt olyan hétvége, hogy öt szülő is kerestette gyermekét, de szinte minden nap érkezik legalább egy bejelentés.
Horváth Nóra, a pécsi kapitányság sajtóreferense szerint a gyerekek többségét néhány órán, esetleg egy napon belül megtalálják. A jelenség miatt viszont léptek a rendőrök is: naponta ellenőrzik azokat a helyeket, ahol a tíz-tizennégy éves fiatalok a leggyakrabban előfordulnak – a nagy bevásárló-központokat, a pályaudvarokat, a játéktermeket.

Csütörtök délelőtt mások mellett Hegedűs-Kovács Krisztián zászlós tartotta szemmel az egyik pécsi pláza gyerek-közönségét. És valóban: a tanítási idő derekán szinte kétpercenként tűntek fel az egészen fiatalok, akiket meg is kérdezett, mi járatban vannak. A gyerekek első pillanatban megijedtek, ám a „lámpaláz” elmúlta után feltalálták magukat, s jöttek a rutinos válaszok. A legtöbben azt mondták, lyukasórájuk van, vagy azt, hogy éppen a közeli buszmegállóba sietnek, de olyan is volt, aki állítólag orvoshoz.

A rendőrök munkájába az akcióba bevont biztonsági őrök is besegítenek. Közülük Schmidt Zoltán érdeklődésünkre elmondta, legalább harminc gyerek masszívan, minden nap feltűnik. Hétkor, kapunyitáskor már gyülekeznek, s van, hogy egész nap a plázában csellengenek. Meg is szokta tőlük kérdezni olykor, „kész van-e már a házi feladatuk?” Persze cifra esetek is előfordultak: volt olyan szülő, aki a kaszinóban töltött el jó néhány órát, s közben elbóklászott a gyereke, s végül az őrök segítségét kérte, hogy megtalálja.

Sajnos azonban az is gyakran előfordul, hogy nemcsak nézelődnek a srácok: jó néhányan próbálkoznak lopással, az mp3 a legmenőbb slágercikk. Horvát Nóra szerint éppen ez jelenti a legnagyobb veszélyforrást: a gyerekek sokszor egymást rángatják bele a bűncselekményekbe.

Nem tudják, merre jár gyermekük

A járőrök, ha csellengő gyerekkel találkoznak, s az nem szerepel az eltűntek listáján, feljegyzik az adatait, s ha szükségesnek látják, értesítik a családot. A rendőrök tapasztalatai szerint a szülők általában csak nagyon keveset tudnak gyerekeik szokásairól, barátairól, sokszor semmilyen támpontot nem tudnak adni keresésükhöz. Az is előfordult, hogy csak egy nap eltelte után jelentették be egy gyerek eltűnését. A megtalált fiatalok a leggyakrabban azt mondják, rossz jegyeik miatt nem mertek hazamenni, vagy azért, mert engedély nélkül mentek el mondjuk diszkóba, s féltek ennek következményeitől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!