Közélet

2006.12.06. 11:50

ISPA: jövőre folytatódik a munka

Pécs | Tavasszal Pécs-Somogyban, Vasason, Hirden és a Mecsek utcáin is folytatódhat a szennyvíz-és ivóvízhálózat bővítése.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Az eredeti tervek szerint ugyan már készen kellene lennie a pécsi, ISPA-projekt néven ismert szennyvíz- és ivóvízhálózat-bővítési beruházásnak, mégis jó hírnek számít, hogy a gigantikus méretű vállalkozás a kisebb-nagyobb zökkenőket követően tavasszal új lendületet vehet.
Tasnádi Péter, Pécs polgármestere kedden sajtótájékoztatón jelentette be, lezárták a munkálatok második és harmadik ütemére kiírt közbeszerzési pályázatokat, kiválasztották a legmegfelelőbb ajánlatot tevő cégeket, amelyekkel folyamatban van a szerződések megkötése. Mindezeket követően várhatóan tavasszal a munkálatok is megkezdődhetnek az érintett településrészeken.
A beruházás következő szakaszainak költségei a tervek szerint mintegy négy és félmilliárd forintot emésztenek majd fel. (Emlékeztetőül: a költségek negyven százalékát az Unió, tizedrészét Pécs, felét pedig az állam állja.) Tasnádi Péter elmondta azt is, az építkezés teljes egészében 2009 decemberére készülhet el.

Amint arról hírt adtunk, a program első fele mintegy hárommilliárd forinttal többe került az előzetes számításoknál. Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő, egyébiránt a témáról rendezett pécsi konferenciára érkezett Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese azt mondta, sikerült meggyőzniük az Unió illetékes testületeit arról, hogy pótolják ki a beruházás többletkiadásait, így a hiányzó összeget állni fogja a nemzetközi közösség.

Összességben a tervbe vett építkezések egyharmadával készültek el a kivitelezők, azaz a munka dandárja még csak most következik. Az ISPA keretében eddig harminchárom kilométer hosszú szennyvízhálózatot fektettek le, továbbá tizenkilenc kilométer ivóvíz-gerincvezetéket építettek. Mindemellett idén tavasszal elkészült huszonkét figyelőkút is a pellérdi vízbázis védelme érdekében. A környezet állapotáról bárki tájékozódhat, az adatok az interneten (www.ispa-pecs-gis.hu) keresztül is elérhetők.

Az érintett városrészek

Az építkezés következő, 2007 elején induló szakaszában Pécs-Somogyban, Vasason és Hirden teljes egészében kiépítik a szennyvízcsatorna-hálózatot.

Mindemellett a Mecsekben összesen huszonhat utcában, valamint a déli városrész még ellátatlan részein a csatorna mellett az ivóvíz-hálózatot is kialakítják.

A több mint kilencmilliárd forintba kerülő beruházás keretében összesen mintegy százharminc kilométer hosszú szennyvízcsatornát építenek, s közel 7300 ingatlant csatlakoztatnak a rendszerre. Mindez 30 ezer pécsit érint. A munkálatok eredményeképp a város csatornarendszerének kiépítettsége csaknem százszázalékos lesz.

Mindemellett a Mecsekben összesen huszonhat utcában, valamint a déli városrész még ellátatlan részein a csatorna mellett az ivóvíz-hálózatot is kialakítják.

A több mint kilencmilliárd forintba kerülő beruházás keretében összesen mintegy százharminc kilométer hosszú szennyvízcsatornát építenek, s közel 7300 ingatlant csatlakoztatnak a rendszerre. Mindez 30 ezer pécsit érint. A munkálatok eredményeképp a város csatornarendszerének kiépítettsége csaknem százszázalékos lesz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!