Közélet

2006.12.19. 09:22

Karácsonyi ajándék a gyermekeknek

Baranya | Négy kamionnyi élelmiszercsomagot osztott szét hétfőn öt megye települései között a Gyermekétkeztetési Alapítvány. A pécsi Vásártéren a falvak és városok önkormányzatai vehették at a csomagokat, amelyeket otthon juttatnak el a rászorulóknak.

Bóka Máté (Dunántúli Napló)

A délelőtti esős időben a pécsi Vásártérre sorra érkeztek a 31 baranyai faluból, városból is az önkormányzatok képviselői, polgármesterei, hogy átvehessék, majd néhány nap múlva – vagy azonnal – át is adhassák azt a 917, egyenként 21 kilogrammos csomagot, amelyet az alapítvány karácsonyi akciójában nyertek a legtörékényebbek, a gyermekek számára.

A Karácsonyi Élelmiszercsomag Akciót idén már a tizenkettedik alkalommal meghirdető alapítvány kuratóriumi elnöke, Király Gábor elmondta, megalakulásuk óta az a cél vezérli őket, hogy gyermekeknek mindig legyen elegendő ennivalójuk. Idén a személyi jövedelemadó egy százalékából, cégek és magánszemélyek felajánlásaiból – 135 millió forint értékben – országszerte 15 ezer kérelmet tudtak támogatni. Ennek sokszorosát azonban el kellett utasítaniuk, hiszen közel 120 ezret igényeltek. 
A csomagot úgy állították össze, hogy egy öt tagú családnak a téli szünetben ne okozzon komoly gondot az étkezés. A rászorulók találnak benne tésztát, húskonzervet, leveskockát, piskótát és lisztet is. A karácsonyfára is jut, hiszen az egyik áramszolgáltató mindegyik csomag mellé egy kilogramm szaloncukrot is adományozott. 

Királyegyháza polgármestere, Grim Ferenc elmondta, náluk húszat osztanak ki, két-, három vagy ennél több gyermekes családoknak, és különösen jól jön a segítség egy nehéz sorsú, tizenegy gyermekes családnak – nekik nincs háztáji gazdaságuk sem. 
Újpetrén, mások mellett, az az öttagú család is kap csomagot, ahol az édesanya anyasági támogatást kap, az édesapa pedig minimálbérért dolgozik egy vállalkozónál, ezen felül még a családi pótlék jön a házhoz. A kicsik gyermekvédelmi kedvezményben is részesülnek, és az önkormányzat amennyire tud segít, azonban a lehetőségeihez képest több támogatást nem tud adni.

Tizenötezer gyermek éhezik

Szerte az országban ma 120 ezer gyermek alultáplált, és 15 ezren naponta éheznek. Az alapítvány tavaly indította el a „Mindenki ebédel” programot, amellyel 3200 rászoruló gyermek juthat a hétvégén és az iskolai szünetekben is megfelelő ételhez.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériummal közösen végrehajtott, az unió intervenciós segélyprogramja keretén belül ötmillió kilogramm élelmiszert juttattak el idén mintegy 133 ezer rászorulónak. Ezzel az óriási mennyiséggel a Duna medrét Budapesten a Margit híd és a Szabadság híd között hat méter magasan lehetne megtölteni.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériummal közösen végrehajtott, az unió intervenciós segélyprogramja keretén belül ötmillió kilogramm élelmiszert juttattak el idén mintegy 133 ezer rászorulónak. Ezzel az óriási mennyiséggel a Duna medrét Budapesten a Margit híd és a Szabadság híd között hat méter magasan lehetne megtölteni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!